31.5.2021

První víkend beachvolejbalových turnajů je za námi

Poslední květnový víkend byl v beachvolejbalových areálech napříč celou českou republikou ve znamení prvních turnajů v rámci české beachvolejbalové tour. Muži se na Opava beach open 3* potkali ve sportovním areálu Kolofík, ženy si daly první dostaveníčko o kousek dál na turnaji Ostrava beach open 1* a to ve sportovním areálu Varenská. Dorost hrál na druhé straně republiky. Turnaje juniorek hostil pražský Hamr a Chodov u Karlových Varů, junioři hráli svůj první turnaj v Liberci a kadeti zápolili v Praze na Strahově.

Český pohár mužů 3* Opava

V pátek odpoledne odstartovala celá Česká národní tour v beachvolejbale na kurtech opavského Kolofíku kvalifikací tříhvězdičkového Českého poháru mužů. Turnaje se zúčastnilo celkem 39 týmů, no a právě už v kvalifikaci jsme mohli vidět dvojici, která to nakonec dotáhla až do finálové čtyřky - Jan Kasan s Martinem Pavlovským obsadili nepopulární, leč vynikající čtvrté místo. V malém finále totiž nad jejich síly byly nasazené jedničky - Václav Berčík s Janem Dumkem, pro které tento turnaj byl skvělou přípravou na turnaj světové série, který se již tento týden uskuteční v Ostravě. Museli totiž třikrát otáčet z nepříznivého stavu 0:1 na sety, ale ukázali se jako mistři tiebreaků a nakonec si došli pro pomyslné bronzové medaile. A jelikož na své cestě na bednu vyřadili i favorizované dvojice Weisse s Tichým či Sedláka s Maňasem, velké finále o první místo tak v neděli odpoledne mělo možná překvapivé, avšak o to zaslouženější složení. Utkaly se v něm dvě pražské dvojice - mladíci Tadeáš Trousil s Tomášem Semerádem vyzvali k boji legendu českého beachvolejbalu Roberta "Bobba" Kufu, který tento turnaj hrál s Adamem Waberem a zejména v neděli dopoledne předváděli Kufa s Waberem ve čtvrtfinále a semifinále neskutečný beachvolejbal. Rovněž Trousil se Semerádem předváděli strojově přesnou a bezchybnou hru a ani oni nedopustili v dopoledních nedělních bojích žádné diskuse o výsledku a do finále dokráčeli jistým krokem. Finále bylo opravdovým vrcholem turnaje - Waber se Semerádem se předháněli v bodových blocích a za nimi Kufa s Trousilem v obraně zvedali neuvěřitelné míče. Vítěz však může být jen jeden a nakonec nejtěsnějším možným rozdílem 2:1 na sety a 15:13 v rozhodujícím třetím setu zvítězili Tadeáš Trousil s Tomášem Semerádem.

Co se týká domácího zastoupení - sítem kvalifikace neprošla juniorská dvojice Martin Filuš, Adam Soudil, v základní skupině skončili Jan Pavelek s Ondřejem Muroňem, první kolo vyřazovací části (a tedy dělené 17. místo) bylo maximem Tomáše Pavelka s Davidem Kittelem. Nejdále opavská stopa sahá do čtvrtfinále, které bylo konečnou stanicí pro nově složenou dvojici Lukáš Kittel / František Knobloch.

  1. Tadeáš Trousil/Tomáš Semerád
  2. Robert Kufa/Adam Waber
  3. Jan Dumek/Václav Berčík
  4. Martin Pavlovský/Jan Kasan

Kompletní výsledky ZDE

Český pohár žen 1* Ostrava

První turnaj této sezóny v kategorii žen se konal ve sportovním areálu Varenská v Moravské Ostravě. V hlavní soutěži zápolilo 24 párů systémem na dvě prohry. Zlaté medaile a první letošní český turnajový titul získala nově složená dvojice Štochlová/Williams, která s naprostým přehledem proplula turnajem bez ztráty květinky. Podobně na tom byla i již známá dvojice Dunárová / Resová, která pocítila hořkost porážky až ve finále. Zápas o třetí místo byl neuvěřitelný nervák, kde sestry Dostálovy vyzvaly dvojici Hynková / Lorenzová. Po setech 22:20 a 20:22 bylo jasné, že tento neuvěřitelně vyrovnaný zápas ukončí až zkrácená hra. Infarktový tiebreak opanovaly sestry Dostálovy a s bramborovou medailí se musely spokojit Valentýna Hynková s Andy Lorenzovou.

  1. Marie Sára Štochlová / Martina Williams
  2. Miroslava Dunárová / Daniela Resová
  3. Anna Dostálová / Magdalena Dostálová
  4. Andrea Lorenzová / Valentýna Hynková

Kompletní výsledky zde

Český pohár juniorek (oblastní) - SK Hamr

O víkendu se po dlouhé pauze rozjela turnajová sezóna pro všechny beachvolejbalisty. Na Hamru v Záběhlicích si poměřily své síly juniorky a obsazení bylo opravdu kvalitní. Sešlo se tady hned 9 týmů, které bojovaly o medaile vloni na MČR U 18. Nasazené jedničky a loňské mistryně republiky U18, Janu Fixovou a Kláru Selicharovou vyřadila z turnaje mladičká dvojice, sestry Pavelkovy.  Anička s Kateřinou prošly turnajem skvěle a získaly zlaté medaile. Ve finále porazily brněnskou dvojici Kristýnu Koblížkovou a Alžbětu Tomášovou. Bronzové medaile si odnesly hráčky Sabina Matoušková a Noemi Jeřábková z Brna, které v zápase o 3. místo porazily hráčky Emu Šťastnou a Veroniku Horáčkovou z Opavy.

Děkujeme všem, hráčkám, rozhodčím, trenérům i fanouškům, že dodržovali všechna hygienická opatření a turnaj proběhl bez komplikací.  Viděli jsme tak od juniorek spoustu skvělých a kvalitních zápasů.

  1. Anna Pavelková / Katěřina Pavelková
  2. Kristýna Koblížková / Alžběta Tomášová
  3. Sabina Matoušková / Noemi Jeřábková
  4. Ema Šťastná / Veronika Horáčková

Kompletní výsledky ZDE

Český pohár juniorek (oblastní) / Chodov u Karlových Varů

Turnaje v krásném prostředí areálu BVC Chodov se zúčastnilo 24 párů, které se spolu utkaly systémem na dvě prohry. Vítězství si zajistila dvojice Novotná / Veselá, které v celém turnaji ztratily pouze jeden set. Na druhém místě se umístily Sára Kučerová s Eliškou Hemerovou, které poznaly hořkost porážky až v posledním zápase turnaje. O bronz si to spolu rozdaly domácí Aneta Trollerová s Barborou Klánovou proti hráčkám Olympu praha Žanetě Foxové a Veronice Laušmanové. Možná i díky znalosti domácího prostředí vyhrály s přehledem první jmenované a hráčky Olympu se tak musely spokojit s bramborovou medailí.

  1. Tereza Novotná / Radka Veselá
  2. Sára Kučerová / Eliška Hemerová
  3. Aneta Trollerová / Barbora Klánová
  4. Žaneta Foxová / Veronika Laušmanová

Kompletní výsledky ZDE

Český pohár juniorů Beach club Harcov-Liberec

V neděli 30. května si dalo pod Ještědem dostaveníčko 16 juniorských párů, aby se během jednoho dne popraly o první body v této beachvolejbalové sezoně. Turnaj začal odehráním všech čtyř skupin, z nichž do čtvrtfinále postupovaly vždy jen dva nejlepší týmy. Pověstný chléb se ale začal lámat až v semifinále, kde se střetli Červa / Tesárek a Oliva / Kůrka. Po setech 11:21, 11:21 si Oliva s Kůrkou zajistili postup do finále vcelku nekompromisně. Druhý finalista vzešel ze zápasu Bartůněk / Pražan a Poledník / Šmejkal. Tady to bylo možná ještě víc jednoznačné než v prvním semifinále. Posuďte sami. Dvojice Bartůněk / Pražan zvítězila 21:12, 21:4. Finále nakonec opanoval pár Oliva / Kůrka a třetí místo ukořistili Červa s Tesárkem.

  1. Kryštof Oliva / Václav Kůrka
  2. Jakub Bartůněk / Matěj Pražan
  3. Tomáš Červa / Jakub Tesárek
  4. Vojtěch Poledník / Petr Šmejkal

Kompletní výsledky ZDE

Kadetský pohár beachklub Strahov

Organizace posledního z výčtu všech víkendových turnajů připadla na Beachclub Strahov, kde se k prvnímu kadetskému turnaji v rámci Českého poháru dostavilo hned šestnáct dvojic. Týmy byly rozděleny do čtyř skupin po čtyřech párech s tím, že do vyřazovacích bojů postoupí pouze nejlepší dva. Po prvním kole play off nám vznikly dvě semifinálové dvojice. Schinko / Ridval, Čermák / Vodička a Červa / Tesárek, Miček / Westphal. Obě zmíněná semifinále byla velmi vyrovnaná, ale do finále bohužel mohl postoupit jen jeden ze semifinálové dvojice. Ti šťastnější byli Schinko / Ridval a Miček / Westphal.

Finálový zápas, podobně jako ty semifinálové, byl velice vyrovnaný a o vítězi musel rozhodnout až tiebreak, který urvali na svou stranu odchovanci ostravského a olomouckého volejbalu Miček / Westphal.

  1. Štěpán Míček / David Westphal
  2. Teodor Schinko / Filip Rydval
  3. Tomáš Červa / Jakub Tesárek
  4. Richard Čermák / Josef Vodička

Kompletní výsledky ZDE

 

Autoři: Martin Mach, Jan Zajíc, Anna Richterová

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018