17.11.2020

V prvním utkání Poháru CEV volejbalistům Liberce výhra těsně unikla

Volejbalisté Dukly Liberec odjížděli do místa dějiště svého prvního letošního evropského pohárového utkání ihned po vítězném utkání z Příbrami. Přesto na hotel v Rakousku se volejbalisté dostali až v ranních hodinách. Hostitelé Dukle připravili přímo domácí podmínky. Před dnešním utkáním měli možnost třikrát trénovat v krásné sportovní JUFA aréně v Bleiburgu pod vedením Vladana Merty. Bohužel ze zdravotních důvodů se Poháru CEV nemůže zúčastnit hlavní trenér Michal Nekola, který již chyběl i v Příbrami. Samotné nekonečně dlouhé utkání vyznělo nakonec nejtěsnějším rozdílem lépe pro domácí SK AICH/DOB v poměru 3:2 za 119 minut. Odveta je na programu hned zítra, ve středu 18. listopadu od 19:00 hodin.

SK Zadruga AICH/DOB - VK Dukla Liberec 3:2 (25:21, 25:19, 24:26, 19:25, 15:13)

Rozhodčí: Philippe Enkerli, Cédric Grellier (oba SUI)

Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):

Aich/Dob: Miranda de Alcantara Victor Hugo (7 bodů), Podlešny Blažej (6), Formela Konrad (22), Hruška Michal (4), De Souza Maciel Daniel (19), Landfahrer Maximilian (19), libero Steiner Manuel. Střídali: Ferreira Garcia Gabriel, Kühl Lukas. Trenér: Hafner Matjaz

Liberec: Kriško Michal (9 bodů), Šulista Petr (8), Krajčovič Šimon (12), Srb Jiří (3), Safranovich Alexander (8), Veselý Jakub (9), libera Kopáček Václav, Pavlíček Jan. Střídali: Štokr Jan (11), Kovalčuk Volodymyr, Kriško Tomáš (9), Trenér: Merta Vladan

Statistika ZDE

Michal Kriško začíná dnešní utkání skákaným podáním. Hned první výměna nám slibuje, že utkání bude velmi kvalitní a o dlouhé výměny nebude nouze. Po boji první bod putuje na stranu domácích. Dukla vzápětí vyrovnává, Jiří Srb místo nahrávky krásně ulívá a je vyrovnáno. Až za stavu 6:4 se domácím daří odskočit o dva body dobře postaveným trojblokem, ale Dukla po získaném servisu vyrovnává, protože domácí smečují do těsného autu. Opět jsme svědky pěkných výměn, ale také často zkažených servisů z obou stran. Až v druhé části první sady se domácím podařilo získat tříbodové vedení (15:12), ale to se nelíbí hostům a zlepšenou hrou se Dukle daří přiblížit na jediný bod (16:15). Po odpočinku se domácím podařilo odskočit o čtyři body (19:15), ale ani to nezaskočilo s chutí hrající volejbalisty Dukly, kteří na jednom postavení snižují opět na rozdíl jediného bodu (20:19 – tvrdé podání Michal Kriško). Až po zkaženém podání se opět dostávají k bodu domácí. Jan Štokr (trenér Vladan Merta střídal Ú a N) ještě jednou přibližuje Duklu na jediný bod (21:20), ale to je ze strany hostů v prvním dějství vše. Již za stavu 24:21 se domácí radují z prvního setbolu (vytlučený blok Dukly), který vzápětí proměňují dalším tvrdým zakončením a ujímají se vedení 1:0 na sety.

Druhý set začíná lépe Dukla, která se za stavu 2:4 ujímá dvoubodového vedení (Jakub Veselý zablokoval míč letící zadarmo na stranu Dukly). Již za stavu 6:6 je vyrovnáno po další tvrdé smeči domácích. Nepatrné vedení na stranu hostů přichází po nádherně postaveném dvojbloku Šimona Krajčoviče (9:10). Vedení 11:13 přichází po velice chytré zalívce Michala Kriška, ale bohužel ani toto vedení nemá dlouhé trvání. Nedůrazný útok Dukly po dělovém podání (De Souza Maciel Daniel) dostává domácí hráče rychle do vedení (15:13). Až po oddechovém čase domácí své podání kazí. Domácím se dnes na podání velmi daří, jedno podání za druhým překračuje 100 km rychlost a hosté začínají mít problémy. S nouzových nahrávek často končí útok Dukly na bloku a druhý set rychle kráčí do koncovky (21:14). Až při podání Honzy Štokra, který opět přišel na hřiště, domácí zastavují hru oddechovým časem (23:18). Další dělové podání dokonce znamená přímý bod, ale to je ze strany Dukly vše. Domácí opět proměňují hned svůj první setbol v druhé sadě, dalším přímým bodem z podání.

Tak jak domácí ukončili druhý set, tak i vstupují do třetího. Dělové podání, které jim vychází na jedničku s hvězdičkou, znamená rychlé bodové vedení (4:0) a oddechový čas na straně Dukly. Po time konečně domácí kazí své podání a Dukla získává první dílčí úspěch. Druhý přichází vzápětí po ulívce domácího hráče do sítě (4:2). Po další nevynucené chybě domácího týmu již je rozdíl pouhý bod (6:5 – útok do autu). Jenom škoda, že se Dukle nepodařilo složit neuvěřitelně chycený míč v poli liberem Honzou Pavlíčkem, mohlo být již vyrovnáno. Co se nepovedlo v této rozehře (vyrovnat) přichází v dalších rozehrách a když Michal Kriško sestřeluje domácího hráče, od kterého míč končí na vysokém stropě haly, Dukla vede 8:9 a nepatrné vedení si udržuje bezchybnou hrou při dlouhých výměnách, dokonce po dalším obraném zákroku na síti a následně perfektně sehraném signálu středem (Jiří Srb – Jakub Veselý) navyšuje své vedení (10:13 – time domácí). Po time se v poli vyznamenává libero Jan Pavlíček, ale rozhodčí viděli bohužel míč na zemi a bod putuje na stranu domácího týmu. I další velmi pěkná výměna patří domácím a po přímém bodu z podání je vyrovnáno (13:13 - time hosté). Po time tvrdě útočí středem Jakub Veselý a s přemíry radosti dostává žlutou karu. Ta ho vyhecovala natolik, že neuvěřitelně chytá tvrdou smeč a tu v bod smečí proměňuje Šimon Krajčovič (13:15). Šimon Krajčovič je při chuti a tvrdě středem zvyšuje na rozdíl tří bodů (14:17). Smeč Dukly do sítě dovoluje domácím se přiblížit na jediný bod a hra se nám opět velmi dramatizuje. Další sporný míč (zřejmě míč v hřišti), po kterém přichází eso a domácí jsou rychle ve vedení (20:18). Přesto se Dukla rychle oklepala a po několika výborných zákrocích v poli a zejména na útoku se ujímá vedení 21:22. Po bloku Jakuba Veselého se Dukla raduje z prvního svého setbolu (22:24, time domácí). První setbol domácí odvracejí sehraným signálem a druhý dalším esem. Přesto Dukla po bloku má další setbol. Ten již Šimon Krajčovič blokem proměňuje a Dukla snižuje na 2:1.

I do dalšího setu vstupují lépe domácí volejbalisté a zásluhou kvalitního bloku se ujímají vedení 3:1. Ale Jakub Veselý přímým bodem z podání (prasátko) vyrovnává na 3:3 a začínáme znovu. Až do stavu 8:8 si hosté udržují nepatrný náskok, ale potom míří do autu a do bloku a Dukla je ve vedení (8:10). V další hře Honza Štokr přesně smečuje po lajně do rohu hřiště, ale rozhodčí ukazuje aut a Honzovi červenou kartu a je vyrovnáno (10:10). Přesto si dvoubodové vedení hosté rychle berou zpět blokem (Jakub Veselý – 10:12) a když další útok míří do autu, rozdíl se navyšuje a hra zastavuje oddechovým časem rakouského trenéra (10:13). Po time náskok Dukly navyšuje Šimon Krajčovič hřebíkem do debla (10:14). Za stavu 15:20 zvyšuje blokem Dukla své vedení, které pro blížící se koncovku vypadá velice slibně. První setbol čtvrté sady pro Duklu získává Tomáš Kriško z pipe (19:24). Hned první proměňuje Dukla jednoblokem na hlavním kůlu (Petr Šulista) a čeká nás zkrácená hra tiebreak.

 Tiebreak začal velice vyrovnaně, obě družstva hrají velice bezchybně. Při výměně stran vedou domácí volejbalisté o pouhý bod. Po změně stran smečař Dukly míří ze zadní zóny do pásky a máme tu první time v tiebreaku na straně hostů (9:7). Po time i další útok Dukly končí daleko v zámezí a trenér Vladan Merta střídá. Další bod po nekompromisním podání (Formela Konrad) navyšuje vedení domácích a time hostů (11:7). Ani další útok si cestu přes mužskou výšku sítě nenašel a AICH/DOB může nadále podávat (12:7). Šest bodů v řadě domácího celku prakticky rozhodlo o tom, kdo bude vítězem prvního střetnutí. Dukla se v závěru při podání Jiřího Srba snažila náskok hostů snížit (12:9), ale ten byl na zkrácenou hru dost vysoký a po tvrdé smeči z vedlejšího kůlu tu máme první mečbol (14:10). První Jakub Veselý blokem odvrací, druhý si hosté kazí smečí do autu. Ani třetí nevyužívají, další blok Dukly zastavuje domácího smečaře a na ukazateli již svítí 14:13 (time domácí). Po odpočinku se již domácí prosazují středem a získávají první utkání v poměru 3:2.

 

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto Adriana Micáková

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018