21.2.2018

Trenérský notes 11. díl: Volejbalová cvičení: Rozcvičení na síti I

Jedenáctý díl trenérského notesu budeme opět věnovat volejbalovým cvičením. V tomto pokračování navážeme na předchozí díly a ukážeme si některá cvičení, která jsou vhodná pro rozcvičení na síti.

Cvičení popsaná v tomto článku slouží, jak název napovídá, k rozcvičení na síti. Ve skladbě tréninkové jednotky by měla navazovat na cvičení „rozcvičení s míčem“. V některých případech můžeme tato cvičení použít i jako „rozcvičovací“, musíme však vždy dbát na úroveň družstva. Při aplikaci cvičení začínáme s nižší razancí, pokud je cvičení bráno jako „rozcvičovací“ je vhodné z počátku zařadit místo lobu / útoku odbití prsty nebo bagrem. Postupně zvyšujeme jak intenzitu, tak i razanci úderu. Obrana by měla být velmi rychle po zahájení v maximální intenzitě.

Cvičení volíme od jednodušších ke složitějším, vybíráme si taková cvičení, která jsou „předstupeň“ hlavní části tréninku tak, abychom mohli plynule přijít k hlavní náplni tréninku.

Rozcvičení úderové paže

Počet hráčů: libovolný, minimálně 2

U sítě stojí "nahrávač", u něho útočník na stole. Nahrávač nahrává 5 x metr, útočník útočí do předem daného směru. Hráč, který odútočil, běží posbírat balóny, na jeho místo nastupuje další hráč. Trenér musí určit, jestli se pravidelně střídají všichni hráči na nahrávce nebo některé hráče určí prioritně pro nahrávku.

Rozcvičení na síti

Počet hráčů: celé družstvo

Nahrávači stojí pod sítí, ostatní hráči vytvoří dva zástupy: blokaři a ostatní útočníci. Trenér nahazuje nahrávači, který nahrává na hlavní kůl. Blokař nahrává druhému nahrávači, který nahrává útočníkovi k útoku 1 nebo 4.

Útok 20 x v řadě ze zóny IV

Počet hráčů: 6

Útočí se ze zóny IV do diagonály, kde polaří dva hráči, nahrávač, který je v zóny III nahrává do zóny IV. Hráči si po přeletu sítě mění postavení. Útočníci útočí přibližně 70 %, cílem je 20 úspěšných útoků v řadě. Po každé (třetí) chybě musí hráči udělat lehké cvičení (např. dva převaly, pět kliků atd.)

Varianty:

- útočí se ze zóny II

- hráči si nemění posty

- pokud provádíme cvičení s pěti hráči, tak hráč, který útočil jde nahrávat na druhou stranu, ostatní se posouvají o jedno postavení.

Útok blokařů

Počet hráčů: 2 nahrávači + blokaři + přihrávající hráč

Jeden nahrávač je v zóně II, druhý v zóně III, blokař v zóně IV (jako v postavení N2), přihrávající hráč v zóně VI (V). Trenér lehkým servisem zahajuje hru, blokař nabíhá na útok 4, pod časovým tlakem odstupuje a útočí útok 1.

Varianty:

- oba útoky jsou 1 a 1

- u žen je první útok 1 nebo 4 druhý 3 nebo 7

- blokař útočí proti jednobloku

- měníme místo přihrávky, popř. přidáme dalšího přihrávajícího hráče

Rozcvičení: útok po přihrávce

Počet hráčů: celé družstvo

Nahrávač je v zóně III, dva hráči jsou na přihrávce, diagonální hráč a blokař jsou připraveni k útoku. Trenér zahajuje hru lehkým podáním, po přihrávce si nahrávač volí různé varianty útoků s hráči přední řady. Hráči se libovolně střídají, resp. trenér sám určí jak se mají hráči střídat.

Varianty:

- přidáme dalšího přihrávajícího hráče

- nahrávají dva nahrávači

- útočí se proti jednoblokům

Nudle

Počet hráčů: 6 nebo 12

Hraje se podélně na polovině hřiště. Hráč útočí z kraje sítě (ze zóny IV nebo II), kde 2 hráči vybírají, nahrávající hráč je v zóně III odkud nahrává vybraný míč ke kraji sítě (do zóny II nebo IV) odkud opět probíhá útok.

Nudle: 2 hráči útočí

Počet hráčů: 6 nebo 12

Hraje se podélně na polovině hřiště. Hráči útočí z kraje sítě (ze zóny IV nebo II) nebo ze zóny VI, 2 hráči vybírají, nahrávající hráč je v zóně III a blokuje útok soupeře. Poté nahrává vybraný míč ke kraji sítě (do zóny II nebo IV) nebo do zóny VI odkud opět probíhá protiútok.

Nudle diagonálně

Počet hráčů: 6 nebo 12

Hraje se diagonálně na polovině hřiště. Hráči útočí z kraje sítě (ze zóny IV respektive II) diagonálním směrem, 2 hráči vybírají, nahrávající hráč je v zóně III a nahrává vybraný míč ke kraji sítě (do zóny IV respektive II) opět probíhá protiútok.

K dalším cvičením, která můžeme uplatnit jako rozcvičení na síti se vrátíme v pokračování tohoto článku.

 

Autoři: Mgr. Ondřej Marek, Ing. Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018