18.2.2020

Za Trentino hrají největší hvězdy světového volejbalu, říká univerzál Šotola

Jako kdyby přicestovala do Česka fotbalová Barcelona... České Budějovice hostí ve středu italský superklub Trentino a i kdyby Jihočeši favorita z Apeninského poloostrova porazily, na čtvrtfinále už by to nestačilo (i když hodně teoretická šance ještě je). Z pěti skupin postoupí vždy vítězové a tři týmy z druhých míst. Jasným lídrem skupiny A je obhájce trofeje Civitanova, která má na kontě pět výher.

„Moc se na tenhle super zápas těšíme. Aby si zajistili postup, musejí vyhrát, takže je jasné, že proti nám nastoupí ty největší hvězdy světového volejbalu,“ říká dvacetiletý univerzál Jihostroje Marek Šotola.

Právě on se výraznou měrou podílel na posledním vítězství Jihostroje ve volejbalové Champions League, když si minulý čtvrtek jeho tým podruhé vyšlápl na Fenerbahce Istanbul. „S Fenerbahce jsme udělali minimum chyb, což rozhodlo. Podobný výkon musíme ukázat i proti Trentinu. Určitě nám zase pomohou fanoušci. Celé město volejbalem žije. Není nic hezčího, než hrát Ligu mistrů před vyprodanou halou,“ uvedl Šotola a doplnil. „S Fenerbahce jsme si dokázali, že volejbal umíme. Zvládneme hrát proti nejlepším týmům světa a to je pro nás hrozně důležité.“

Nyní by rád šokoval i Trentino. „Ale bude to ohromně těžké. Oni mají na každém postu obrovskou kvalitu. S lepšími hráči už se prostě potkat nejde,“ nastínil Šotola, který byl při triumfu 3:0 nad Fenerbache vyhlášen mužem zápasu.

Kdyby 203 centimetrů vysoký borec s přezdívkou Komín (kterou zdědil po otcovi) předvedl s Trentinem další show, znovu by o sobě dal vědět zahraničním agentům. „Rozhodně to je dobré, když se zadaří proti takovému týmu jako Fenerbachce Istanbul a ještě v Lize mistrů, v nejlepší soutěži na světě. V Evropě snad na to někdo koukal,“ usmíval se Šotola, který by si jednou rád zahrál Serii A. „Italská liga je snem snad každého volejbalisty. Určitě bych se do ní někdy rád podíval. To je jiný svět,“ dodal Šotola, kterého letos čeká maturita na střední průmyslové škole stavební v Kolíně.

Olympijští medailisté nebo aktuální mistři Evropy, to jsou „roboti“ z Trentina. „Co jméno, to pojem. Nemůžu si vybrat, na koho se těším nejvíce. Asi na celý tým,“ prohlásil před středečním duelem univerzál Jihostroje.

V italské A1 je Trentino v současné době na čtvrtém místě, jejich hráči zařídili 1961 bodů, v čemž jsou druzí nejlepší. Nepřekonatelná je především jejich obrana – v blokařských statistikách jsou nejlepší…

Tím nejlepším v celé italské lize je Srb Srecko Lisinac z Trentina. V letošní sezoně zaznamenal 52 úspěšných bloků, což je o čtrnáct více než druhý v pořadí. Navíc se pyšní výborným servisem. „Neskutečným způsobem umí číst hru. Kolikrát se blokař rozděluje na útočného nebo spíše obranného. Tenhle umí všechno komplexně. Je příkladným prototypem moderního blokaře,“ všiml si Miloslav Javůrek, reprezentační manažer mužů a žen.

Mozek Trentina je však Simone Giannelli, italská nahrávačská jednička. Právě on dovedl reprezentační tým do finále olympijských her v Riu, kde prohráli s domácím výběrem. Stále je považován za velký talent světového volejbalu.

A možná nejlepším liberem na světě je Jenia Grebennikov z Francie. „Je velmi komplexní, má neuvěřitelný cit pro balon a pro hru. Diriguje, přihrává na nejvyšším levelu,“ říká příležitostný volejbalový expert televizních přenosů. Za Trentino hraje také další aktuální mistr Evropy, Srb Uros Kovačevič, nebezpečný levák.

Pro českobudějovické volejbalisty bude důležité, aby zlomili jejich strojový útok. „Trentino se prezentuje precizní strojovou hrou. Ve všech činnostech mají absolutní pořádek, nedochází k žádnému nedorozumění na hřišti. Pokud chce Jihostroj uspět, musí Giannelliho odtáhnout od sítě, aby byl schopen bránit s vyšší úspěšností. Servis Budějovic bude velmi důležitý,“ dodal Javůrek.

Poslední zápas Jihostroje v základní skupině letošního ročníku Champions League odstartuje ve středu v 17 hodin a sledovat ho můžete na programu ČTsport.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018