15.11.2018

Pět let po založení klubu titul a účast v Champions League

Je to pět let, kdy se náš bývalý vynikající reprezentant Jakub Novotný po svém angažmá v extraligovém Jihostroji České Budějovice rozhodl ve svých rodných Karlových Varech založit volejbalový klub VK Karlovarsko. „Pětiletka“ utekla jako voda a již příští týden čeká jeho klub první utkání v nejprestižnější klubové soutěži. Položili jsme „Pátkovi“, jak se Kubovi Novotnému přezdívá, pár otázek, jaká vlastně byla cesta až do základní skupiny Champions League 2018/19.

Kubo, západ Čech byl v letech minulých volejbalově spojován s Ústím nad Labem nebo Perštejnem. Kdy jste se v Karlových Varech rozhodli vybudovat klub, který letos hraje CHL?

V hlavě jsem to měl dlouho, ale to zásadní rozhodnutí přišlo v roce 2013, kdy jsem skončil v Českých Budějovicích. Dlouho jsem přemýšlel, s kým to vlastně dělat, protože jsem si uvědomoval, že ve Varech dlouho taková velká věc nevznikla. Nakonec jsem se dohodl s Honzou Merunou a spolupráce funguje dodnes. Po první roce, který byl tak trochu dobrodružstvím, jsme se etablovali nejen do volejbalových, ale sportovních struktur v kraji.

Začátky jsou vždycky těžké. Věřil jsi, že titul a následně CHL přijde tak brzy?

Když se dnes dívám zpět, tak to bylo fakt dobrodružství. Malá hala s jedním záchodem pro obě družstva, rozhodčí i fanoušky. Sice fajn atmosféra, ale nedostačující. Museli jsme si vybojovat prostor mezi sporty na Karlovarsku, ale i ve volejbalových kruzích, kdy mnozí tomuto projektu nevěřili. Během několika měsíců jsme museli sehnat licence, hráče, realizační tým a místní volejbalové „srdcaře“. Tato dobrodružná bojovka se podařila a jsem rád, že dnes jsme stabilní klub fungující na profesionální bázi. Kdo mě zná, ví, že jsem ambiciózní člověk a nedělám věci jen tak, aby se udělali. A podobně přemýšlí i moji spolupracovníci. Ano, možná je to brzo, ale já to vidím jako obrázek poctivé práce party, která se kolem Karlovarska motá.

CHL je snem každého klubu. Cítíš nějaké očekávání nebo tlak od fanoušků?

Ano, Champions League je tak prestižní soutěž, že by to měl být sen každého prezidenta klubu. Nicméně administrativní a byrokratická zátěž dělá problémy i velkým klubům, natož nám menším. Pro nás trochu noční můra. Musím poděkovat klubům, jako je Dukla a Jihostroj za pomoc, protože již mají zkušenosti z CHL a ochotně nám daly rady, jak na to. A v neposlední řadě i ČVS. Tlak od fanoušků zatím necítím. Máme super fanoušky, kteří za námi vždycky stojí a teď je na nás, abychom jim nastínili, jací volejbaloví giganti vlastně Karlovy Vary navštíví.

Jak velká je finanční zátěž pro klub účast v CHL?

Velká, jedním slovem velká. Spočítali jsme to kolem 100 tis. EUR nad rámec našeho ročního rozpočtu. Dostali jsme se do atraktivní těžké skupiny, ale na druhou stranu dobré na cestování. Z CEV sice dostanete informaci, že vám něco vrátí, ale nevíte kolik, kdy a jak. Takže bez podpory hlavního partnera ČEZ, města Karlových Varů, Karlovarského kraje a ČVS bychom si CHL asi nezahráli. Bohužel hodně to prodražuje pronájem hokejové haly, protože regule CEV požaduje halu pro 3,5 tis. diváků. Toto já osobně nechápu, ale nedá se nic dělat, musíme to respektovat a zařídit se podle toho. A co nás trápí nejvíce je, že organizace CHL vyžaduje, aby na přípravu celé soutěže byl vyhrazen jeden, ale spíše dva lidé, kteří se tomu věnují.

 

Jak jsme slyšeli od Kuby, pro hráče a diváky je CHL nevšední volejbalový zážitek, pro tým kolem Karlovarska kupa práce. Druhou část rozhovoru zveřejníme začátkem příštího týdne, kde Jakub Novotný zhodnotí soupeře a šance Karlovarska v letošní Champions League.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018