7.10.2022

Výkonnost versus výsledek - MS U19 Turecko – Izmir – Dikili

Je čtrnáct dní po mistrovství světa do devatenácti let, které se tento rok konalo u tureckého Izmiru ve městečku Dikili. Klučičí složku reprezentovala dvojice Kryštof Jan Oliva a David Westphal. Do hlavní soutěže se kluci úspěšně probili přes kvalifikaci, ve které porazili druhý nasazený pár z Brazílie a následně porazili pár z Finska.  Díky tomu se ocitli v hlavní soutěži pro 32 nejlepších párů na světě, kde nakonec obsadili 9. místo.

Hodnocení trenéra Jana Chalupy

Tento rok jsme se v chlapecké složce pokusili o změnu. Vynechali jsme nominační turnaje. Místo toho jsme se začali na letní šampionáty soustředit už na začátku zimy. S Martinem Tichým a dalšími trenéry jsme pořádali reprezentační srazy pro kategorie U16, U18, U19 a U20, kde se kluci mohli mezi sebou porovnávat a my jsme je mohli pozorovat a blíže poznávat. Srazy měly i mezinárodní účast týmů z Polska a Maďarska. To nám pomohlo zvyšovat tréninkové i zápasové zatížení.

Na základě zimní přípravy jsme se pak rozhodli pro něco, co z mého pohledu bylo klíčové. Naší snahou bylo vložit důvěru a zároveň klid do jednotlivců. Věřili jsme v jejich silnou osobnost a maximálně jsme je podporovali. To se nám vyplatilo, protože oba hráči byli schopni odvést v rozhodujících chvílích maximální výkon.

I když jsme kluky spojili pouze pro jeden mezinárodní juniorský turnaj, neboť Kryštof má svého partnera Tadeáše Trousila, se kterým se snaží objíždět světovou sérii, a David hrál celou sezónu s Filipem Rydvalem, se kterým se společně připravovali na mistrovský Evropy do osmnácti let v Řecku, od začátku jsme věřili, že je to nejsilnější možná kombinace. Oba hráči ukazovali během celého roku vysokou úroveň individuální výkonnosti. Samotná výkonnost však nemusí nic znamenat v klíčových okamžicích. Oba kluci ale klíčové okamžiky zvládli na jedničku. Disciplinovaným výkonem a precizní přípravou celý tým ukázal, kam se český beachvolejbal posouvá a kam chceme, aby směřoval. Jsem moc rád, že se můžeme srovnávat se světovou špičkou a herně rozhodně nezaostáváme. To je pro nás s odstupem času velmi důležitý příslib do dalších šampionátů a výchovy mladých hráčů. Kdo viděl naše poslední zápasy s Brazílií, USA nebo Lotyšskem, určitě musí souhlasit.

Popis zápasů MS U19 2022 - Turecko

ČR – Brazílie

Jednalo se o náš první zápas na tomto mistrovství, nervozita byla znát u obou týmů, jelikož systém kvalifikace je dost neúprosný a jakékoliv zaváhání znamená konec v turnaji. Naštěstí jsme se s touto situací popasovali slušně a vicemistry Jižní Ameriky z Brazílie, jsme porazili hlavně díky dobrému servisu a bloku 2:0 (21:17, 21:12).

ČR – Finsko

Bylo to poslední kolo kvalifikační fáze a situace byla jednoduchá. Vítezství znamená postup z kvalifikace po dlouhých letech, porážka by znamenala hořký konec v turnaji. Do zápasu jsme vstupovali jako výrazný favorit a tuto roli jsme v tomto klíčovém zápase zvládli na výbornou. V prvním setu jsme Finy přehráli jednoznačně ve všech herních činnostech. Druhý set už byl o poznání vyrovnanější až do stavu 16:16, kdy se ztrátovalo bod po bodu. Pak ovšem kluci dokázali zabrat a předvedli několik úspěšných obran v řadě. Konečný výsledek 2:0 (21:8, 21:16) znamenal vytoužený postup do hlavní soutěže.

ČR – Brazílie

Do prvního zápasu ve skupině v hlavní soutěži nám los opět přidělil soupeře z Brazílie (nejednalo se o stejný tým jako v kvalifikaci). Brazilci byli skvěle vybavení somatotypem a bylo nám jasné, že nepůjde o lehký zápas. Zápas začal a nám se dařilo skvěle ve všech činnostech, David Westphal několikrát úspěšně zablokoval, Kryštof Oliva předvedl pár výborných zákroků v poli, které následně přetavil v bod a oba kluci skvěle ztrátovali. To vedlo k vítězství v prvním setu 21:14. Druhý set začínáme hůře, Brazílie zlepšila svůj výkon a je z toho vedení během technického time-outu 13:8 pro Brazílii. Poté se skóre naprosto otáčí, Oliva s Westphalem se vrátili k výkonu z prvního setu a vedeme 16:13. Bohužel jsme nezvládli vůbec tíhu koncovky.  Zbytečně jsme znervózněli a prohráli kvůli tomu druhý set 18:21. Tiebreak byla bitva o každý bod, bohužel se smutným koncem pro nás, když v koncovce prohráváme 13:15. Tato porážka byla pro nás velmi hořká, jelikož jsme si byli všichni vědomi, že vítězství bylo velmi blízko a mohlo jít i o rozhodující zápas ohledně prvního místa ve skupině. Navíc porazit oba brazilské týmy 2:0 dva dny po sobě, by byl sladký bonbónek.

ČR – Kanada

Velmi důležitý zápas pro nás, jelikož vítězství v něm nám mohlo zajistit postup ze skupiny do vyřazovacích bojů. Kluci soupeře nepodcenili a od začátku do konce zápasu dominovali, z čehož pramenilo velmi rychlé vítězství 2:0 (21:6, 21:7).

ČR – Kostarika

Z naší strany dost nepovedený zápas, ve kterém jsme nedokázali plnit taktiku, kterou jsme si na soupeře určili a dělali v něm spoustu nevynucených chyb. Konečný výsledek zápasu byl 2:0 (21:16, 21:18) pro Kostariku. Tato porážka nás odsunula na třetí místo ve skupině.

ČR – USA

Šlo o první kolo vyřazovacích bojů, do kterého nám los přidělil soupeře z USA. Tým USA byl herně a somatotypem dost podobný tým jako den předtím Kostarika, takže jsme měli šanci na nápravu včerejšího špatného výkonu. Kluci hráli přesně tak, jak měli. Hráli odvážně a tvrdě na útoku a přineslo to svoje ovoce. Vítězíme v tomto zápase 2:0 (21:13, 21:18) a postupujeme do osmifinále.

ČR – Lotyšsko

Zápas osmifinále, ve kterém jsme hráli proti Lotyšům, byl zápasem, který v paměti všech členů týmu zůstane ještě velmi dlouho. Hráli jsme na centrkurtu před skvělou diváckou kulisou a předváděli jsme naši nejlepší hru na tomto turnaji. Zápas provázela jedna nádherná výměna za druhou, oba týmy skvěle ztrátovaly a rvaly se o každý míč. První set smolně po prasátku soupeře prohráváme 19:21. Druhý set od začátku držíme mírný náskok, který dokážeme udržet až do konce a vítězíme v druhém setu stejným poměrem 21:19. Na začátku tiebreaku vedeme hned 4:0, bohužel náskok neudržíme a stav je velmi rychle srovnán na 10:10. Oba týmy hrají naprosto precizně na útoku a nedávají šanci obranám. Poté přichází dlouhá výměna za stavu 16:15 pro Lotyše, na jejímž konci lotyšský hráč Davis smečuje míč do zámezí. Bohužel hlavní rozhodčí však i přes jasný dopad míče v autu, bod přisuzuje na stranu Lotyšů a zápas tím tak bohužel končí 17:15 v tiebreaku vítězstvím lotyšského týmu a pro nás turnaj končí umístěním na 9. místě. Lehkou útěchou pro nás může být, že Lotyši v dalším kole vyřadili Polsko a v semifinále hlavního favorita a aspiranta na titul Francii a následně po prohře ve finále se tak stali novými vicemistry světa.

Hodnocení asistenta trenéra Lukáše Dvořáka

Turnaj byl skvěle zorganizován a doprovázen po celou dobu skvělou diváckou kulisou, která nádherně vyvrcholila při nedělních bojích o medaile. Kryštof Oliva s Davidem Westphalem dokázali po dlouhých letech postoupit z kvalifikace, která je nesmírně těžká a hrají v ní skvělé týmy, což hlavní soutěž potvrdila, jelikož všechny čtyři týmy z kvalifikace se dostaly v hlavní soutěži daleko (Česká republika 9. místo, Belgie 9. místo, Dánsko 5. místo, Lotyšsko 2. místo). Chtěl bych kluky pochválit, hráli dobře a žádný ze soupeřů, který proti nám nastoupil, nás volejbalově nepřehrával (zápas s Kostarikou jsme nezvládli v hlavách a svůj podíl na prohře mělo i nepříjemné zranění Kryštofa, které si přivodil při rozcvičce – ukopnutý malíček a kompletně stržený nehet). Konečné umístění hodnotím velmi kladně, ale bohužel ve mně zůstává pachuť z konce posledního zápasu s Lotyšskem, protože jsem našim klukům věřil, že mohli dojít ještě o kus dále a při trochu toho sportovního štěstí sahat po medaili. Herně a fyzicky na to rozhodně měli. Na závěr bych chtěl klukům poděkovat za vzornou reprezentaci naší země. Byla to pro mě velká čest, být součástí reprezentace na takto vrcholné akci společně s Kryštofem, Davidem a trenérem Janem Chalupou.

 

Autoři: Chalupa Jan, Dvořák Lukáš

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018