22.11.2017

Trenérský notes - 1. díl

Světový sport se neustále vyvíjí. Na hráče jsou kladeny stále větší a větší nároky. Jakým způsobem bychom měli pracovat, kam sport směřuje a jaké zážitky nám může přinést či co je důležité pro úspěch a rozvoj talentu? O všech těchto věcech hovořil v Manchesteru Lutz Pfannenstiel s jedním z nejlepších světových záložníků Frankem Lampardem.

1)      O práci a talentu

Co je důležitější talent nebo pracovitost? Oboje. Určitý talent mít musíte, ale abyste byli skutečně dobří, tak musíte trénovat, trénovat a trénovat. Mnoho a mnoho hodin. Bez toho se daleko nedostanete. Během svojí kariéry jsem neustále na sobě pracoval. Nestačilo pouze být na „povinném“ týmovém tréninku, ale aby byl člověk lepší, tak musí dělat i něco navíc. Každý den jsem trávil 20 – 30 minut svým individuálním tréninkem nad rámec svých povinností.

2)      O vzorech

Sportovní vzory jsou velmi důležité. Pro mladé sportovce je nezbytné mít svého hrdinu, ke kterému vzhlíží a kterému se chce přiblížit. Musíme se snažit být (svým) mladým hráčům vzorem. Pro mě byl největším vzorem můj táta, bývalý hráč, a poté jeden z nejlepších záložníků Paul Gascoigne.

3)      Nejkrásnější sportovní zážitek

Za svoji kariéru jsem zažil mnoho krásný zážitků, na které rád vzpomínám. Pokud bych měl vybrat jeden, tak bych rád zmínil vítězné finále Ligy mistrů. Paradoxně ne zážitek přímo ze hřiště, ale reakce mnichovských fanoušků (finále se hrálo v Mnichově v roce 2012). Jejich reakce po prohraném utkání byla krásná a spontánní, dokázali ocenit náš výkon. Krásný pocit ještě umocnili fanoušci soupeře, kteří přišli gratulovat mému otci. Jedná se o krásné sportovní fanouškovské gesto, kterého si nesmírně vážím.

4)      Nejlepší hráč

Hrál jsem s mnoha skvělými hráči, bylo skvělé hrát například s Johnem Terrym. Pokud bych měl vybrat jednoho, tak by jím určitě byl Didier Drogba. Měl všechny vlastnosti, které by měl mít skvělý hráč. Byl velká osobnost, disponoval skvělými lidskými charakterovými vlastnostmi, byl osobností na hřišti i mimo něj, měl velké slovo v kabině a dokázal ji stmelit, v neposlední řadě nás také vždy podržel svým výkonem na hřišti, dokázal dávat důležité góly.

5)      Nejnepříjemnější protivník

Znovu musím říct, že jsem hrál proti mnoha skvělým hráčům. Christiano Ronaldo patří k těm úplně top. Ale nejhorší pro mě bylo hrát proti Lionelovi Messimu. Na hřišti ho zdobí to, co dělá hráče hráčem. Je velice rychlý, v myšlenkách vždy o krok napřed, disponuje skvělou technikou, v obrovské rychlosti dokonale ovládá balón, vždy má nezměrné množství řešení. Velmi těžce se proti němu hraje.

6)      Technologie ve sportu

Hra se velmi dynamicky vyvíjí a mění. Vše je potřeba dělat ve větší a větší rychlosti. Čas je tou klíčovou veličinou. A v tom nám může technologie hodně pomoci. Můžeme získat spoustu dat, které nám analyzují pohyb, jak náš, tak soupeře, pomohou nám zlepšit kondici, koordinaci i techniku. Usnadní nám komunikaci mezi hráči, trenérem i na úrovni klubu. V dnešní době jsou naprostou nezbytností a mohou být jedním z faktorů úspěchu. Určitě měli i svůj výrazný podíl na zisku titulu mistrů světa pro německý reprezentační tým.

7)      Taktická příprava

I zde došlo k obrovskému vývoji. Díky technologiím se můžeme na soupeře skvěle připravit. Když jsem začínal, trvala taktická porada dvě minuty. Dnes trávíme mnoho času u videa a rozborů. Na nejvyšší úrovni jsou soupeři velmi vyrovnaní a o výsledku rozhodují maličkosti. Rozdíly jsou maximálně 1 – 2 % a taktická příprava a využití technologií nám může poskytnout tu drobnou výhodu, která nás dovede k vítězství. Všichni musíme tvrdě pracovat, jak hráči, tak i realizační tým a udělat maximum pro výsledek. A technologie mohou být tím rozdílovým faktorem. Na druhou stranu nesmíme zapomenout, že se pořád jedná o hru a nedá se posuzovat pouze technokraticky.

8)      O německém úspěchu

Němci nás všechny překonali. Systémem akademií a práce s mládeží a talenty se dostali daleko před ostatní. Jejich systém vyvrcholil při MS 2014. Jsou nejdále ve výběru hráčů, práci s nimi i s podmínkami, které jim vytvářejí. Neustále na sobě pracují a zlepšují se, jak hráči, tak i lidé, kteří se v německém fotbale pohybují. V současné době se nám daří snižovat rozdíl a např. akademie v Manchester City se již německým velmi blíží.

9)      O sociálních sítí

Dnes se jedná o nedílnou součást našeho života. Musíme respektovat dopad sociálních sítí jako součást života. Především naši mladí hráči jsou v neustálém napojení na sociální sítě. Pro nás to tak znamená se je naučit využívat a pracovat s nimi. Jak na klubové úrovni mezi jednotlivými členy, tak i v komunikaci s fanoušky a stakeholdery a s hráči.

 

Autor: Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018