18.11.2022

Pražská Junior beachLiga slaví kulaté jubileum

Před jedenácti lety vznikl smělý nápad vytvořit beachvolejbalovou soutěž napříč pražskými beachvolejbalovými areály. Pražská junior beachliga, která na těchto základech o rok později vznikla, letos slaví svůj jubilejní desátý ročník. Za tuto dobu vyrostla v mezinárodně uznávaný projekt, pomohla vychovávat budoucí reprezentanty a přivedla k beachvolejbalu tisíce nadšených dětí. Jak celý projekt vznikl, co přinesl a kam směřuje, nám v krátkém rozhovoru prozradil předseda Pražského volejbalového svazu Jakub Lébl.

Jak a kdy vznikl nápad na pražskou beachvolejbalovou soutěž, která dnes nese jméno Pražská Junior Beachliga?

Nápad na Pražskou junior beachligu vznikl před 11 lety, kdy každý z beachvolejbalových areálů v Praze pořádal vlastní turnaje mládeže a neexistovaly jednotné soutěže pro děti. V ten moment se zástupci areálů společně s Pražským volejbalovým svazem domluvili na vzniku tohoto unikátního projektu a vzniku PJBL.

Tento ročník je v pořadí desátý. To už je možná čas na nějaké to bilancování. Uměl bys třeba srovnat první ročník s tím desátým? Kam až se soutěž posunula a čím vším si musela projít?

Ano, letos je to jubilejní 10. ročník. Těch deset let uteklo jako voda a nám to přineslo spousty zkušeností, nových nápadů na zlepšení soutěže, ale zejména spousty nových hráčů beachvolejbalu. Podařilo se nám nastavit digitální systém pro řízení soutěže, body do žebříčku a také organizačně silnou strukturu lidi, kteří se v rámci STK (sportovně technická komise) o turnaje starají. Nadále je samozřejmě velmi důležitá aktivace lidí z klubů pro samotnou organizaci jednotlivých kol. Jen pro představu, na první kolo se letos přihlásilo přes 1000 dětí. CEV (Evropská volejbalová federace) vyhlásil tento projekt jako jedinečným projektem v rámci Evropy a dává jej za vzor, což nás velmi těší.

Úroveň českého beachvolejbalu a jeho mezinárodní konkurenceschopnost rok od roku roste. Myslíš, že na to může mít vliv i Pražská beachliga?

Úroveň beachvolejbalu jde velmi nahoru a za to jsem osobně velmi rád, jelikož je to sportovní odvětví v rámci našeho sportu, které vozí ohromné mezinárodní úspěchy, ať z MS, ME anebo z účasti na OH. PJBL má neskutečný význam, nyní je vidět to, že hráči, kteří prošli tímto projektem, mají před sebou slibnou kariéru jako například dvojice Šépka/Semerád. Je nutno říci, že tento projekt pomohl trenérské beachvolejbalové obci, která se v tomto směru strašně moc zlepšila a je to z velké části úspěch těchto lidí. Nám organizačně pomáhá finanční pomoc od MHMP, kdy kluby jsou zařazeny do dotačního Programu 1, který je určen na podporu sportující mládeže v Praze.

Čekají nás do další dekády nějaké změny? Co máte do budoucna v plánu?

Do dalších 10 let nás čeká práce na zkvalitnění tour, protože k nám jezdí i hráči z jiných krajů. Pereme se tak s kapacitami areálů, abychom zajistili kvalitu turnajů. Největší oříšek jsou nyní samozřejmě energie, které trápí celou republiku. Nás se to dotýká velmi, jelikož provoz nafukovacích hal je energeticky velmi náročný. Proto pevně věřím, že se podaří na úrovni vlády ČR a na úrovni municipality najít zdroje pro částečně pokrytí těchto nákladů, případně zastropování cen energií. Každopádně pražské beachlize přeji mnoho spokojených volejbalistů a plné volejbalové kurty.

Pražská Junior Beachliga v číslech:

  • 9 beachvolejbalových areálů napříč celou Prahou
  • 8 věkových kategorií
  • 134 turnajů v roce
  • 4500 registrovaných dětí

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018