26.1.2022

Snow volejbal se vrací a chce na zimní olympiádu! MČR přivítá Brno

Nazout kopačky, vyskočit do vzduchu a pořádně rukou zasmečovat. Co že je tohle vlastně za sport? Snow volejbal! Mladý progresivní sport, který má ambice dostat se do programu zimních olympijských her. Konečně po dvou letech mohou diváci spatřit bitvy trojic na sněhu také v Česku. Mistrovství republiky ve snow volejbalu se uskuteční první únorový víkend v Brně. „Je to úplně něco jiného než beachvolejbal. Fakt velká zábava,“ prohlásil Jan Mrkous. Vítězné trojice se automaticky nominují na evropský šampionát, pokud se v letošním roce uskuteční.

Volejbal by se mohl stát prvním sportem v historii, který bude mít obsazení jak na letní tak zimní olympiádě. A to díky snow volejbalu. Rozhodně tahle představa nezní jako nereálný úmysl. Volejbalový míč létal po sněhu už během olympijských her v Pchjongčchangu. Akci tehdy pořádala Evropská volejbalová federace a v rámci prezentace pozvala hvězdy jako trojnásobného olympijského medailistu Brazilce Gibu nebo Vladimira Grbiče ze Srbska. „Přístupové rozhovory mezi volejbalovou federací a MOV probíhají, ale nějaké konkrétní posuny zatím nezaznamenáváme. Snow volejbalu rozhodně neprospěla koronavirová pandemie, kvůli které se zastavily turnaje po Evropě. Většinou se totiž hraje v horách u sjezdovek,“ tvrdil Marek Pakosta, předseda Českého volejbalu.

V minulém roce se například zrušilo domácí mistrovství ve Špindlerově Mlýně. Turnajů bylo málo, rozvoj tohoto atraktivního sportu se globálně zastavil. Nyní se opět rozjíždí a důkazem toho je plánované mistrovství Evropy v Rakousku a hlavně MČR v Brně. Šampionát proběhne v areálu Nové Zbrojovky v rámci Olympijského festivalu. „Tím dáváme také u nás jasně najevo, že s tímto sportem máme olympijské ambice,“ dodal Pakosta o turnaji, na kterém se představí více než patnáct trojic, kapacita je 24 týmů. „Je zde uvolněnější atmosféra, během zápasů hraje muzika. Hra je mechanicky odlišná od beachvolejbalu, to nám vyhovuje,“ prohlásil Jan Mrkous, který bude společně s Tadeášem Trousilem a Františkem Piherou obhajovat titul z předloňského šampionátu. „Každý má na hřišti svoji silnější roli. Jeden z nás má lepší nahrávku, druhý zase blok, další je nejvíce prospěšný v poli. Je to fakt velmi dynamická a atraktivní hra.“ Vysoké ambice má také trojice Robert Kufa, Adam Waber a Matyáš Džavoronok.

A ještě jedna věc dělá snow volejbal výjimečným – týmy mají možnost střídání, do utkání se mohou zapsat ve čtyřech, jeden je na střídačce. S tím například počítá Diana Jamborová, za svobodna Žolnerčíková. Ta v Brně bude hrát s Bárou Adamčíkovou, Terezou Francovou a s Editou Dražanovou. „Tím se snow volejbal chce zcela odlišit od beachvolejbalu. Je v něm více aspektů kolektivního sportu,“ tvrdila Jamborová, která před několika lety začínala ve trojici s Michaelou Knoblochovou. „Dlouho jsme přemýšlely, jak to dříve pojmout. Například to můžete hrát se dvěma blokařkami a jedna bude v poli, nebo naopak jedna je u sítě a dvě v poli. Je to fakt zábavné.“ Navíc o rybičky a pády nebude nouze. Jenom to na nich oproti písku více bolí. „Skákání na sněhu je o dost více nepříjemnou záležitostí. V Česku se hraje spíše na technickém sněhu, když člověk spadne, tak je celý od vody. Rukavice se mu namočí, což nepomáhá jemné motorice s balonem,“ doplnil Mrkous. Silnou trojicí mezi ženami bude také tým kolem Aničky Dostálové, která má rovněž se snow volejbalem velké zkušenosti. MČR začne 5. února, finálové duely začnou pak v neděli 6. února.

 

Autor: Jiří Uhliř, foto: Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018