27.5.2016

Chtěl jsem jít do detailu, proto jsem se začal věnovat masérství, říká Zdeněk Zítka

Realizační tým reprezentace netvoří jenom trenéři a jejich asistenti, nedílnou a důležitou součástí každého družstva je také osoba maséra. U národního týmu žen tuto funkci zastává druhým rokem Zdeněk Zítka, který zároveň i vyučuje na Fakultě sportovních studií v Brně. O tom, že je to muž na svém místě, svědčí nejlépe slova samotných hráček. Když se na něj totiž u volejbalistek zeptáte, uslyšíte rychlou odpověď: „Zdeněk? To je srdce celého našeho týmu.“

Jako masér působíte už velmi dlouho, není to ale jediné povolání, kterému jste se kdy věnoval?

"Po svém studiu jsem pracoval nejprve jako učitel na základní škole ve Ždánicích u Kyjova, pak jako atletický trenér v Brně a až následně se ze mě stal profesionální masér. K tomu samozřejmě musíte mít odborný kurz, ten jsem už absolvoval na Pedagogické fakultě, kde jsem studoval obor tělesná výchova a zeměpis – měli jsme tam možnost získat masérské oprávnění."

Co Vás přimělo k tomu, abyste se masérství začal věnovat profesionálně?

"Masérství jsem začal dělat v době, kdy jsem trénoval atlety. Chtěl jsem jít do detailu a chtěl jsem vědět o svalech, v jaké jsou kondici nejen na pohled, ale i fyzicky. Velmi se mi to osvědčilo, protože jsem pak podle toho mohl řídit i přípravu. Velké zkušenosti jsem později získal u fotbalistů v Brně na Srbské, kde jsem působil jako profesionální masér tři roky. V kolektivním sportu je to trošičku jinak než v atletice, do fyzické kondice už například teď nepromlouvám, spíš se starám o zdraví po stránce správného držení těla – to je hlavní směr, kterým se v současné době zabývám."  

Jak dlouhou působíte jako masér na reprezentační úrovni?

"Spolupracoval jsem na několika akcích s kadetskou reprezentací a pak jsem absolvoval Mistrovství Evropy juniorek a Mistrovství Evropy žen. Takže se dá říct, že čtvrtým rokem působím u reprezentace a druhým u národního týmu žen."

Kromě toho, že zastáváte funkci maséra u reprezentace, působíte na této pozici i u volejbalistek Králova Pole. Kolik let jste si už u volejbalu odkroutil?

"Těžko to můžu spočítat úplně přesně, ale 25, 30 let to bude. Ještě než jsem začal v Králově Poli, tak jsem spolupracoval na fyzické kondici s Moravskou Slávií. V současné době se starám o kategorie juniorek a žen KP Brno."

Je práce maséra v reprezentaci odlišná od práce v klubu?

"Kdybychom šli do detailů, našli bychom mnoho odlišností. Nejpodstatnější jsou ty, že jste s týmem 24 hodin denně, a že pokud stíháte, tak vypomáháte mnohem víc s tréninkem."

Na co se zaměřuje fyzioterapie a masérství u volejbalistek?

"U děvčat, které hrají volejbal, se vzhledem k jednostranné zátěži klade důraz na páteř, držení těla a na vyrovnávací cvičení. Těžiště práce je proto směřované do oblasti zad, o ty se starám tak ze šedesáti procent, ve zbytku se zaměřuji na nohy."

Co obnáší práce maséra před utkáním?

"Předzápasová příprava je individuální, nejdůležitější je tejpování, a pokud má hráčka ztuhlé svaly, je potřeba je rozmasírovat a zahřát. S některými děvčaty se dá i spolupracovat na ovlivnění psychického stavu, ať už je to tréma nebo nějaký splín. Při masážích toho hodně probereme, někdy holky potřebují slyšet názor někoho jiného, tak se snažím poradit, ale své věci si pak samozřejmě, bez ohledu na mě, řeší děvčata po svém."

 

Autor: Barbora Mertová

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018