28.4.2019

Mým cílem je vytvořit tým na hřišti i mimo něj, říká nový reprezentační trenér žen

Před pár dny nám skončila sezóna UNIQA volejbalové extraligy žen 2018/2019  a mílovými kroky se nám blíží sezóna reprezentační. Po neúspěchu v kvalifikaci na 2019 CEV ME žen ČVS odvolal trenéra Zdeňka Pommera a angažoval na post hlavního kouče Řeka Ioannise Athanasopoulose, klubového trenéra žen bundesligového Stuttgartu.

Kdy ses poprvé setkal s volejbalem, jaká byla tvoje cesta hráčská a trenérská?

Volejbal jsem začal hrát ve 14 letech a hned jsem se do něho zamiloval. V Řecku jsem hrál 2. ligu. Nemohl jsem hrát profesionálně, protože jsem chodil do práce, pracoval jsem jako bankéř. V 33 letech mi nabídli post asistenta trenéra u Olympiacosu, během deseti dní jsem se rozhodl a začal trénovat (úsměv).

Jak dlouho jsi v Německu a koho z českých hráček jsi trénoval?

V Německu jsem pět let a musím říci, že kvalita německé ligy rok o roku roste. Vše je velmi organizované a na profesionální bázi. Jako trenér máš k dispozici všechny materiály a technologie. Ve Stuttgartu jsem měl v týmu Michaelu Mlejnkovou. Poprvé jsem ji viděl hrát, když hrála ještě za Olymp, promluvil jsem s managmentem ve Stuttgartu, abychom ji angažovali.

Slyšel jsem, že jsi také strávil nějaký čas v Prostějově, takže prostředí českého volejbalu ti není cizí?

Ano, to je pravda, Prostějov miluju. Moje žena hrála v Prostějově tři roky a máme na tuto dobu skvělé vzpomínky. Pomáhal jsem, když bylo potřeba trenéru Čadovi se skautingem. Znám haly, týmy, hráčky i některé trenéry. Český volejbal sleduji pravidelně.

Viděl jsi český národní tým v kvalifikaci?

Jak jsem říkal, sleduji český volejbal, takže jsem viděl i zápasy kvalifikace o ME 2019. Již jsem mluvil s většinou hráček a potkám se se všemi za pár dní v Jablonci. Pokusím se předat svoji filozofii, že je potřeba posunout se dál a vymazat, co se stalo v minulosti.

Je to tvoje první působení u národního týmu?

Ano, je to moje první „štace“ u národního týmu a těším se na tuto výzvu. Jsem velmi motivován a připraven začít tvrdou práci.

Máš již dané cíle, kterých chceš dosáhnout s českým týmem?

Mým prvním cílem je vytvořit tým jak na kurtu, tak i mimo něj. Samozřejmě chci, abychom hráli dobrý volejbal a měli tým, který bojuje o každý balón. Hlavním sportovním cílem je postup na ME 2021.

A co tvoje rodina říkala na to, že hned po klubové sezóně naskočíš do sezóny reprezentační?

Moje rodina mě podporuje a jsem rád, že se mnou žije celý rok v Německu. Předpokládám, že mě čas od času navštíví i v Čechách.

Máš nějaké jiné koníčky mimo volejbal?

Nemám, můj život je volejbal, celé dny o něm mluvím, přemýšlím.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018