18.9.2021

Poprvé v historii budou české týmy bojovat o Superpohár

Kola volejbalu se nezastaví ani po reprezentační sezóně. Ještě neskončilo ME mužů a volejbalový program přichází s horkou novinkou. Před zahájením naší nejvyšší soutěže se v Liberci sejdou vítězné týmy loňského ročníku UNIQA extraligy a Českého poháru, aby se poprvé v historii utkaly o Superpohár. Po strhujícím ME v Ostravě uvidíme opět kvalitní volejbal, tentokrát na klubové úrovni.

V pondělí 20. září 2021 se v Liberci v jeden den utkají jak loňští šampióni mužů, tak i žen. V obou případech půjde o reprízu loňského finále Českého poháru. V kategorii žen vyzve mistrovská Dukla Liberec vítěze Českého poháru VK UP Olomouc, v mužské kategorie nastoupí liberecká Dukla, coby vítěz Českého poháru, proti úřadujícím mistrům z Karlových Varů. Na liberecké palubovce se tak objeví už i reprezentanti a reprezentantky, kteří oblékali dres se lvíčkem na prsou během evropských šampionátů.

„Od českého volejbalu je to krok dopředu. Superpohár je zajímavý marketingový produkt, který je převzatý ze zahraničí. Přestože ho nebudou hrát týmy ve stejném složení, ve kterém hrály loňskou extraligu, je to přidaná hodnota, která se může nabídnout volejbalové veřejnosti. Letos se jedná o jakýsi můstek mezi skončenou reprezentační sezónou a českou extraligou. Stojí za to se Superpohárem dále pracovat,“ říká k premiéře Superpoháru nový trenér Olomouce Martin Hroch. Vznik Superpoháru kvituje i trenér libereckých volejbalistek Libor Gálík. „Určitě je dobře, že Superpohár vznikl a bude další propagací volejbalu.“

Tipovat historicky první vítěze Superpoháru je těžké, protože týmy prošly před novou sezónu mnoha změnami.

V ženské kategorii by přeci jen role mírného favorita měla být na straně domácího Liberce. „Družstvo by mělo být připraveno. Jsme komplet, posílili jsme hráčkami, které jsme chtěli a proto naprostá spokojenost,“ sdělil trenér Dukly Gálík, v jehož týmu nedošlo k tolika změnám jako v Olomouci, kde nezůstal téměř kámen na kameni. „Tým se sešel úplně kompletní teprve před necelými 14 dny. Došlo k úplné obměně týmu, na ladění formy moc nebyl čas. Hráčky mají trochu odlišné charakteristiky od těch loňských, nicméně pořád je to volejbal. Prozatím se hráčky poznávají a pracuje se na souhře.  Asi největší změnou je posun naší odchovankyně Denisy Kulové z pozice druhého libera do základní sestavy,“ popsal olomoucký trenér Hroch.

V mužích odhadnout i mírného favorita Superpoháru téměř nelze. Dukla prošla razantní změnou týmu, sehrávání týmu bylo složité bez nově příchozího prvního nahrávače a účastníka ME Luboše Bartůňka. Reprezentační povinnosti limitovaly přípravu i celku Karlovarska. „Tým fungoval o šesti hráčích, zbytek se účastnil s národními týmy ME. Přípravných zápasů bylo tak poskrovnu, že budeme muset uvařit něco z vody,“ konstatuje karlovarský trenér Jiří Novák, hned však vzápětí dodává. „Je to trofej a určitě se o ní chceme poprat.“ Je tedy více než pravděpodobné, že se po liberecké palubovce budou „prohánět“ i úspěšní reprezentanti z evropského šampionátu. „Pokud jim zdraví bude sloužit, budou hrát,“ říká na závěr trenér Karlovarska.

Kdo se nakonec zapíše do dějin jako první vítěz Superpoháru? Na to nám dají odpověď pondělní zápasy v Liberci.

  • 17:00 (muži) VK ČEZ Karlovarsko – VK Dukla Liberec
  • 20:00 (ženy) VK Dukla Liberec – VK UP Olomouc

Obě utkání můžete sledovat v přímém přenosu na programu ČT sport.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018