16.10.2021

Zhodnocení sezóny mládežnických kategorií dívek v létě 2021

Jaká byla beachvolejbalová sezóna 2021 mládežnických kategorií dívek, se dozvíte v následujícím hodnocení RKM.

Domácí turnaje

V kategorii U18 se podařilo uspořádat 8 turnajů, v kategorii U20 o jeden méně. Na začátku sezóny byl vidět velký zájem hráček o účast na turnajích, zejména v mladší kategorii. Bohužel ne vždy se dokázal zájem uspokojit. I přes to, že byla snaha navyšovat kvalifikace, případně se narychlo vložil turnaj navíc, tak bylo mnoho hráček demotivováno tím, že neměly šanci dostat se ani do kvalifikace. Jako prioritu bychom pro příští sezónu viděli uspořádání turnajů v nejmladší kategorii U16, která by měla sloužit jako vstupní brána do celorepublikových turnajů pro nejmladší hráčky. Čím dříve se nám podaří dostat větší počet hráček na celorepublikovou úroveň, tím dříve s nimi budeme moci komplexně pracovat v rámci reprezentace.

Kvalita turnajů po herní stránce je na slušné úrovni. Vidět to můžeme zejména na úspěšném přechodu těch nejlepších mládežnických dvojic do vyšších kategorií. Nejlepší hráčky kategorii U20 se umisťovaly vysoko na dospělých turnajích, a stejně tak hráčky kategorie U18 zvládly ovládnout turnaje juniorek i probojovat se na dobrá umístění v kategorii žen.

Nominační turnaje

Letos se uspořádaly 2 speciální nominační turnaje. První nominační turnaj byl v kategorii U22, druhý v kategorii U20. Oba nominační turnaje byly bohužel zdrojem mnoha neshod, jak co se týká nominací, tak herních systémů, a byly tak vnímány velice negativně. Proto bychom rádi pro příští sezónu tento typ turnajů úplně zrušili, pokud to bude možné a jako nominační kritéria by měly sloužit nejlépe MČR, případně jiný celostátní turnaj (nebo více turnajů) dané kategorie. Může se stát, že bude nějaký mezinárodní turnaj velice brzo v sezóně a jinak, než nominačním turnajem dvojice určit nepůjde.

Mezinárodní turnaje

Nejlepší porovnání a vyhodnocení naší práce jsou mezinárodní turnaje, kde se můžeme porovnávat s ostatními zeměmi a jde nejlépe určit, v čem máme kvalitu a kde máme naopak rezervy. Letos jsme se zúčastnili turnajů MEVZA v Rakousku a Maďarsku a mistrovství Evropy ve všech mládežnických kategoriích. Na turnajích MEVZA se nám velice dařilo, kdy si odvezly z Rakouska zlato sestry Pavelkovy v kategorii U18, a v Maďarsku se zase radovala dvojice Selicharová / Grančaiová v kategorii U20 ze stříbrných medailí. Ani ostatní dvojice na tom nebyly vůbec špatně, jelikož jsme si odvezli z obou turnajů i další pěkná umístění, opakovaně čtvrtá i pátá místa.

V tomto ohledu to vypadá, že náš dívčí beachvolejbal na tom není vůbec špatně v porovnání s ostatními, ale bohužel v rámci celé Evropy se nám na mládežnických mistrovstvích už tolik nedařilo. Z ME U22 v Rakousku si přivezla 9. místo dvojice Svobodová / Žolnerčíková a 25. místo dvojice Svozilová / Tezzele, na ME U20 v Turecku urvala 9. místo dvojice Břínková / Neuschaeferová a na ME U18 skončily až na 17. místě sestry Pavelkovy. Tyto výsledky jsou z části ovlivněny systémem turnaje, kdy Vás i v prvním kole play-off může vyřadit pozdější medailista. To, že jsme však v žádné kategorii nedosáhli na lepší než 9. místo, však znamená, že za nejlepšími zeměmi značně zaostáváme.

Budoucnost reprezentace

Otázkou tedy je, co můžeme zlepšit, abychom patřili do evropské špičky jako v minulých letech. Jak jsme mohli vidět na zahraničních turnajích, většina zemí přistupuje k výchově a výběru hráček pro reprezentaci velice koncepčně a organizovaně. V tomto u nás bohužel velmi zaostáváme. Chybí nám jednotné sledování talentů v nejmladších kategoriích, výběr a následně společná koncepční práce s těmi nejlepšími v kategorii juniorek. V současné době bohužel necháváme všechnu práci na klubech nebo na samotných hráčkách, aby si zařídily individuální přípravu. Zároveň nám chybí přechod i do kategorie žen, kdy jsou nyní páry hozeny „do vody“. Ty nejlepší hráčky ve věku 20 let potom hledají jiné možnosti např. v odjezdu na americké univerzity, kde jim nabídnou mnohem více možností než u nás.

Abychom mohli beachvolejbalu u nás posunout dál, bude naše snaha nabídnout hráčkám možnost zapojit se do společné reprezentační přípravy, vedené formou kempů, kterých by se měly účastnit nejlepší hráčky z jednotlivých věkových kategorií. Jenom společnou prací klubů, trenérů a hráček můžeme dohonit evropskou špičku mládežnického beachvolejbalu a srovnat s nimi krok.

 

Autor: RKM - dívky

Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018