14.2.2018

Trenérský notes 10. díl: Data volley - Match Report

V dnešním dílu Trenérského notesu se znovu podíváme na statistiku Data Volley, tentokrát trochu z jiného pohledu. Nebudeme se zabývat přímo analýzou hry družstva, ale podíváme se na základní statistický výstup: Match report.

Match report je základním číselným výstupem z každého zaznamenaného utkání. V report je rozdělen do 4 základních částí, každá část má pro analýzu svůj význam:

1)     Obecné informace o utkání

2)     Statistické vyhodnocení činnosti hráčů domácího družstva

3)     Statistické vyhodnocení činnosti hráčů hostujícího družstva

4)     Úspěšnost týmových činností

Obecné informace o utkání

V záhlaví match reportu jsou základní informace o utkání: konkrétní specifikace utkání – soutěž, číslo utkání, datum a místo konání, soupeři, rozhodčí, výsledek a vývoj skóre (u jednotlivých setů stavy při dosažení 8, 16, 21 bodů a konečný výsledek), celkový počet bodů a čas jednotlivých setů i celého utkání.

Statistické vyhodnocení činnosti hráčů domácího družstva

Z hlediska struktury match reportu je ve druhé části zobrazeno vyhodnocení hráčů domácího družstva. Zleva doprava je tato část rozdělena do 7 částí.

  1. Informace o hráčkách / hráčích (dále jen hráč) – číslo dresu, jméno hráče a jeho účast v utkání. Pokud je hráč v základní sestavě, zobrazuje se u příslušného setu v šedém obdélníku zóna, ve které hráč nastoupil do setu. Zóna v bílém obdélníku charakterizuje nahrávače. Pokud hráč střídal, zobrazuje se u jeho jména prázdný obdélník, pokud hráč do setu nezasáhl je toto místo prázdné. Můžeme tak určit, v jaké sestavě družstvo nastoupilo a kdo zasáhl do hry ve kterém setu. Nemůžeme však zjistit, kdo za koho střídající hráč nastoupil (jelikož je to post za post, tak v některých případech to lze odhadnout) ani kolik rozeher na hřišti strávil.
  2. Vote – Známka, která ohodnocuje výkon hráče v utkání. Výsledná známka je zásadně ovlivněna natavením, kterým činnostem dáváme větší důraz, bez znalosti tohoto nastavení je informace pouze orientační, navíc je značně subjektivní.
  3. Points zobrazuje informace o získaných bodech. Tot je celkový počet bodů, které daný hráč získal, BP počet bodů získaných při protiútoku při vlastním podání, W-L ukazuje celkový bodový přínos hráče, jedná se o rozdíl mezi body, které hráč získal minus počet chyb. Trenér tak může zjistit, že i hodně bodující hráč byl pro družstvo „minusový“. Zde např. konkrétna hráčka Karpushyna, která sice získala 13 bodů, ale po odečtení chyb byl čistý bodový zisk – 4. Pozn.: plus a minus body jsou výrazně ovlivněny specializací, jinak to mají diagonální hráči (nepřihrávají), jinak libera, která nezískávají body atd..
  4. Serve ukazuje, kolikrát hráč podával (Tot), kolik udělal na podání chyb (Err) a kolik získal přímých bodů (Pts).
  5. Reception zobrazuje úspěšnost příjmu. V absolutních hodnotách ukazuje počet přihrávek (Tot) a počet chyb na přihrávce (Err). V relativních hodnotách pak „plusovou“ přihrávku (Pos%), tedy situaci, kdy nahrávač není v nejoptimálnější pozici, možnost kombinovat je částečně omezena, přesto však může útočit prvním sledem (+A2), a současně „excelentní“ přihrávku, tedy situaci, kdy nahrávač je v ideální pozici a může libovolně kombinovat (+A1).  Poslední sloupec (Exc%) ukazuje hodnoty pouze „excelentní“ přihrávky.
  6. Attack podává informace o úspěšnosti útoku. V absolutních hodnotách vidíme počet útoků (Tot), počet chyb na útoku (Err), počet zablokovaných útoků (Blo), které skončily přímým bodem pro soupeře a počet bodů získaných útokem (Pts). Poslední kolonka (Pts%) zobrazuje procentní úspěšnost útoku (počet úspěšných útoků dělený počet všech útoků vynásobený 100.
  7. BK zobrazuje počet vítězných bloků.

Pod jednotlivými hráči je sumace výše uváděných činností, ještě níže pak sumace v rámci jednotlivých setů. Sloupec Points won kvantifikuje, jakým způsobem družstvo získalo body v setu: Podáním (Ser), útokem (Att), blokem (Blo) a chybami soupeře (Op.Er).

Statistické vyhodnocení činnosti hráčů hostujícího družstva

Třetí část match reportu ukazuje totožné hodnoty, které byly popsány výše, ale na rozdíl od druhé části zobrazuje tyto hodnoty pro hostující družstvo.

 

Úspěšnost týmových činností

Závěrečná část číselně zobrazuje úspěšnost týmových činností. V levé části z pohledu domácího družstva, v pravé části družstva hostů.

Points S in Diff ukazuje rozdíl bodů, které družstvo získalo v jednotlivých postavení (rotace z pohledu nahrávače) minus počet bodů, které v tomto postavení získal soupeř.

Receptions ukazuje, kolikrát družstvo přihrávalo, Points SO kolik bodů družstvo získalo po přihrávce. Údaj níže pak říká, kolikrát v průměru družstvo muselo přihrávat, aby získalo 1 bod po přihrávce.

Serve přiřazuje počet podání a Points BP počet bodů získaných po vlastním podání. Níže opět nalezneme informaci, kolikrát družstvo v průměru muselo družstvo podávat, aby získalo „break point“.

KILL ON RECEPTION je tabulka, která ukazuje úspěšnost po dobré přihrávce (+A1 a +A2) (1st ATTACK AFTER POSITIVE RECEPTION (+#)) a po špatné přihrávce (+A3 a +A4) (1st ATTACK AFTER NEGATIVE RECEPTION (-!)). V absolutních hodnotách je uváděn počet chyb (Errors), počet bodových bloků soupeře (Blo) a počet útoků (Tot) po dobré (špatné) přihrávce, v relativních hodnotách úspěšnost útoku (Pts%) opět po dobré resp. špatné přihrávce. Stejné ukazatele zobrazuje i poslední tabulka ATTACK ON DIG, která statisticky zachycuje úspěšnost útoku po vybraném míči (+B).

 

Autor: Ing. Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018