27.7.2022

Turnaje MEVZA chlapců U16 a U18 v Hartbergu

Od 22. – 24. července 2022 hostil rakouský Hartberg turnaje MEVZA kategorií U16, U18 a U20. A naši mladí beachvolejbalisté se výsledkově rozhodně neztratili.

U16

České jedničky v kategorii do 16 let Zimmermann / Pavlusek vstoupily do turnaje výhrou nad rakouským párem číslo 3 po výhře v tiebreaku. V dalším zápase naše dvojice přesvědčivě porazila maďarské jedničky a tak ovládla skupinu a vybojovala si místo rovnou v pátečním čtvtfinále.

Druhý český pár Koutný / Vašut začal také vítězně, když si ve dvou setech poradil s maďarskými dvojkami, ale následně prohrál proti favorizovaným rakouským jedničkám a ve skupině skončil druhý. Do čtvrtfinále tedy museli projít přes slovenský tým číslo 2, což se našim hráčům podařilo po dvou dobře odehraných setech.

Čtvrtfinálový los nám naservíroval souboj obou českých dvojic, a tak bylo bohužel jasné, že do semifinále se dostane jen jedna z českých nadějí. Výhru a postup mezi nejlepší čtyřku si nakonec stabilním výkonem získal pár Zimmermann / Pavlusek. Méně šťastná dvojice z ranního souboje Koutný / Vašut měla šanci si spravit chuť v zápase o páté místo, čehož využila a díky skvěle umístěným úderům a dobré obraně na síti v nervy drásajícím tiebraku porazila velmi kvalitní kyperskou dvojici číslo 1.

Dvojice Zimmerman / Pavlusek v semifinále narazila na kyperský tým číslo 2 a zejména díky kvalitnímu servisu a chladnokrevnému útoku vyhrála poměrem 2:0. Kluky tak čekalo vysněné finále na zaplněném centrkurtu proti domácím rakouským jedničkám.

I díky hlasité podpoře českých fanoušků hrála naše dvojice s kvalitní rakouskou dvojicí velice vyrovnaně. Bohužel Rakušané v koncovkách prokázali chladnou hlavu a po setech 21:18 a 26:24 vyhráli a stali se tak šampiony turnaje v kategorii U16. Naše dvojice se ale rozhodně nemusí za stříbro stydět i vzhledem k výškové převaze domácího páru.

Celkově můžeme výsledky našich týmů hodnotit velmi pozitivně, protože ukázaly vysokou technickou vyspělost a v mezinárodní konkurenci se rozhodně neztratily.

U18

V kategorii do 18 let nás reprezentovaly dvojice Kvíčala / Jeřicha a Pohl / Toufar. První jmenovaní vstoupili do turnaje vítězně, když v tiebraku zdolali maďarské jedničky. Druhá česká dvojice po nervózním výkonu prohrála s maďarským týmem číslo 2.

V druhém kole skupin dvojice Jeřicha / Kvíčala v těsném třetím setu podlehla rakouskému páru číslo 2 a díky horšímu koeficientu se umístila až na třetím místě ve skupině. Dvojice Pohl / Toufar vybojovala po třísetovém obratu výhru nad rakouskými dvojkami a  umístila se na druhém místě ve skupině.

Los, tentokrát osmifinálový, nám opět naservíroval český souboj. Z něj nakonec po dvou setech jako šťastnější vyšla dvojice Jeřicha / Kvíčala. V sobotu si poražená z českých dvojic přesvědčivě poradila se slovenským párem a získala pro sebe 9. místo.

Dvojice Jeřicha / Kvíčala se ve čtvrtfinále představila na místním centrkurtu proti favorizovaným rakouským jedničkám. Klukům se podařilo razantním útokem a úspěšnou obranou na síti domácí pár zaskočit a vyhrát poměrem 2:0.

V semifinále na ně čekaly již dobře známé rakouské trojky. Bohužel Rakušané po vyhraném tiebreaku potvrdili první výhru ve skupině a naše dvojice se jala připravovat na zápas o bronzové medaile. V něm na ně opět čekal pár, se kterým se již naši mladíci utkali ve skupině. Proti maďarským jedničkám naše dvojice po prohraném prvním setu dokonala obrat a nejmenším možným rozdílem v nervy drásajícím tiebreaku získala bronzové medaile (15:21, 21:17, 15:13).

Bronzové umístění lze vzhledem ke kvalitě konkurence vnímat jako úspěch. Jedinou kaňkou snad zůstává fakt, že na sebe naše dvojice opět narazily velice brzy v turnaji.   

Zázemí a organizace v Hartbergu byly na jedničku, sdílený schedule utkání, jídlo i ubytování a hlavně celkově venue vypadalo velmi profesionálně. Speaker s hudbou a centr kurtem vytvářel skvělou atmosféru a každý z hráčů si mohl zažít něco, na co bude vzpomínat. V rámci celého turnaje hráči i trenéři dostali vstupy do aquaparku, který je 3 minuty chůzí od hracích kurtů, což se hodilo v rámci odpočinku a regenerace po turnaji.


Autor: Mgr. Jan Chalupa

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018