28.3.2018

Trenérský notes 15. díl: Použití programu Data volley v moderním volejbalu III

V pravidelné rubrice Trenérský notes se znovu vrátíme k práci se statistickým programem Data volley. Třetím dílem zakončíme miniseriál pojednávající o využití programu Data volley v moderním volejbalu. V této části si přiblížíme praktické využití při přípravě na utkání, analýzy hry během utkání a pozápasové vyhodnocení.

 

2, Příprava na utkání – plán přípravy na zápas (porady, herní sešit, modelovaný trénink)

 

  1. Na začátku (v průběhu) týdne dostanou hráči synchronizovaná videa soupeře upravená v programu Data video a zadání, na co se konkrétně mají podívat. Pokud hráči nemají nainstalovaný tento program, tak je ve videomístnosti přichystán počítač, kde mají veškeré zápasy k dispozici.

 

  1. Pokud je prostor, děláme dvě asi 30 minutová videa. První video analýzu dva dny před utkáním, kde řešíme jednotlivé posty. Druhé video v den zápasu, kde sledujeme systém hry na ztrátu a na bod. Nejraději využíváme videa s naším družstvem (pozitivní akce) nebo videa z prostředí soupeře (kontakt s halou).

 

  1. Den před utkáním absolvujeme modelovaný trénink na soupeře, který je zaměřen na jeho klíčové hráče. Na to kam podávat a jak využít jeho slabin v obraně.

 

  1. V den porady dostávají hráči herní sešit, který zahrnuje základní instrukce k utkání (obr. 37  Herní sešit). Hráči si do něho zapisují důležité informace. Při videorozboru pouštíme cca 20 akcí hráče a specifikujeme akce, které ho nejvíce vystihují.

 

3, Příprava na utkání – motivační video

Motivační video je velmi časově náročné na přípravu, pokud ten prostor máme a tak je pouštíme těsně před příchodem na hrací plochu. (video 11)

 

4, Pozorování soupeře během utkání

  1. Před utkáním je zapotřebí propojení notebooků mezi statistikem a lavičkou (statistik, asistent trenéra, trenér).

 

  1. Nastavení analýz, které chceme sledovat během utkání. Zde je to individuální a lze nastavit prakticky cokoliv trenér požaduje. Používáme toto:

 

    1. soupeř: směry útoků, distribuce nahrávače po R+, R- v rotacích, úspěšnost herních činností jednotlivce (worksheet) (obr. 38), last hits (obr. 39)
    2. domácí: distribuce nahrávače po R+, R- v rotacích, úspěšnost herních činností jednotlivce (worksheet), last hits

 

  1. Video – zpožděný záznam

     4. Po každém setu vytištěný match report

     5. Komunikace se statistikem (textové aplikace, vysílačka atd.)

 

5, Analýza naší hry – po zápase

  1. Match report, který putuje i k hráčům (podrobněji viz. článek)
  2. Úspěšnost herních činnosti (obr. 40)
  3. Různé nastavení worksheetů (př. Úspěšnost jednotlivých postavení) (obr. 41)
  4. Kompozice (př. Nahrávač v zóně 1 - obr. 42)
  5. Na vyžádání dostávají hráči sestřih videí

 

Na to, co zjistíme ze zápasu jeho analýzou, navazuje další týden tréninkový proces (od čtvrtka odpoledne se zaměřuje trénink na dalšího soupeře). Jedná se o individuální tréninky, které vedou ke zlepšení herních činností jednotlivce. Dále tréninky v šestkách, kde se pracuje na slabinách naší hry. Díky programu datavolley lze nastavit počítání bodů nebo procenta úspěšnosti, kterou družstvo musí splnit během tréninku. Tímto způsobem pracujeme například na zlepšení našeho nejhoršího postavení. Skóre při cvičeních se bere ze statistik – nemusí se nutně jednat o body, ale např. o procenta úspěšnosti procvičované útočné, obranné kombinace.

 

První díl Využití data volley v moderním volejbalu si můžete přečíst ZDE

Druhý díl Využití data volley v moderním volejbalu si můžete přečíst ZDE

 

Autoři: Mgr. Ondřej Marek, Mgr. Petra Žilková

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018