10.1.2018

Pohárovou Evropou 2017/18 pokračuje Brno a Ostrava, Olomouc končí

Dnešní odvetné zápasy evropských pohárů přinesly našim barvám dva postupy. Po domácí prohře vybojovaly volejbalistky KP postup na půdě finského mistra až ve zlatém setu, když v samotném zápase zvítězily 3:0. Olomoucké vysokoškolačky prohrály i druhé své utkání s bundesligovým Stuttgartem a v Poháru CEV končí. Naopak hráčky Ostravy i v domácím prostředí porazily chorvatský Osijek a v Challenge Cupu pokračují dál.

 

LP SALO -  VK KP BRNO

Do Finska odlétaly volejbalistky Králova Pole s nelehkým úkolem - zvítězit v zápase s maximální ztrátou jedné sady a následně urvat zlatý set. To, co se mnohým zdálo jako sen se stalo skutečností! Marek Rojko přitom dopředu avizoval, že utkání sice jednoduché nebude, ale že se svým týmem udělá na palubovce finského mistra LP Salo pro postup v CEV Cupu maximum. A podařilo se tím nejlepším možným způsobem! Vítězství Králova Pole 3:0 posunulo zápas ke zlatému setu, který Brno vyhrálo 15:13, a vybojovalo si tak vstupenku do osmifinále tohoto prestižního evropského poháru. V něm narazí KP Brno na ruský Jekatěrinburg.

LP Salo - KP Brno 0:3 (16:25, 21:25, 23:25), zlatý set 13:15

první utkání 3:0, postupuje KP Brno

Rozhodčí: Maciejewski, Husejnovic

Počet diváků: 498

Sestavy:

Domácí: Tuchashvili, Kosomen, Czakan, Laak, Heikkiniemi, Eloranta, libero Hämäläinen. Střídaly: Kettunen, Käsnänen, Kukkonen

Hosté: Suchá, Vyklická, Kopáčová, Pene, Boulová, Zburová, libero Vaňková. Střídaly: Meidlová, Pištěláková

Vyjádření:

Marek Rojko (trenér KP):„Musíme přiznat, že tento výsledek a výkon asi nikdo nečekal. S nahledem tak můžu nejprve říct, že nad Salem dnes vyšla polární zář. Ale k věci: pro celý realizační tým je nejpodstatnější to, jak družstvo zareagovalo po sobotě v Prostějově a ukázalo obrovský charakter, bojovný projev, koncentraci, spolupráci a odvahu. Budu jenom rád, když to tým přijme jako důkaz možností, které má. V sobotu a i v pondělí tady ve Finsku jsme otevřeli víc témat, a pokud je hráčky správně pochopily, jsme na dobré cestě směrem k druhé části sezóny. Nebudu dnes chválit nikoho speciálně, protože týmové bylo celé družstvo. Více hráček odehrálo v této sezóně své dosavadní maximum. Měli jsme energii a soudržnost, a to nám musí vydržet. Dnes jsme překvapili sebe i okolí a tyhle pocity teď musíme přenést i do našeho sobotního ligového zápasu. Vyhrát v Salu 4:0 a vyřadit ho po domácí porážce 0:3 je pro všechny v klubu velmi cenný výsledek. Je pravda, že nám to hodně věcí zkomplikuje, ale proto profesionální volejbal děláme a já věřím, že to družstvu pomůže v těžké fázi sezóny. Teď je třeba si vychutnat výhru a od zítřka se plně koncentrovat na zápas s Ostravou, který chceme vyhrát. Proto byl dnešní den v naší přípravě směrem k němu tak důležitý."

Ivana Zburová (kapitánka KP): „Po velmi slabém výkonu v Prostějově dnes nastoupilo úplně jiné družstvo. Bojovaly jsme od prvního do posledního míče, hrály jsme s nasazením i sebevědomím a co je podstatné - jako jeden tým. Dnes jsme ukázaly všem a hlavně samy sobě, že pokud to bude takhle, můžeme hrát velmi dobré zápasy, které nás posunou výš. Dnešní vítězství si určitě užijeme, ale od zítřka se už musíme v hlavách přepnout, protože nás v sobotu čeká velmi těžký duel s Ostravou. Samozřejmě se moc těšíme do Ruska.“

Popis utkání:

První dějství Královo Pole ovládlo od začátku do konce - v úvodu si vytvořilo náskok 9:5 (z pohledu Brna), který Finky nedokázaly dohnat. Brněnské hráčky vedení dál navyšovaly a domácí naopak pokračovaly ve své trápené, takže set vyzněl pro Královopolanky 25:16. Brno pokračovalo v tomto tempu i v následující sadě (8:4) a finské soupeřky opět marně doháněly bodovou ztrátu - set na vítězných 25:21 zakončila esem kapitánka Ivana Zburová.

Třetí sada tak jednoznačný průběh neměla, za stavu 10:10 to byl domácí tým, kterému se podařilo uzmout mírné vedení a postupně ho zvýšit na 15:20. Při 18:22 ale na podání naskočila Anna Suchá a díky její přesné sérii bylo rázem srovnáno (22:22). Brno už si koncovku pohlídalo, využilo hned první nabídnutý setbol (25:23) a vítězstvím 3:0 posunulo utkání ke zlatému setu.

Ve zkrácené sadě byl vyrovnaný stav do 3:3, Královo Pole však následně uteklo o dva body a vedení si drželo. Finsku se dotáhnout nepovedlo, a tak Brno dokráčelo až ke třem mečbolům (14:11), dva ještě jejich soupeřky odvrátily, třetí ale Brno zakončilo parádním útokem a výhrou 15:13 si zajistilo postup do osmifinále v CEV Cupu.

Autor: Barbora Mertová, foto CEV

ALLIANZ MTV STUTTGART - VK UP OLOMOUC

Pouhé dva zápasy trvalo účinkování volejbalistek Univerzity Palackého Olomouc v aktuálním ročníku evropských pohárových soutěží. V prvním kole hlavní fáze, významem druhé evropské soutěže CEV Cup, vysokoškolačky nestačily na aktuálně druhý tým německé Bundesligy Stuttgart. Po domácí porážce 0:3 mu podlehly také v odvetě stejným poměrem, přestože ve třetí sadě měly k dispozici setboly.

Allianz MTV Stuttgart (Něm.) - VK UP Olomouc 3:0 (25:19, 25:15, 28:26)

první zápas 3:0, postupuje Stuttgart

Rozhodčí: Omariová (Alb.), Daniil (Kypr)

Počet diváků: 1350

Sestavy:

Domácí: Schaeferová, Tappová, Van Daelenová, Mlejnková, Mc Cageová, Stoltenborgová, libero Pušićová. Střídaly: Cesarová, Daalderopová, Kästnerová, Perovićová, Pottsová.

Hosté: Strušková, Dudová, Michalíková, Sajdová, Orvošová, Napolitano Šenková, libero Sainová. Střídaly: Dedíková, Kubínová, Košická, Ćutuková.

Vyjádření:

Jiří Teplý (trenér UP Olomouc):„Podali jsme vcelku bojovný a slušný výkon, ale na opravdu silného soupeře to nestačilo. Domácí byli lepší, kvalitněji servírovali a útočili z větší výšky. Pro nás jsou to cenné zkušenosti.“

Popis utkání:

Německý superfavorit vstoupil do utkání zostra a v úvodním dějství vedl rychle 7:1. Olomoučanky pak sice svou ztrátu snížily (9:5), jenže ve druhém technickém time-outu už opět prohrávaly dokonce o sedm bodů. Univerzita ještě jednou zabojovala a za stavu 17:15 byla protivníkovi na dostřel, závěr si však Stuttgart pohlídal a zvítězil 25:19.

Jestliže vstup do první sady měly Hanačky špatný, do té druhé byl z jejich strany doslova děsivý. Až za stavu 12:1 začali hosté přece jen trochu sbírat body a zejména díky snížení v koncovce (22:10, 23:15) se nakonec dočkali důstojného výsledku 25:15.

Ve chvíli, kdy bylo o postupujícím definitivně rozhodnuto, domácí možná trochu polevili v koncentraci a vysokoškolačky ve třetím setu rázem vedly až o šest bodů (1:4, 6:12). V tu chvíli zahájil Stuttgart stíhací jízdu, přesto měl stále o něco navrch olomoucký celek, jenž ve druhé technické pauze stále výrazně vyhrával (16:11). Ovšem v koncovce už bylo srovnáno (21:21) a začal tuhý boj o osud sady. Univerzita si dokonce připsala i setboly, poslední slovo měl ale německý velkoklub, který výhrou 28:26 ukončil zápas i celé pohárové dvojutkání.

Autor: Adam Fritscher, foto CEV

TJ OSTRAVA - ŽOK OSIJEK

Před svátky vyhrála Ostrava v chorvatském Osijeku snadno 3:0, ale určitě v odvetě nesmí domácí děvčata nic podcenit, protože ve sportu je možné skoro vše. Favorit se zaskočit nenechal, lehce získal potřebné dva sety k postupu a poté i celý zápas a Ostravanky se mohou těšit na konfrontaci s finským volejbalem, konkrétně Orivesi, což je městečko cca 200 km od Helsinek. Součástí utkání bylo i ukončení předvánoční charitativní akce, kdy volejbalový klub předal výtěžek z prodeje rozcvičovacích triček a vstupného zástupcům Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat ve výši 28 675,- Kč.

TJ Ostrava - ŽOK Osijek 3:0 (25:20, 25:16, 28:26)

první zápas 3:0, postupuje Ostrava

Rozhodčí: Varblane Erko (EST), Reichardt Gerrit Jan (NED)

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Makauskaite, Zemanová, Čuboňová, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, libero Chevalierová. Střídaly: Šípová, Faltínová, Diatková.

Hosté: Grahovac, Babic, Bilic, Krivič, Sučic, Zirn, libero Šimunec. Střídaly: Štebih, Miličevic Gadžic.

Vyjádření:

Kateřina Valková (kapitánka TJ Ostrava): „Po vyhraných prvních dvou setech jsme trochu polevily na obraně a tím zápas zdramatizovaly, ale díky dobrému servisu Katky Zemanové jsme koncovku otočily. Děkujeme našim skvělým divákům! Těšíme se do Finska!!!“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dva sety jsme hráli agresivně, ve třetím setu jsme prostřídali i další hráčky a byli jsme málo důrazní a horší na příjmu. Soupeř hrál bojovněji než v Chorvatsku, nicméně postupujeme a soustředíme se na Finky. Musíme přidat na agresivitě!“

Popis utkání:

Do prvního setu sice vstoupily úspěšněji Chorvatky (2:4), ale netrvalo tomu dlouho a tým domácích dotáhl své manko a nakrátko se i ujal vedení (6:4, 8:5). Hráčky Osijeku dorovnaly a sváděly s Ostravačkami vyrovnaný souboj (11:11, 13:13), ze kterého vyšla lépe Ostrava (15:13, 16:14). Díky skvělé týmové ofenzívě podpořené účinným servisem Ivy Nachmilnerové, domácí odskočili soupeřům na rozdíl sedmi bodů (22:15) a tento náskok si uhájili až do konce.

Druhý set byl vyrovnaný od samotného začátku a hosté byli opět dotěrní (3:3, 3:5). Pak ale přišla na servis Helena Kojdová a začaly se dít věci. Tým TJ Ostrava se náhle zvedl a předvedl úžasnou šňůru proměněných balónů v řadě, o které se postaraly zejména Iva Nachmilnerová, Vilte Makauskaite i Hana Čuboňová (11:5). Náskok si domácí udrželi a ještě navýšili (13:6, 15:7, 18:9, 21:14, 24:16).

Třetí set byl dramatický až do samotného závěru. Vše začalo opět vyrovnaně (3:1, 7:7, 7:8, 11:11), ale tentokrát nakopli motory hosté a bodově odskočili Ostravačkám (11:14, 12:16, 12:18). Domácí bojovali, sváděli souboj o každý balón a snažili se dotáhnout soupeře (14:18, 16:20, 16:22). Na servis se postavila Kateřina Zemanová a i svými třemi esy v řadě dala jasně najevo, že tým Ostravy ještě nehodil flintu do žita (21:22). Koncovka byla dramatická. Zdálo se, že chorvatský tým si jde pro výhru třetího setu, ale domácí zvládli srovnat (24:24, 25:25) a postarat se o triumf.

 

Autor: Miloš Matula, foto Oldřich Holcman

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018