17.1.2018

Trenérský notes 6. díl: Vybavení lékárny !!!

V tomto díle trenérského notesu se nebudeme věnovat přímo volejbalu, ale přiblížíme si velmi důležitou věc: jak si vybavit lékárnu. Pokud vedete družstvo mládeže v tréninku a absolvujete s ním i zápasy a turnaje, jistě jste už řešili, co s sebou vzít do lékárny. Nebudu zde rozebírat, co všechno by v lékárně mohlo být, vypíšu zde to, co tam být podle mého názoru být musí a vysvětlím proč.

 

Ačkoli je volejbal někdy charakterizován jako nekontaktní sport (z pohledu vzájemného kontaktu soupeřů), ke kontaktům v něm dochází a naprostá většina těchto končí větší či menší kolizí. V rámci týmu jsou to vzájemné srážky hráčů (končetiny, ramena, hlava), se soupeřem dochází ke kontaktu nejčastěji pod sítí při přešlapech přes středovou čáru. Zranění budou tedy velmi pravděpodobně následující: porušení kůže s krvácením (škrábance), naraženiny se zhmožděním a poraněním měkkých tkání (hematomy a otoky), částečná nebo úplná ruptura (natržení či přetržení) vazů a šlach. Z toho zvláštní a pro volejbal „klasickou“ podkapitolu tvoří „podvrtnutí“ nebo „vymknutí“ kloubu příslušné končetiny. Typický je dopad z výskoku na protihráčovu (pod sítí) či spoluhráčovu (po dvojbloku) nohu a následný „výron“ kotníku. V krajním případě může samozřejmě dojít i k ruptuře (zlomenině) kosti (zejména u horních končetin).

 

Co z toho plyne? V lékárně mějte následující:

 

1)      CHLADÍCÍ SPREJ

Podle prvních skleněných výrobků zvaný slangově „kelen“*. Tlaková nádobka, kterou je třeba chránit před vysokými teplotami (přímým slunečním svitem), nárazy a ohněm. Ač je spousta lidí proti, výrobce chladících sprejů většinou doporučují aplikaci chladící substance ze spreje přímo na pokožku a to ze vzdálenosti cca 25 cm. Dle mého názoru je stejně účinná i aplikace na textilní podklad (podkolenku, stulpnu, obvaz). Pro všechny případy nechávám při aplikaci sprejem na místě aplikace i část svého prstu (většinou palce) a v případě, že mi prst začíná „mrznout“, aplikaci přeruším. Vodítkem přílišného chlazení je samozřejmě i tvorba bílého povlaku v daném místě.

 

2)      JEDNORÁZOVÉ CHLADÍCÍ SÁČKY

Chladit začínají až po stisknutí (úderu) dlaní, kdy praskne vnitřní sáček s tekutinou a dojde k chemické reakci s okolím - sáček pak účinně chladí cca 30 minut. Nelze ho použít vícekrát. Ideální do lékárny „do terénu“.

 

3)      GUMOTEXTILNÍ UZAVÍRATELNÉ VAKY NA KUSOVÝ LED

Led nutno vzít z výrobníku ledu; pozor, výrobníky ledu jsou na halách povinně jen při významných a vrcholných akcích - led lze jinak často sehnat např. v přilehlých restauracích. Tyto vaky je třeba udržovat v suchu, aby po přiložení vlhkého textilního obalu přímo na pokožku nezpůsobily „omrzliny“.

 

4)      GELOVÉ SÁČKY (CHLADIVÉ/HŘEJIVÉ) do mrazáku nebo do mikrovlnky

Tyto ale nevyužijete pohotovostně na cestách, protože jejich nachlazení či nahřátí chce čas a příslušné zařízení - jejich výhodou je možnost víceméně neomezeného použití, pokud máte k dispozici mrazák nebo mikrovlnku. Dejte pozor na jejich propíchnutí nebo roztržení, pak jsou nepoužitelné.

 

Důvod proč je tohle v podstatě základ, je následující: většinu akutních úrazů je třeba nejdříve „zachladit“, čímž nejdřív snížíme vnímání bolesti a zabráníme rychlému rozvoji otoku. Dbáme samozřejmě na to, aby do postiženého místa dále netekla příliš krev („noha/ruka nahoru“). Chladící sáček nebo vak se dá k příslušnému kloubu upevnit obinadlem.

5)      NÁPLASŤOVÉ STEHY, NÁPLASTI

 Velmi dobře lepící proužky speciální náplasti, které k sobě spolehlivě přitáhnou roztrženou kůži kdekoliv, i na obočí, přičemž speciálně tato oblast vyniká vždy výraznou krvácivostí. Ránu je vždy potřeba vydezinfikovat, vysušit a tyto náplasťové stehy aplikovat. Vždy je třeba mít i dostatek klasických náplastí s polštářky a leukoplastí, jejich využití je opravdu široké. Výborné jsou i gelové náplasti na otlaky a puchýře. Nezapomeňte ani na sterilní gázové čtverce různých velikostí na překrytí ran.

 

6)      PEVNÝ TEJP

Má speciálně ve volejbale široké využití. Hráči si s ním chrání prsty a klouby, lze s ním pevně zafixovat jakékoli problematické místo (klasický „taping“), v případě potřeby lze z kvalitního tejpu vystřihnout klasický „motýlek“ neboli „mašličku“ a roztrženou kůži jím stáhnout. Pokud je rána zralá na šití, doporučuji z vlastní zkušenosti neaplikovat známou smaragdově zelenou desinfekci „Novikov“, přes kterou se prý (dle vyjádření chirurga) špatně šije. Tato desinfekce je opředena mýty (je prý karcinogenní, „rozežírá“ rány, už se nevyrábí atd.). Já s ní mám ale zkušenosti veskrze pozitivní. Rány dlouho nekrvácí, podporuje vytvoření strupu a tkáň se hojí dobře. Její užívání nechám na vás.

 

7)      MOLITANOVÝ PODTEJP

 Stále málo známé tenké měkké molitanové podtejpy, které se primárně používají pod pevné tejpy proto, aby při odstraňování těchto pevných tejpů nedocházelo k nechtěné depilaci ochlupených částí těla a podráždění kůže. Pevný tejp se díky podtejpu dá velmi rychle odstranit za pomocí speciálních nůžek. (Pozor:existují i méně kvalitní podtejpy z hmoty vzdáleně podobné klasickému molitanu, ty se ale trhají a navíc mohou citlivou kůži docela výrazně podráždit!) Podtejpy lze s úspěchem použít i v případě, že je třeba na postižené místo (po fyzické námaze) aplikovat léčivý gel nebo mast a chceme, aby se účinná látka ihned nesetřela nebo aby se dobře vstřebala. V tomto případě lze překrýt toto místo prodyšným podtejpem. Nezanedbatelná je i termo funkce takového zábalu, navíc je možno tento podtejp použít jako součást Priessnitzových zábalů. Kvalitní podtejp může prostě plnit i funkci obinadla, spirálově stočeným podtejpem lze leccos zavázat.

 

8)      KINEZIO TEJP

 Ač vyvinut v 70. letech japonským chiropraktikem, přičemž je jeho metoda stále autorsky chráněná, výrobců je celá řada a velmi široká je kvalitativní škála vyráběných tejpů. Kvalitní tejp je přibližně stejně pružný (elastický) jako kůže a na těle drží pomocí hypoalergenního (zdravotně nezávadného) lepidla. Na kůži by měl vydržet 3-4 dny a to i při běžném mytí**. Jeho použití je opět široké, provádět jeho aplikaci doporučuji po proškolení kvalitním lektorem. Používá se jako kloubní stabilizace (pružná fixace), podpora vazů a šlach, při potřebě rychlejšího odeznění otoku, pro snížení bolestivosti daného místa (správně nalepený uvolňuje a oddaluje od sebe jednotlivé oblasti podkoží, čímž uvolňuje i oblasti bohaté na receptory bolesti). Speciální uplatnění nachází v lymfoterapii a při hojení jizev.

 

K vybavení lékárny se ještě vrátíme v dalším díle, kde v pokračování přejdeme k  produktům, které tvoří přechod mezi tejpy a obinadly a k obinadlům jako takovým. Současně si popíšeme léky vhodné k zařazení do lékárny, jejich účinné látky a masti a gely.

 

Autor: Mgr. Jindřich Douda

 

Poznámky:

 

* Nejkvalitnější chladící sprej v současnosti má tmavomodré víčko a žlutou nádobu. Tento sprej (dle mých zkušeností) jako jediný dokáže vyrobit za současné aplikace chladivé substance a vody na textilii ledovou krustu a účinně tak prodloužit chlazení.

 

**Kvalitní pevný (i kinezio) tejp musí držet i na lehce opocené (ne zcela suché) pokožce. Případ z praxe: Na herním tréninku reprezentace mužů si první nahrávač přivodil lehké podvrtnutí kotníku, které bylo potřeba zafixovat pevným tejpem. Noha byla zpocená a nebyl čas. Sundal jsem mu botu a pevný ochranný tejp jsem mu vyrobil přímo na mokré froté ponožce. Tejp vydržel, noha také, účel byl splněn.  Pokud tejpy nedrží, změňte výrobce a hledejte. Pro zvýšení lepících účinků obou druhů tejpů je často vhodné použít speciální lepidlo pod tejpy (na bázi lékařské pryskyřice), které je hypoalergenní a tudíž nedráždí pokožku. Tejpy obecně je pak třeba sundávat z kůže pomalu a opatrně, nikoli rychlými trhavými pohyby. Vlastní použití pevných i kinezio tejpů je popsáno v mnoha návodných publikacích, proto se mu v této stati cíleně vyhýbám. Používejte vždy tejpy z kvalitních tkanin a od prověřených výrobců. Pozn.:Kdysi jsem narychlo kupoval pevný tejp za nezanedbatelných 130,-Kč v lékárně, a protože obsahoval příměs z plastu, hráč si při fotbale o tento tejp málem přeřízl achillovu šlachu a pro bolest nedohrál. Všímejte si i toho, zda je pevný tejp z obou stran po obvodu „zoubkovaný“. Takový tejp se snáze trhá a usnadňuje práci zdravotníkovi (masérovi, terapeutovi) ve chvílích nedostatku času (hráč potřebuje rychle zpět „na plac“). Kvalitní výrobci pevných tejpů jsou dle mého názoru na trhu v současné době cca čtyři, obdobné to je i u výrobců kinezio tejpů. Tejpy proto kupujte nejlépe ve specializovaných obchodech a nechte si poradit odborníky. Z dobrého pevného tejpu vyrobíte i číslo nebo kapitánskou pásku na zpocený dres, když na to přijde.

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018