29.7.2017

Dobře rozehrané utkání Češky nedotáhly a zítra si zahrají o 3.místo s Německem

Ve druhém semifinálovém utkání Final Four FIVB World Grand Prix český celek vyzval k večernímu souboji silné družstvo Polska, které skončilo po třech turnajích na třetí příčce dlouhodobé tabulky. A hned od začátku se diváci v ostravské hale nenudily. Úvodní sadu získaly Češky v napínavé koncovce 27:25 a měly skvěle rozehranou i sadu druhou. Bohužel se však nevyvarovaly nepříjemného výpadku ve střední pasáži, který je stál nejen set, ale výrazně ovlivnil i následující dějství. Zkušené a silné Polky zvládly třetí i čtvrtou sadu poměrně s přehledem a po vítězství 3:1 na sety postupují do zítřejšího finále. Český tým čeká v neděli souboj o třetí místo s výběrem Německa.

Český tým vstoupil do utkání velmi dobře a rychle si vypracoval vedení 8:5. Dařilo se především v útočné fázi, kde naše reprezentantky byly téměř stoprocentní. Polky se naopak trápily, neměly ideálně přihráno a jejich ztráta narůstala - 10:14. Po prvním oddechovém čase polského celku se skóre srovnalo na 15:15 a vývoj prvního setu byl naprosto otevřený. Češky však nepoštěly soupeře dopředu, 17:16, později po krásné výměně byl dokonce rozdíl dvoubodový - 19:17. Výborně v poli se prezentovala zejména Veronika Dostálová na postu libera. Záhy však tři body patřily Polsku, další Česku, díky skvěle hrající univerzálce Marii Toufarové - 20:20. Napětí houstlo, o zisku důležitého prvním setu mohla rozhodnout sebemenší chybička. Zkušené Polky zabraly v pravý čas, za nerozhodnutého stavu získaly tři body a byly blížeji zisku prvního setu. Proti však byla zejména Andrea Kossányiová, která skvělými podáními srovnala a Marie Toufarová po skvělé výměně poslala český tým dokonce k setballu - 24:23! Ten využit nebyl, ale Česko mělo záhy další - 26:25 a s tím již bylo naloženo lépe. Svěřenkyně trenéra Pommera se ujaly vedení 1:0 na sety!

Češky, posilněné o zisk prvního setu, vstoupily i do druhé sady výborně, rychle se ujaly vedení 4:0. Naše volejbalistky nepouštěly svého soupeře se rozehrát a naopak ony byly nadále lepším celkem. Českému družstvu hrálo pole a to bylo v této fázi hry klíčové. Na rozdíl pěti bodů navyšovala české vedení smečařka Kossányiová. Za stavu 12:7 viděli diváci fantastickou výměnu s neskutečnou českou hrou v poli, která dováděla Polky k šilenství - 13:7. Poté patřily chvíle polskému týmu, který dokázal stáhnout až na 11:13. I přes mírné polevení hrály Češky skvěle především v poli. Čtyřbodový náskok však záhy měly Češky zpět, a to když se univerzálka Toufarová prosadila smečí po lajně - 16:12. Češky hrály podle svého scénáře a navyšovaly své vedení - 18:13. Poté ale přišla dlouhá série Polska, které dokázalo otočit až na 20:18 ve svůj prospěch! Kouč Pommer udělal v sestavě několik změn, na hřišti se objevila i zkušená Anety Havlíčková, byť jen na pár míčů, ale k obratu to nevedlo. Druhá část druhého setu se českému celku nevydařila, Česko - Polsko 20:25 a 1:1 na sety.

Třetí sadu začaly lépe Polky, které si udržovaly jedno až dvoubodový náskok - 4:6, resp. 5:7. Za stavu 8:5 pro naše severní soupeře poslal útok do pásky jinak velmi dobře hrající Marie Toufarová. Kouč Pommer bral za záchranou brzdu po chybném útoku z pipu - timeout (7:11). Dalším triumfem měla být univerzálka Havlíčková, která se snažila s nepříznivým skóre něco udělat... Po parádní smeči Michaely Mlejnkové Češky snížily na rozdíl čtyř bodů a naděje ještě žila. Zkušený polský tým si ale závěr  závěr setu ujít nenechal a ujal se vedení 2:1 - 25:21.

České volejbalistky šly od začátku čtvrtého setu za srovnáním, ale Polky začínaly hrát svou hru a díky nápaditým kombinacím vedly o prvním oddechovém čase 8:5. Trenér Zdeněk Pommer ml. opět na nic nečekal a snažil se hru oživit střídáním, do hry opět poslal Barboru Purchartovou, na univerzálu byla i Aneta Havlíčková. Polky však dominovaly a ve druhém timeoutu vedly už 16:9. Střídající Kateřina Kohoutová oživila českou hru a podařilo se díky úspěšné smeči snížit na 12:17, totéž o chvíli později předvedla Anety Havlíčková (15:20). Zkušené a ve čtvrtém setu velmi dobře hrající Polky si však držely svůj náskok až do konce a získaly čtvrtou sadu poměrem 25:21 a staly se druhými finalistky letošního WGP II. Češky čeká zítra od 18 hodin souboj o třetí místo s výběrem Německa.

Final Four - FIVB World Grand Prix - semifinále č. 2:

Česká republika - Polsko 1:3 (27:25, 20:25, 21:25, 21:25)

Sestavy:

Česká republika: Vincourová, Strušková, Nachmilnerová, Mlejnková, Kossányiová, Toufarová, libero: Dostálová: Střídaly: Smutná, Kojdová, Kohoutová, Purchartová, Bednářová, Havlíčková.

Polsko: Kakolewska, Tomsia, Efimienko, Wolosz, Grajber, Smarzek, libero: Witowska.

Statistika: ZDE

Ohlasy po utkání:

Zdeněk Pommer ml. (trenér České republiky): "Byl to velmi dobře rozehraný zápas, první set dokonce perfektní a bez chyb. Stejně jsme začali hrát i ve druhém setu, ovšem potom se dostavily nevynucené chyby, což prakticky rozhodlo druhou sadu a pak také celý zápas. Zkoušeli jsme prostřídat kádr, ale Polky měly po zbytek zápasu navrch. Bylo vidět, že se trochu trápily i naše nahrávačky a nedařilo se nám hrát naši standardní hru."

Marie Toufarová (univerzálka České republiky): "Utkání bylo dobře rozehrané, ale bohužel pak přišlo několik nevynucených chyb v druhém setu, což ovlivnilo zbytek utkání. Zde v Ostravě hraji zítra poslední utkání tak doufám, že bude vítězné. Mé další kroky povedou do Francie do nejvyšší soutěže."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto: FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018