29.11.2018

Prostějov výhrou nakročil k postupu, Královo Pole čeká v odvetě nelehký úkol

Dva naši zástupci žen bojovaly v pohárové Evropě na palubovce soupeřek. Volejbalistkám Prostějova se vstup do Poháru CEV 2018/19 vydařil a výhrou v Sofii si vybudovaly nadějnou postupovou pozici do odvety. To samé se bohužel nepodařilo brněnskému Královu Poli, které po prohře s řeckým soupeřem bude muset v odvetném zápase dohánět manko.

Pohár CEV: LEVSKI SOFIA – VK PROSTĚJOV

Volejbalistky VK Prostějov se s naplněním role papírově favorizovaného družstva v prvním zápase šestnáctifinále evropského CEV Cupu žen 2018/19 vůbec nepáraly. Bulharským vicemistryním Levski Sofia nedaly na jejich hřišti v podstatě žádnou šanci, všechny tři sety opanovaly přesvědčivým poměrem. A více než slibně tak nakročily k postupu, který budou potvrzovat v odvetě na své palubovce ve středu 5. prosince od 17.00 hodin.

Levski Sofia – VK Prostějov 0:3 (18:25, 18:25, 16:25)

Rozhodčí: Ujhazi M. (Maďarsko), Ayata C. E.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Rachkovska, Dzhondrova, Georgieva, Krasteva, Dimitrova, Yordanova, libero Petrova. Střídaly:  Petkova, Ivanova, Becheva.

Hosté: Nová, Bezhandolska, Horká, Toufarová, Kozmík, Zatloukalová, libero Slavíková.

Vyjádření:

Domácí:

Radoslav Bakardzhiev (trenér Levski Sofia): „Projevila se vyšší herní kvalita i mnohem větší zkušenosti silného soupeře. My jsme se snažili bojovat, ale udělali mnohem víc chyb a to se promítlo do výsledku. Nevěšíme však hlavy, ještě zkusíme favorita potrápit v odvetě.“

Hosté:

Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „Odvedli jsme solidní výkon a mladého, často chybujícího soupeře přehráli. Základem jasného vítězství bylo, že jsme velice dobře ustáli přihrávku, od toho se odvíjela naše převaha i ve všech ostatních činnostech. Jsme spokojení, holky můžu pochválit.“

Popis utkání:

Mnohem lepší vstup do utkání měl domácí tým. Zatlačil podáním včetně jednoho esa a rychle získal náskok 5:2, Hanačky se rozkoukávaly. Naštěstí to zvládly hned po těchto několika minutách, hodně jim pomohla čtyřbodová šňůra na 5:6. Klíčové bylo zpřesnění přihrávky i solidní servis, nicméně zahajovací sada měla až do své poloviny naprosto vyrovnaný průběh. Bulharky ještě vedly 10:9, zanedlouho svítil na ukazateli stav 13:13. Až poté se hostující plejerky pevně chopily herní taktovky. Mohly se opřít o tradičně dobrou obranu na síti i v poli, oproti soupeřkám úspěšněji útočily. Celkový nápor vedl k odskočení na 13:16 a byť Levski ještě nějakou dobu kousal (17:19), koncovka patřila jednoznačně favoritkám – 18:25.

Úvod druhé části se chvíli nesl v rovnocenném duchu (3:2), než se českým vyslankyním povedla zatím nejdelší série duelu šesti získanými výměnami za sebou (3:8). Vypadalo to na rostoucí prostějovskou dominanci, leč Sofia se po time outu zvedla a čtyřmi body v řadě skočila zpátky do setu (7:8). Hostitelky viditelně riskovaly podání, ale vycházelo jim to pouze částečně, neboť jich poměrně dost kazily. A obecně platilo jedno: pokud vékáčko zvládalo příjem, jasně se projevovala jeho vyšší volejbalová kvalita. Tohle naplno platilo během nového důležitého trháku na 10:16, který neměl rozhodující dopad z toho důvodu, že bojující mladice na druhé straně sítě dotáhly na 16:19. Teprve pak zase odpadly, stejně jako předtím v úplném závěru – 18:25.

Petrášovy svěřenkyně měly v rukách všechny trumfy, ovšem příznivý vývoj střetu musely dorazit. Což se jim ve třetím dějství bez větších problémů podařilo. Protivnice znovu vedly jen krátce zkraje sady (2:1), aby ženy VK okamžitě zvrátily na 2:4 a potom se s Bakardzhievovým souborem nějakou dobu přetahovaly (7:8). Vzápětí zasadily mladičkým sokyním obvyklý úder v podobě náhlého úniku na 8:15 a už se neohlížely zpět. Suverénně zvládnutý mezinárodní test nejlépe vyšel smečařkám Marii Toufarové (12 bodů) s Lucií Novou (10), jež podpořila kapitánka na univerzálu Helena Horká (10). A celé měření sil odehrál precizně makající mančaft ze srdce Evropy bez jediného střídání – 16:25 a 0:3!

Autor: Marek Sonnevend

Challenge Cup: AO THIRAS – VK KRÁLOVO POLE

Královopolským volejbalistkám úvodní duel Challenge Cupu nevyšel podle jejich představ, řeckému týmu AO Thiras podlehly svěřenkyně Tomáše Samselyho na Santorini 0:3 na sety. Šanci na reparát bude mít KP Brno už příští úterý, kdy se doma v hale na Vodově pokusí Řecko porazit, a vykřesat tak naději na postup do osmifinále tohoto evropského poháru.

AO Thiras – VK Královo Pole 3:0 (25:21, 25:16, 25:18)

Sestavy

AO Thiras: Emmanouilidou, Cyr, Merteki, Field, Pilepic, Kalantaridou, libero Artakianou

KP Brno: Vyklická, Nichol, Skiba, Kvapilová, Fricano, Meidlová, libero Digrinová. Střídaly: Pavlíková, Šloufová

Vyjádření:                                                                                                                               

Klára Vyklická (kapitánka VK Královo Pole): V prvním setu jsme hrály dobře, bohužel nám ale nevyšla jeho koncovka. Ve zbytku utkání chyběla na naší straně potřebná razance v útoku.“

Tomáš Samsely (trenér VK Královo Pole): „První set byl dnes z obou stran jako na houpačce. Je škoda jeho koncovky, protože v ní se pravděpodobně zlomil celý zápas. V dalším průběhu utkání jsme se bohužel rozsypali na přihrávce. Thira hrála velmi dobře v obraně na síti a v poli, což byl asi dnes největší rozdíl mezi oběma týmy.“

Popis utkání:

Úvodní set začalo KP Brno v bouřlivé atmosféře velmi zakřiknutě. Obě družstva se dlouho oťukávala a hodně tlačila servisem. Za stavu 13:12 pro domácí nastoupila na servis Agata Skiba a otočila vedení na stranu Králova Pole (13:16), což rozvášnilo fanoušky a srbský kouč Branko Gajic bral time out. Řecký celek zbraně nesložil a díky kvalitnímu servisu skóre srovnal na 21:21. Koncovku pak lépe zvládl domácí tým a první set vyhrál 25:21.

V druhé sadě ani změna nahrávaček nepřinesla KP Brnu požadovanou změnu rytmu, brněnské smečařky navíc narážely po agresivním servisu na kvalitní dvojblok Thiry (19:10). Soupeř tak vyhrál sadu s přehledem poměrem 25:16.

Třetí set začal na obou stranách opatrně (5:5). Domácí hráčky pak znovu začaly tlačit podáním a postupně se ujaly vedení 15:12. Srovnat krok už se Brnu nepodařilo, Thira naopak dál přesně útočila a set nakonec vybojovala i potřetí pro sebe (25:18).

Autor: Barbora Mertová

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018