7.3.2018

Trenérský notes 12. díl: Volejbalová cvičení: Rozcvičení na síti II

Ve 12. dílu trenérského notesu navážeme na minulý článek. V pokračování si ukážeme dalších šest cvičení, která jsou vhodná pro rozcvičení na síti.

Diagonály: zadní nahrávač

Počet hráčů: 8 a více

Hráči jsou v zónách VI, V a IV, nahrávač v zóně I. Hráč útočí ze zóny IV do diagonály, kde polaří tři hráči (ze zóny IV, V a VI), vybraný balón nahrává nahrávač do zóny IV odkud je opět veden útok. Hráči po odehrání balónu mění pozici (ze zóny VI do V, z V do IV ze IV na druhou stranu). Pokud je hráčů pouze 8, pozice nemění.

 

Diagonály: přední nahrávač

Počet hráčů: 8 a více

Hráči jsou v zónách VI, V a IV, nahrávač v zóně II. Hráč útočí ze zóny IV proti jednobloku do diagonály, kde polaří tři hráči (ze zóny IV, V a VI), vybraný balón nahrává nahrávač do zóny IV odkud je opět veden útok. Hráči po odehrání balónu mění pozici (ze zóny VI do V, z V do IV ze IV na druhou stranu). Pokud je hráčů pouze 8, pozice nemění.

 

Diagonály: pětice

Počet hráčů: 10

Hráči jsou ve všech zónách s výjimkou zóny III, nahrávač je v zóny I. Nahrávač si volí, jestli nahrává do zóny II nebo IV, odkud se útočí diagonálním směrem proti jednobloku. Vybraný míč opět nahrává nahrávač (popř. libero nebo zadní blokař) opět do zóny II nebo IV.

Varianty:

- může se útočit libovolným směrem

- nahrávač je v zóně II - útočí se ze zóny IV a I

- přidáme útok ze zóny VI

 

Trojice z útočné

Počet hráčů: 6 - 12

Tři hráči stojí v zadních zónách hřiště na obou polovinách, ostatní hráči stojí za hřištěm. Útočí se přibližně 3 metry od sítě, všichni tři hráči na vybírají, vybraný balóny nahrává ideálně hráč ze zóny I, zbývajícím dvěma útočníkům. Hráč, který útočil přebíhá na druhou stranu hřiště, místo něj jde do hry hráč, který čeká za hřištěm.

 

Trojice z útočné s nahrávačem

Počet hráčů: 8 - 12

Tři hráči stojí v zadních zónách hřiště na obou polovinách, nahrávač je mezi zónami II a III, ostatní hráči stojí za hřištěm. Útočí se přibližně 3 metry od sítě, všichni tři hráči na vybírají, vybraný balóny nahrává nahrávač, útočí všichni tři hráči v poli. Hráč, který útočíl přebíhá na druhou stranu hřiště, místo něj jde do hry hráč, který čeká za hřištěm.

 

Trojice z útočné s blokařem

Počet hráčů: 10

Tři hráči stojí v zadních zónách hřiště na obou polovinách, nahrávač je v zóně II, blokař v zóně III. Útočí se přibližně 3 metry od sítě, všichni tři hráči na vybírají a snaží se vytvořit situaci, aby mohl útočit blokař, který útočí proti jednobloku. Pokud nejde hrát prvním sledem, nahrává nahrávač útočníkům do zadních zón.

Varianty:

- blokař i nahrávač blokují útok hráčů zadní řady

- blokař útočí proti dvojbloku

- blokař má různé varianty útoků

 

 

Autoři: Mgr. Ondřej Marek, Ing. Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018