19.10.2018

Překvapivý postup Sokola Dobřichovice do 3. kola ČP žen

Šest zápasů 2. kola Českého poháru žen 2018/19 rozhodlo, kdo si zahraje kolo třetí. Jednoznačně největší šok bylo vítězství prvoligových Dobřichovic nad brněnským Královým Polem. V dalších utkáních se již překvapení nekonalo a postupují favorité.

TJ Sokol Dobřichovice – VK Královo Pole A  3:2 (17:25, 21:25, 25:21, 25:18, 16:14)

Královo Pole utkání v Dobřichovicích rozehrálo dobře a vedlo už 2:0, následující dva sety ale domácí hráčky uzmuly pro sebe a lépe se popasovaly i s koncovkou zkrácené hry, která jim vysloužila postup do třetího kola Českého poháru.

Sestava Dobřichovic: Prokopová, Šmídová, Grecová, Vašutová, Poláková, Stará, libero Kopecká. Střídaly: Kučková, Fomenková

Při přípravě na toto utkání jsem zavolal trenérovi Pommerovi do Ostravy a radil se s ním jak na Brno hrát, na koho podávat, atd. Prohlédl jsem si i video z jejich zápasu. Asi se to vyplatilo, ale odehrát to musely holky na hřišti. Nebýt chyby rozhodčího, mohli jsme vyhrát již druhý set. Asi nás to nabudilo a začalo se dařit. Jsem na holky pyšný a věřím, že potrápíme i Přerov," říká po zápase šťastný trenér Jakub Koloušek.

Na začátku sezóny jsme chtěly postoupit ze skupiny a zahrát si s extraligovým družstvem. Postup je jako ze snu. I když jsme prohrávaly 2:0, stále jsme si opakovaly, hrát svoji hru a ono to přišlo a začalo se dařit. Určitě nám pomohlo naše publikum, bubeníci a možná i trochu naše menší tělocvična. Na další kolo se už těšíme a věřím, že i tam nemusíme být bez šance. Hlavně si tyto zápasy chceme užít, protože favorit je jasný," říká s úsměvem kapitánka letošního překvapení v ČP žen Bára Stará.

„Při nastavení letošní sezóny se bohužel musíme smířit i s takovými nečekanými výsledky. Když odhlédneme od určité senzace, kterou ale takový výsledek určitým způsobem je, a nelze než pogratulovat soupeři k odhodlání a nebojácnosti, jenž je k tomuto výsledku dovedly, musíme zachovat klid a trpělivost, které náš mladý tým nyní pro svůj vývoj potřebuje," uvedl po zápase prezident klubu Richard Wiesner. „Úspěchy družstev jako jsou prvoligové Dobřichovice velmi přispívají k přilákání pozornosti a zvýšení popularity, kterou tato soutěž velmi potřebuje. I když bychom příště přivítali, aby to nebylo na náš úkor," dodal ještě.

„Zápas jsme bohužel nezvládli v našich hlavách," litoval těsné prohry trenér KP Tomáš Samsely. „O vítězství nás připravily naše chyby a málo razance," doplnila hostující kapitánka Klára Vyklická.

 

TJ Lokomotiva Plzeň – PVK Olymp Praha 0:3 (17:25, 20:25, 23:25)

Před bouřlivou diváckou kulisou, kterou by Plzni mohla závidět i leckterá extraligová družstva, předvedly domácí volejbalistky sympatický a odvážný výkon. Z vítězství a postupu se však radoval favorizovaný Olymp.

 

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:0 (25:20, 25:22, 25:19)

Sestavy

Ostrava: Zemanová, Lukáčová, Makauskaite, Nečasová, Diatková, Faltínová, libera Chevalierová, Červenková. Střídaly:  Kašparová, Žolnerčíková, Zedníková

Frýdek-Místek: Pavelková, Mitrega, Šnellyová, Borovcová, Hadáčková, Šípová, libero Radivojeviočová. Střídaly: Vašinová, Grygarová

I v letošním ročníku českého poháru žen na sebe narazili tradiční rivalové v moravskoslezském derby. Letos v druhém kole, které se hraje jen na jedno utkání a díky losu měla výhodu domácího prostředí Ostrava. Domácí volejbalistky měly většinu zápasu navrch, ale hostující hráčky i za nepříznivého stavu neházely flintu do žita a cestu k postupu Ostravě zklikatily.

 

TJ Sokol Šternberk – Volejbal Přerov 1:3 (9:25, 21:25, 25:22, 15:25)

Sestavy

Šternberk: Ticháčková, Ambrožová, Hudylivová, Kotlabová, Schandlová, Kneiflová, libero Kaňková. Střídaly: L. Oborná, Zemánková

Přerov: Jehlářová, Zatloukalová, Svobodová, Shapavalová, Měrková, Vander Meerová, libero N. Vaňková. Střídaly: Jurášová, L. Kohoutová, Personová

Horší vstup do pohárového utkání si snad ani Šternberanky neuměly představit, když velmi rychle prohrávaly s Přerovem na začátku prvního setu 1:8 a 2:11. Od stavu 4:15 už bylo pouze otázkou, zda se domácím volejbalistkám podaří překonat alespoň desetibodovou hranici. Ani to Sokolu nevyšlo a úvodní sada skončila nedůstojným výsledkem 9:25.

První bod druhé části střetnutí o pohárové čtvrtfinále sice patřil Šternberku, brzy to však bylo opět s domácími velmi nahnuté (2:6, 9:17). Sokolky sice ještě snížily na rozdíl tří bodů (16:19), porážce 21:25 už ale nezabránily.

Když to navíc hned zkraje třetí sady bylo 1:5, zdálo se být definitivně hotovo. Šternberanky následně srovnaly (5:5), za stavu 8:14 však byly opět blízko klinické smrti. Ta se ale tentokrát zatím nekonala. Domácí družstvo otočilo z 14:17 na 21:18 a koncovku urvalo ve svůj prospěch - 25:22.

Jenže naděje fanoušků v hale Ecce Homo na postup do pohárového čtvrtfinále ve čtvrtém setu velmi rychle pohasly. Ze stavu 3:3 to bylo po dvou sériích přerovských podání rázem 5:14 a favorit už si setrvání v druhé nejvýznamnější tuzemské soutěži pohlídal. Po výsledku 15:25 podlehl Šternberk Přerovu 1:3.

„Jsme samozřejmě šťastní za postup do čtvrtfinále, což byl náš cíl,“ načal své hodnocení hostující kormidelník Radim Vlček. „Utkání se rozpadlo do dvou momentů. Pokud jsme byli stoprocentně koncentrovaní, tak jsme byli lepší ve všech činnostech. Druhý moment však nastal za stavu 1:5 ve třetím setu, kdy si holky myslely, že už to půjde samo. A dopadlo to tak, že jsme set ztratili. Teď se po krátké oslavě nachystáme na domácí ligový zápas s Frýdkem-Místkem a v poháru si myslíme na semifinále, což by byl výborný úspěch,“ přeje si Vlček.

Trenér Sokola Vladimír Sirvoň musel před pohárovým zápasem řešit řadu problémů: „Chtěli jsme to pojmout trochu i jako přípravu na ligu, což nám však ani nevyšlo. Některé holky hrály i přes zdravotní problémy a byli jsme vůbec rádi, že jsme utkání odehráli,“ posteskl si Sirvoň.

 

SG LD Brno B – VK Brno 0:3 (17:25, 9:25, 21:25)

Brněnské derby bylo změření sil mládežnického týmu KP Brno B s extraligovým družstvem žen. Utkání lépe odstartovaly hostující hráčky a první set braly poměrem 17:25. Domácí tým se dostal pod tlak a druhou sadu pak prohrál 9:25. Ve třetím setu se Královo Pole zkoncentrovalo a vrátilo zpět do hry (7:3), vedení (16:15) ale bohužel neudrželo až do konce, a tak se z výhry 21:25 radoval zkušenější tým Šelem.

 „Gratuluji Šelmám k výsledku a zároveň děkuji svému týmu, který dodržel základní předsevzetí, že se nevzdá. Chtěli jsme dnes být důstojným soupeřem, a to se nám v průběhu utkání dařilo víc a víc," zdůraznil po skončení pohárového duelu Erik Nezhoda. „Byl to skvělý zážitek, přišlo hodně diváků a my pevně věříme, že tyto zkušenosti zúročíme v první lize žen nebo na konci naší extraligy. A jen pro doplnění, dnes na hřišti hrálo také našich pět kadetek," dodal Nezhoda.

„Do zápasu jsme bohužel vstoupily nervózně, do hry jsme se dostaly až postupně, a ve třetím setu jsme tak konečně se Šelmami dokázaly držet krok. Každopádně to pro nás byla veliká zkušenost, zahrát si s týmem z extraligy žen," uvedla po utkání kapitánka juniorek Petra Vondráková.

 

TJ Sokol Žižkov I – VK Dukla Liberec 0:3 (9:25, 19:25, 16:25)

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018