24.1.2018

Trenérský notes 7. díl: Vybavení lékárny II

V sedmém dílu Trenérského notesu navážeme v pokračování na minulý díl. V textu předchozího článku jsme se zabývali vybavením lékárny, seznámili jsme se se základním vybavením, které by měla obsahovat lékárna každého družstva.  V dnešním díle se dokončíme výčet o hřejivé, chladivé a léčebné náplasti, ortézy a bandáže a nezbytné léky.

 

Postupně tak přecházíme k  produktům, které tvoří přechod mezi tejpy a obinadly a k obinadlům jako takovým. Meziprodukty, nazvané „samofixační pružná obinadla“ můžeme podobně jako obinadla použít vícekrát, některé ale mají vyšší přilnavost nebo dokonce opakovaně lepí. Obinadla využijete při běžných ošetřeních jak pevná, tak pružná a většinou i ve všech běžných velikostech. Malá pevná obinadla lze použít i jako tampóny do rány a při zastavování vleklého krvácení z nosu se hodí případně i malý ženský intimní tampón doplněný studeným sáčkem za krk. 

9)   HŘEJIVÉ, CHLADIVÉ A LÉČEBNÉ NÁPLASTI

Samostatnou kapitolou jsou hřejivé či chladivé náplasti. Pro akutní použití se nehodí, na vícedenních soustředěních však mají své opodstatnění. Jsou většinou na bázi uhlíku nebo kapsaicinu (pálivém výtažku z paprik), kafru či mentolu (tyto látky navozují naopak pocit chladu). Pocit tepla (či chladu) je důsledkem podráždění receptorů pokožky, a ač pro postiženou oblast může aplikace znamenat úlevu a snížení napětí v daném místě, neznamená to, že je oblast skutečně prohřátá nebo zchlazená. Tzn. rychlé natření svalů hřejivkou nezbaví hráče povinnosti se před zápasem poctivě rozcvičit a zahřát! Naopak chladivka nebude moc účinná při nutnosti místo okamžitě zchladit. Tyto náplasti mohou pomoci při dlouhodobějších svalových spasmech, projevech kloubního revmatismu, náplasti na bázi diclofenacu mohou pomoci při poraněních, zánětech a otocích. Pozor na případné alergické reakce.

Pozn.:Existují náplasti nové generace, které při reakci se vzduchem skutečně teplo produkují, výrobce uvádí teplotu cca 40°C po dobu až 10 hodin. Ty je potřeba ale v praxi vyzkoušet.

10)   ORTÉZY A BANDÁŽE, DLAHY

V dobře vybavené lékárně by neměla chybět ani univerzálně použitelná dlaha pro znehybnění poraněných kloubů končetin, určitě se přimlouvám pro pevnou šněrovací kotníkovou ortézu do boty s bočními výztužemi (bývá použitelná na obě nohy), neoprénovou kotníkovou ortézu, patellární pásku na suchý zip, epikoldylární pásku pod loket a ortézu chránící zápěstí či jednotlivé prsty. Případně neoprénový bederní pás. Je dobré vědět, obzvláště v případě kotníků, že neoprénové návleky nic moc neřeší a kotník výrazně před recidivou výronu neochrání. Maximálně postižené místo slabě stáhnou a pomohou ho udržet v teple (používejte je spíše v klidovém režimu). Pro první fixaci po úraze existují speciální ortézy s množstvím stahovacích pásků na suchý zip, které končetinu před transportem za lékařem velmi dobře znehybní.

11)   LÉKY

V této kapitole se neubráním občasnému vypsání přesných názvů léků. Neberte to v žádném případě jako snahu nějakému výrobci léku dělat reklamu a ani jako snahu jiného výrobce se svým lékem zamlčet. Příklad zde uvedený je modelovým příkladem, v každém odstavci je uvedeno více produktů od více výrobců (oddělených lomítkem, „/“ v tomto případě znamená „nebo“ a jde o produkt s totožnou účinnou látkou) a je na každém zvlášť, jakého výrobce zvolí a jaký lék vybere. Obecně platí zásada, že bez vědomí lékaře nelze použít léky na lékařský předpis a je třeba se vyhnout podání léků „prošlých“, tj. užít je po datu, které je vyznačeno na jejich obalu (tyto léky, někdy i desetileté, jsou stále v mnoha sportovních lékárnách!). Ideálně používáme léky, se kterými máme osobní zkušenost a hlídáme nadužívání některých volně dostupných léků, v ženských týmech jsou to zejména léky na bázi ibuprofenu (Ibalgin/ Brufen/Ibuprofen) a paracetamolu (Paralen/Panadol). Jsou využívány při menstruačních bolestech, bolestech hlavy, paracetamol pak při různých formách nachlazení. Zde je nutno dlouhodobé užívání hlídat (dlouhodobé nemírné užívání ohrožuje zdraví hráče). V lékárně nesmí chybět desinfekce, kapky do očí, nosu, léky na bolavý (zanícený) krk, léky na kašel, léky proti bolesti, horečce a léky tlumící zánět a snižující otok. Dále nelze opomenout léky na onemocnění zažívacího traktu (bolesti břicha, otravy z jídla-léky proti průjmům a zvracení). Léky na alergie si většinou vozí hráči sami, nicméně je nutné mít i tyto, kdyby někdo svoje léky nevzal. Určitě je třeba připomenout kvalitní nůžky (i tupé na tejpy a obvazy), pinzetu, sterilní injekční jehlu (např. na puchýře), teploměr***. V následujícím výčtu uvedu léky, ke kterým není třeba recept od lékaře, a jsou tedy dostupně prodejné. Pokud se některý lék už nevyrábí, je jistě možno vybrat jiný s podobným účinkem. 

VYBAVENÍ LÉKÁRNY - PRAKTICKÝ PŘÍKLAD (vždy více variant):

Antiseptika (desinfekce):

Septonex (rozprašovač, pudr) / Septoderm (rozprašovač)

Jodisol (rozprašovač) / Betadine (mast)

Skinsept F (roztok)                                      

  

- aplikace: nos, oči, krk:

nos:

Mukoseptonex (rozprašovač, kapky)

Nasivin (rozprašovač, kapky)

Sanorin (rozprašovač, kapky)

Vincentka (rozprašovač, kapky)

oči:

Opthalmo-Septonex (kapky)

Refresh (kapky)

ReNu (kapky)

Visine (kapky)

Ocutein (kapky)

krk:

Stopangin (rozprašovač)

Jox (rozprašovač)

Tantum Verde (rozprašovač),

Strepsils (pastilky)

Neoangin (pastilky)

Tantum Verde (pastilky)

Septisan (pastilky)

Léky na kašel:

Stoptussin (sirup i tablety)

Robitussin (sirup)

Mucobene (prášek do vody (granulát)).

Antipyretika (proti horečce) + analgetika (proti bolesti)

        Acylpyrin /Aspirin / Anopyrin

        Paralen / Panadol (vše tablety nebo šumivé tablety do vody)

 

+ Antiflogistika (proti zánětu-tablety)       

        

APO-Ibuprofen / Ibuprofen / Ibumax/ Ibalgin / Brufen (proti bolesti, zánětu, snižují horečku)

Valetol (užívá se zejména při bolesti hlavy nebo zubů, snižuje horečku a mírní zánět)

Léky poúrazové: (důraz na mírnění zánětu, zmenšení otoku-vše tablety):

Aescin Teva (poúrazové stavy, otoky (zejména nohou), křečové žíly, chronická žilní nedostatečnost)

Diclofenac Al25tbl.×/Voltaren ActiGo (akutní i chronické záněty kloubů, revmatoidní artritida,revmatické onemocnění páteře (Bechtěrev), revmatické onemocnění měkkých tkání, degenerativní onemocnění kloubů, poúrazové otoky a záněty)

× “silnější“ formy diclofenacu jsou na lékařský předpis.

××Aulin / Nimesil (jsou na lékařský předpis, užívají se nezbytnou dobu jako léky na bolest a proti zánětu, ve formě tablet či prášku do vody).

 Léky na zažívací potíže:

Carbosorb (živočišné uhlí-akutní průjem, střevní infekce, ve formě tablet)

Endiaron / Endiform(horečka, průjem při bakteriálních infekcích-tablety)

Imodium (akutní nebo chronický průjem-kapsle)

Smecta (proti průjmu /přírodní čištěný jíl/ pro přípravu s vodou-suspenze)

Anacid (pálení žáhy, nadýmání, žaludeční potíže-suspenze)

Rennie (pálení žáhy, pocit plnosti, podpora trávení, plynatost, pocity na zvracení-pastilky)

Hylak (průjem, zácpa, křeče, nadýmání-roztok)

Guttalax / Laxygal (projímadla-proti nadýmání a zácpě-roztok, Guttalax i tablety nebo čípky)

Kinedryl (nevolnost v dopravních prostředcích, nevolnosti způsobené poruchou vestibulárního aparátu-tablety).

 

Ostatní léky (ve formě mastí a gelů):

Desinfekce pokožky, podráždění a poranění pokožky:

Betadine (desinfekce pokožky i sliznic, řezných a tržných ran, odřenin, popálenin,vředů) 

kalciová mast (usnadňuje hojení pokožky a zklidnění při podráždění (i slunečním svitem)

zinková mast (pomáhá hojit pokožku odřenou mechanickým způsobem, podrážděnou potem, lze ji použít i na opary)

- proti plísním:

Mykoseptin (proti plísním (např. mezi prsty), bakteriím, urychluje hojení pokožky)

Myfungar (proti kvasinkám a plísním, některým bakteriím - indikuje se na pokožku, pokožku vlasů, vnějších pohlavních orgánů i na plísní postižené nehty)

Nystatin (účinný proti kandidózám kůže a sliznic)

Clotrimazol / Canesten(léčí kožní a slizniční infekce způsobené kvasinkami,plísněmi a některý-mi bakteriemi,zapařená místa a plísně mezi prsty,vhodný je i na genitálie)

Canespor (proti plísňovým onemocněním horních i dolních končetin)

- proti infekci:

Ichtoxyl (černá dehtová mast - léčí pokožku při hnisavých a infekčních onemocněních, infikovaných poraněních a plísňových onemocněních,léčí omrzliny, proleženiny, nežity, trudovitost)

- zklidňující:

Fenistil (zklidňuje pokožku od svědění,ideální aplikace je po bodnutí či pokousání hmyzem, při kopřivce, popáleninách (i spáleninách od slunce)

Bepanthen (mast účinná při podráždění pokožky, při zapařeninách a ekzémech) 

 

Masti a gely poúrazové: 

Evergreenem pro své léčivé vlastnosti je zejména kostivalová mast (Traumaplant-kostival cizí), která účinně ovlivňuje pohmožděniny a vymknutí, dále využijete masti a gely na bázi diclofenacu, který působí proti zánětům a bolesti a snižuje otok. Účinná látka ibuprofenum usnadní taktéž léčbu poraněných šlach a kloubů, podvrtnutí nebo zhmožděniny, je-li podána ústy v tabletách, účinně tlumí bolest. Masti a gely s ketoprofenem jsou účinné při léčbě zánětů a bolesti svalů a kloubů, nedoporučuje se je však používat jako součást zábalů, ketoprofenem ošetřená místa překrývat nebo vystavovat intenzivnímu slunečnímu svitu (kožní problémy při užití Fastum gelu např.). Na hematomy (modřiny) jsou k dispozici masti s heparinem.

Obecně mohu říct, že aplikace těchto gelů a mastí ihned po úraze nemá velký účinek, zde (v prvních 24 hodinách) je nejdůležitější chlazení, dále včasné rentgenové či ultrazvukové (sono) vyšetření a řešení fixace dané oblasti.

Traumaplant kostivalová mast(pomáhá hojit pohmožděniny a vymknutí)

Fastum gel (pomáhá hojit pohmožděniny a vymknutí, tlumí bolest v oblasti kloubů)

Ibalgin mast a gel (má protizánětlivé účinky, snižuje otok, mírní bolest)

Voltaren mast i gel / Olfen gel / Dolmina (tlumí záněty, snižuje otoky,mírní bolest)

Reparil gel (pomáhá na pohmožděniny, vymknutí,krevní výrony)

Lioton 100.000 / Heparoidmast (urychluje vstřebání hematomů (modřin), léčí žilní obtíže, pohmožděniny, tlumí záněty)

Hirudoid mast (urychluje vstřebání hematomů (modřin)).

Léky na alergie (tyto léky jsou volně prodejné, bez lékařského předpisu):

Fenistil (viz výše-kapky, gel)

Allergodil (oční a nosní kapky i rozprašovač)

Analergin / Cetirizin / Zyrtec / Zodac (vše tablety, Zyrtec a Zodac  i kapky)

Claritine (tablety)

Xyzal (tablety i sirup)

 

Poznámka na závěr:

*** Záměrně neuvádím širší výčet léků.  Jen chci podotknout, že i když je dnes povolen v určitém množství kofein i pseudoefedrin (obsažený v běžných a volně dostupných lécích), přesto bych byl u léčiv typu Aspirin complex, Modafen, Nurofen, Stepgrip, Paralen plus, Panadol plus grip, Daleron a dalších podobných opatrný. Pokud možno konzultujte vždy užití léků s klubovým lékařem. TIP: Nechte rodiče dětí vyplnit formulář, ve kterém se vyptáte na to, které léky dítě užívá a hlavně na to, na které léky a potraviny (a na co obecně) je dítě alergické! Zejména je třeba dát pozor na alergické reakce při bodnutí hmyzem a pak na alergie na potraviny (ovoce, ořechy) a určité druhy léků - např. u narychlo podaných antibiotik. Mnoho dětí má alergii na běžný penicilin! U některých antibiotik (např. tetracyklinová řada) a u některých mastí (ketoprofenum-Fastum gel) může vzniknout silná reakce při pobytu venku na slunci. V lékárně by neměl nikdy chybět ani včas aktualizovaný seznam zakázaných léků. 

 

Autor: Mgr. Jindřich Douda

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018