26.9.2022

Naše volejbalistky na mistrovství světa recept na asijskou hru nenašly

První sadu zápasu Japonek s volejbalistkami České republiky kontrolovaly hráčky z Asie, které bodovaly tvrdým servisem, agresivním útokem i bojovným výkonem v obraně. Češky bodově odskočily v druhém setu, svůj náskok ale ztratily a i přes zlepšený výkon prohrály o pět bodů. Ve třetím setu držely české hráčky krok, ke zlomu ale došlo po time outu Japonek a bodové sérii, kterou už naše volejbalistky nepřerušily a sadu prohrály.

Japonsko – Česká republika 3:0 (25:15, 25:20, 25:12)

Rozhodčí: Collados Fabrice (FRA), Sokol Katarzyna (POL)

Sestavy (od zóny I):

Japonsko: Inoue, Yamada, Ishikawa, Koga, Shimamura, Seki, libera Fukudome, Uchiseto. Střídaly: Yoshino, Hayashi

Česká republika: Kossányiová, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Šimáňová, Valková, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Kojdová, Bajusz, Hodanová, Faltínová, Pavlíková, Blažková

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

Giannis Athanasopoulos, trenér: Vždy hráčkám opakujeme, že na této úrovni musejí být naprosto soustředěné. Poprvé jsme hráli proti takto rychlému volejbalu se skvělou obranou na bloku. Nedařilo se nám na ni reagovat, a když jsme zaútočili, Japonky všechno ubránily. Tento zápas musíme brát jako velmi cennou lekci, ze které si můžeme vzít ponaučení ve všech činnostech. Japonky byly také velmi agresivní při servisu. Na tento zápas musíme zapomenout a od zítřejšího dopoledního tréninku se musíme ještě více zaměřit na další zápas, který pro nás bude klíčový. Pozitivní je, že všechny hráčky se dostaly do hry, okusily atmosféru světového šampionátu a ukázaly, že národnímu týmu můžou pomoct. Střídající hráčky daly odpočinout členkám základní sestavy. Zítra na tréninku budu od všech chtít stoprocentní reakce. Před zápasem s Argentinou musíme změnit úplně všechno, protože pokud bychom hráli jako dnes, Argentinu bychom neporazili.

Denisa Pavlíková, smečařka:Ze začátku jsem byla trochu nervózní, ale snažila jsem se a dala jsem aspoň ty dva body, které přišly brzy po tom, co jsem se dostala na hřiště. Japonky byly strašně agresivní na servisu a v útoku. Nahrávačka jim to rozhazovala velmi rychle, takže jsme je nedokázaly zablokovat. Teď se musíme dobře vyspat, zítra pořádně potrénujeme a půjdeme zase s čistou hlavou na Argentinu.

Pavlína Šimáňová, blokařka:Bylo to dnes enormně těžké, mockrát se nám nepovedlo reagovat, protože jejich hra je fakt strašně rychlá a mají kombinace skvěle zvládnuté. Jejich nahrávka pokaždé doletěla přesně tam, kam měla. Bylo strašně těžké jejich útokům zabránit a vůbec se na dvojblok dostat. Jejich pipe byl rychlý téměř jako první sled a když měly dobře přihráno, bylo to nebránitelné. Navíc žádný z evropských týmů takto nehraje a proti asijským týmům si často nezahrajeme. Stačily jsme postřehnout z videa, že i postavení ze zóny 6 nahrávačky bylo trochu jiné, což je náročné na koncentraci i pro nás a naše nohy. Ony menší výšku nahrazují svou rychlostí, údery mají tak skvělé vedené, že i když jsme tam dvojblok dostaly, tak to vzaly nahoru, na teče, nebo nám vytloukly náš blok. Byly menší, ale měly to skvěle zvládnuté.

Petra Kojdová, univerzálka: „Byl to asi vítr. Lítalo jim to rychle a my občas nestíhaly. A hlavně Japonky hodně čapou. My jsme občas ztrácely trpělivost, takže to nebylo jednoduché. Hrály rychlý a čapavý volejbal, to nám očividně nevyhovovalo a nenašly jsme recept. Dneska z toho ještě budeme smutné, ale každá si to srovnáme v hlavách, zítra je nový den. Musíme se perfektně připravit na Argentinu.

Úvodní výměna zápasu naznačila, že proti Japonkám budou mít české volejbalistky před sebou náročný a dlouhý úkol. Hráčky v červených dresech se do vedení dostaly po esu Orvošové, 3:4. Japonky ale nedovolily Češkám získat náskok a tvrdým podáním překlopily skóre na svou stranu a dostaly se do výhody 9:6. Po technické chybě Orvošové vedly Asiatky o čtyři body a trenér Athanasopoulos sáhl k oddechovému času. Kogaová přidala eso a Japonky bodovaly i na bloku. Český trenér zareagoval dvojitým střídáním a Šimáňové se podařilo snížit na 12:8 přímým bodem z podání. Japonky bojovaly o zdánlivě ztracené míče a po nedůrazných útocích Češek navyšovaly svou výhodu. Po delší době se v útoku prosadila Kossányiová, Orvošová ale smečovala do autu a Japonky vedly už 17:10. Po nepřesném příjmu, útoku mimo hřiště od Kossányiové a esu Japonek vedly hráčky z Asie 20:10. Hodanová bodovala smečí na čáru, Japonky ale odpovídaly tvrdými útoky a ostrým servisem. Hodanová odvrátila první setbol a snížila na 24:15, více bodů už ale Japonky českým hráčkám nedovolily.

Mlejnková na úvod druhého setu přitlačila v útoku, Orvošová bodovala na bloku a za stavu 1:5 musel time outem reagovat japonský trenér Manabe. Jeho svěřenkyně se přiblížily na rozdíl jediného bodu, Mlejnková ale našla technickým úderem volné místo ve středu palubovky. Po neúspěšné challenge Japonek vedly české volejbalistky o tři body, jejich soupeřky ale rychle srovnaly na 9:9 a šly do vedení 14:10. Japonky byly v obraně v poli i na bloku téměř bezchybné, úspěšně útočily do otevřeného českého pole a tvrdým podáním zvyšovaly náskok. Za stavu 20:13 se na hřiště poprvé na šampionátu dostala Pavlíková, která bodovala na bloku i v útoku a snížila na 22:18. Dvacátý bod Češek v druhé sadě přidala Kojdová a odvrátila první setbol Japonek. Ten následující využila Hayashiová.

Mlejnkové se podařilo zahájit třetí část zápasu dvěma body, Valková ale nebyla přesná na nahrávce a Japonky šly do vedení 4:3. Trenér Athanasopoulos zastavoval japonský tlak za stavu 3:7 time outem, po kterém Orvošová prostřelila blok. Souhra nahrávačky s blokařkami i univerzálkami nebyla ideální a na kurt šla místo Valkové Bajusz. Po esu Sekiové vedly Japonky už 11:5. Orvošové se podařilo úspěšně zaútočit, Mlejnková později smečovala do sítě. Koulisiani se prosadila u sítě a po prasátku bodovala přímo z podání. Na 15:9 snižovaly po dvojbloku Hodanová se Šimáňovou. Hodanová přidala další eso a po trpělivé hře Češky vybojovaly bod z dlouhé výměny. Po japonském oddechovém čase přišla bodová šňůra, kterou nepřerušila ani challenge a série střídání trenéra Athanasopoulose. Japonky byly neomylné v útoku i obraně a k mečbolu se propracovaly za stavu 24:12. Poslední se míče dotkla Blažková, od jejíhož bloku se míč odrazil do autu.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Marek Pirner

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018