9.9.2022

Famózní sezóna sester Pavelkových titulem mistryň Evropy U18 ještě nekončí

Mnozí je považují za budoucnost českého ženského beachvolejbalu a ony to neustále potvrzují. Sestry Pavelkovy před necelým týdnem získaly evropské zlato v kategorii U18 a tím se nesmazatelně zapsaly do české beachvolejbalové historie. Další úspěch mohou dvojčata přidat už za pár dní, cestují totiž do tureckého Izmiru na mistrovství světa U19.

I přes drobná zranění se tato sezona jeví pro dvojčata Aničku a Kačku Pavelkovy velice úspěšně. Jeden titul mistryň republiky U18, stříbro z kategorií U20 a U22 a nakonec titul mistryň Evropy U18 z minulého týdne, který byl pro obě hráčky velkým úspěchem.

„ME U18 v Řecku hodnotíme jako nadmíru úspěšné, z výsledku jsme nadšené, neb naše dosavadní ME nedopadly výsledkově úplně nejlépe,” hodnotí své vystoupení na ME jednohlasně obě hráčky. Cesta k titulu, ale nebyla vůbec snadná, vždyť dvojčata musela dvakrát porazit úřadující vicemistryně Evropy do 20 let. „Myslíme si, že nejtěžší byl semifinálový zápas proti Lotyškám. Hrály jsme s nimi už ve skupině a měly nás načtené, byl to vyrovnaný a těžký zápas,” popisují cestu za vysněným titulem sestry Pavelkovy.

V příštím týdnu čeká na dvojčata další velká výzva, vyráží totiž na MS U19 do tureckého Izmiru. „V úterý odlétáme na MS U19 do Turecka, kde je naším cílem podat co nejlepší výkony, ideálně se probojovat do osmičky,” prozradily Anička s Kačkou své cíle.

Na úspěších tohoto nadějného páru má nemalý podíl trenér Aleš Nečesaný. V následujících řádcích se od něj dozvíte, jak začala spolupráce s dvojčaty a jak vypadá jejich příprava.

Aleši, kdy a jak ses dal s dvojčaty dohromady?

Spolupráce začala na přelomu roku 2018/2019, kdy jsme se s rodiči děvčat domluvili na přípravě pro kvalifikaci Středočeského kraje na Olympiádu dětí a mládeže v Liberci. Kvalifikaci jsme zvládli a ODM se dvojčata zúčastnila. Spolupráci jsme nastavili nadále pro jejich další volejbalový rozvoj.

Jaké to je trénovat Aničku s Kačkou?

Vždy je dobré pracovat s talentovanou mládeží, již od počátku trénujeme ve skupině, kde se posunuje každá hráčka a dvojčatům to evidentně svědčí také. Musím říct, že jsou pracovité a snaží se v každém tréninku posouvat. Samozřejmě jsou chvíle, kdy bych je roztrhl, ale ony mě také (úsměv).

Holky hrají i šestkový volejbal, jak funguje přechod mezi pískem, halou a zase zpět na písek?

To je asi věčné téma. Myslím si, že v určité fázi je kombinace přínosem. Přechod z extraligy kadetek byl tento rok velmi složitý, dostali jsme se do finálového turnaje nejlepších šesti týmu a pak následný týden už musela všechna děvčata hrát turnaj na písku. Nebyli jsme úplně odpočatí nejen fyzicky, ale i psychicky. Celá sezona byla velmi náročná a pokračovalo to nadále. Musel jsem volit opravdu s rozmyslem, co děvčatům upřednostnit, zda dril, herní kombinace či koordinaci. Přechod zpět na palubovku je jednodušší, spíš jde o regeneraci a odpočinek, herní příprava je spíše o souhře.

Za necelý týden jedete na MS U19 do Turecka, holky by chtěly do čtvrtfinále. Jaký je tvůj cíl?

Hlavní cíl sezony bylo se kvalifikovat na ME U18 do Řecka a jak jsem nedávno uvedl, cíl bylo probojovat se do čtyřky. Holkám se mé nastavení moc nezamlouvalo, ale dle mého názoru je nutné si klást cíle přiměřeně vysoké. Na ME se nám to povedlo nadmíru a jsme za to všichni rádi. Pro MS U19 si holky sice stanovily cíl čtvrtfinále, ale podle mě by výsledek mohl být ještě lepší, budeme se o to jistě snažit. Pravda je, že každý takový turnaj je náročný a nevyzpytatelný, neb soupeřky jsou kvalitní a vyhrát chce samozřejmě každý.

Co čeká holky v příští sezóně?

Podzimní část máme nastavenou opět na palubovce šestkovým volejbalem v kategorii žen.

Začnou Anička s Kačkou pomalu jezdit i turnaje světové tour?

Úvahy jsou, budeme po MS U19 řešit plán a koncepci nejen pro dvojčata, ale i pro celý tým.

 

Autor: Martin Mach, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018