29.10.2021

Beachvolejbal vstupuje do nového olympijského cyklu

Letošní sezóna beachvolejbalu se objemem činností vymykala všem předchozím. Český volejbalový svaz se svým profesionálním úsekem beachvolejbalu a dalšími odpovědnými lidmi z ABV dokázal pořádat, nebo spolupořádat, hned tři turnaje CEV/FIVB. Byly to Ostrava Beach Open, Beach Praha Open a Beach Brno Open. Objem práce to byl opravdu veliký a celý tým, který se na organizaci podílel, zaslouží z mé strany jedno velké, veřejné DĚKUJI!

Beachvolejbal se tak v rámci oslav 100 let volejbalu objevil vícekrát na televizních obrazovkách než v letech minulých. Dva ze tří turnajů byly přenášeny Českou televizí, koncem srpna pak TV Nova přenášela Mistrovství ČR z areálu Ládví. Brněnský turnaj byl streamován v mezinárodním formátu a přenášen kanálem YouTube.

Národní tour

Asociace beachvolejbalu je organizační jednotkou ČVS, která i v sezóně 2021 skvěle zvládla sportovní část tour. Na výbornou se vypořádala i s režimovými opatřeními a jejich administraci v souvislosti s nemocí COVID – 19. Jsem moc rád, že letošní počet turnajů téměř kopíroval stav roku 2020, který byl opravdu největším v počtu odehraných turnajů. Úplný přehled a report turnajů najdete v příloze tohoto článku. Za zmínku stojí, že promotéři již neprodělávají na své ochotě a aktivitě turnaje pořádat, a že rozhodčí získali meziročně o 20% více per diem, než v roce 2020.  Další informací k volejbalové veřejnosti je i navýšení rozpočtu ABV z 2,6 na 4,6 mil Kč. Ano, toto je rekordní náklad ČVS alokovaný ve prospěch rozvoje beachvolejbalu na celostátní úrovni.

Komise mládeže chlapci a dívky

Nově byly ustanoveny komise, které reprezentují trenéři hráčů, kteří dosahují nejlepších herních výsledků. Kdo poslouchal moje předsevzetí, ať k propojení ČABVK a ABV, nebo k práci trenérů složek juniorské reprezentace, pak ví, že moje motto je: „ať to řídí ti, kteří to dělají“. Proto jsem rád, že reprezentační trenéři jsou ti samí trenéři, kteří jako VRT trénují své svěřence v klubech… Také jsem rád, že personální propojení asociací není jednobarevné. V nové ABV a její struktuře jsou jak zástupci ABV z předchozího období, tak členové ČABVK. Také STK ABV se skládá jak ze starých, tak z nových struktur, osobností, které organizačně beachvolejbalu významně pomáhají, zkrátka pracují.  Reprezentační komise mládeže mají úkoly a cíle jasně nastavené a ze své činnosti pořizují písemné záznamy. Souhrnný záznam z jejich půlroční činnosti bude zveřejněn na konci roku, kdy budou završena under age MS v Thajsku (U19 a U21).

SpSB a VSCB

Projekt talent významně pomáhá klubům. Letos bylo alokováno do projektu řádově o 35% více peněz než v roce 2020. Kritéria jsou změkčena v počtu turnajů, a to proto, aby bylo podpořeno více dětí než v předcovidovém období.  Je škoda, že při členské základně beachvolejbalových dětí, která je přes 7 tisíc dětí do 18 let se jen zlomek účastní celostátních turnajů ABV. Bohužel, je zde jen několik klubů, které obsazují turnaje dětmi přes letní období. Osobně tento problém vnímám jako výzvu, výzvu ke změně přístupu k talentované mládeži.

Metodika a školení

Rozhodnutím výboru ČVS zanikla metodická komise beachvolejbalu a metodická komise volejbalu. Činnost obou komisí převzal úsek vzdělávání ČVS. Tímto krokem se profesionalizuje přístup ke školení a ve stejném duchu profesionalizace chce výbor ČVS postupovat i v jiných oblastech. Financování bude nadále probíhat přes úsek beachvolejbalu. V letošním roce se nashromáždilo celkem 108 žádostí o účast na školení trenéra beachvolejbalu, je to souhrn z roku 2019, 2020 a nových žádostí z roku 2021. Úkolem organizace, který nebyl vůbec lehký (45 účastníků školení) byl pověřen Ondřej Foltýn. I tady patří moje děkuji. Příští rok se bude konat další školení TBV hned na začátku roku. Školitelé školitelů a lektoři sami se mimo to zaměří na zpracování metodiky beachvolejbalu, podobné systému „Volejbalová škola“ a budou se věnovat i akreditaci školení „Trenér BV II. třídy“ u MŠMT ČR.

Věci, které se nepovedly

Komunikace k hráčům a turnajům CEV/FIVB. Černý den beachvolejbalu mužské složky. To je pro mě den 19. 7. 2021. Budu si ho pamatovat velmi dobře. Již ráno v 6:00 dva příchozí telefonáty z Tokia, Perun pozitivní a ve stejný den deadline 2* CEV/FIVB Praha, od rána jsem řešil tři přihlášky na 2* Praha Honzy Dumka, k tomu spor, který má vyřešit Andrea, …. kdo s kým v Praze bude hrát. Za ten den jsem telefonoval 5-6 hodin.  Andrea do toho byl vtažen se svým týmem a úplně jinými starostmi. Nedokázal jsem veřejně komunikovat cíle, které turnaje měly a nedokázal o tom včas informovat všechny starší hráče, kteří si na turnaj dělali ambice…, nedokázal jsem jim včas říct, že tenhle turnaj pro ně není. Následovaly protesty jednoho ze starších hráčů k FIVB, kde orgány FIVB sice daly za pravdu ČVS, ale po turnaji už věc napravit nemohly. Tak tohle se mi nepovedlo. Ale všechno zlé je pro něco dobré. Výsledkem této situace je novelizace směrnice reprezentantů v beachvolejbalu, kategorizace hráčů a zapravování aktuálního vnitřního předpisu ÚBV do metodiky přihlašování hráčů na mezinárodní akce. Termín – únor 2022.

Reprezentace složky muži

Dne 13. 10. 2021 odsouhlasil výbor ČVS rámcový projekt mužské složky kolektivní přípravy reprezentace. Hlavním trenérem složky bude Andrea Tomatis. Ten se bude starat o první tým Perušič – Schweiner, jeho spolupracovníci a juniorští trenéři VRT (U20 a U16) budou pod vedením Andrea pomáhat s přípravou dalších 4-5 hráčů, kteří se letos významně zapsali do výsledků na národní tour. Garantem týmové spolupráce bude Martin Lébl. Příprava začne v prosinci 2021. Prezentace cílů Paříž 2024 je v příloze tohoto článku.

Reprezentace složky ženy

Po rozpadu týmu Nausch - Sluková / Hermannová na konci srpna předložila koncem září Bára Hermannová vedení ČVS návrh, jak pokračovat dál. Po jednáních, která byla ukončena formálním souhlasem nad výší podpory týmu (přijetím nabídky) ze strany Marie Sáry Štochlové minulou neděli (24. 10. 2021) mohu oznámit, že český ženský tým č. 1 pro OH v Paříži je složen. Výbor ČVS odsouhlasil, tentokrát podmíněně, vznik a podporu nového týmu č. 1. v sekci ženy ve stejný den, jako v případě mužské složky, tedy 13. 10. 2021. Trenérem týmu je Sebastian Menegozzo. Prezentace cílů, prezentace přípravy a cyklů českého ženského týmu č. 1 je přílohou tohoto článku.

Závěrem veřejně děkuji ÚBV ČVS, jmenovitě Ondrovi Vlčkovi a Evě Bauerové, děkuji také Honzovi Merunovi, promotérům, rozhodčím a hráčům za spolupráci a pomoc v roce, kdy opravdu na scéně beachvolejbalu bylo nabito!  Zvláštní poděkování za obrovské odhodlání, píli a vůli reprezentovat Českou republiku směřuji k našim olympionikům, Perunovi s Davidem a Markétě s Bárou!

Přílohy:

1) Zpráva STK ABV 2021

2) Příloha č.1 zprávy STK

3) Zpráva o činnosti ABV 2021

4) Zpráva předsedy KR ABV za rok 2021

5) Projekt Paříž 2024 - muži

6) Projekt Paříž 2024 - ženy

 

Autor: Vít Mařík

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018