14.2.2019

Memorandum ke stavu školení trenérů BV a přípravy na školení akreditovaných trenérů BV

Dne 6. 2. 2019 svolal PhDr. Rostislav Vorálek, Ph.D. metodickou komisi BV. Na jednání byli pozváni předseda svazu Marek Pakosta a člen SR Vít Mařík. Ze společného jednání po dohodě všech účastníků podepsaných níže bylo sepsáno toto memorandum:

Metodická komise BV byla seznámena se situací (o které nebyla dosud informována) ve věci vzdělávání trenérů v oblasti beachvolejbalu. Jedná se o naléhavou situaci z pohledu BV klubů, kdy dotační tituly „Můj klub“ a ostatní tituly územně správních celků bude možné zúčtovat jen proti vydaným daňovým dokladům trenérů – OSVČ, kteří budou mít kvalifikaci „osvědčení odborné způsobilosti“ pro trenérskou činnost v oblasti beachvolejbalu, kterou lze získat jen absolvováním „školení akreditovaného trenéra BV“ organizovaného ÚBV ČVS.

Metodická komise konstatuje, že členové jsou vázáni i jinými pracovními povinnostmi a že činnost ve prospěch BV vykonávají ve svém volném čase a často bez nároku na odměnu.

Prodleva s organizací školení „akreditovaného trenéra beachvolejbalu“ byla způsobena ztrátou (vypršením lhůty bez žádosti o prodloužení) akreditace MŠMT ČR pro ČVS. Po nástupu Ondřeje Vlčka na pozici vedoucího ÚBV byla podána nová žádost na MŠMT ČR a ČVS akreditaci MŠMT ČR na konci roku 2018 získal. Prodlevu také zapříčinila samotná příprava školení ATBV, kde je nutné dodržet časovou dotaci, vytvořit koncepci školení, zajistit školitele a připravit zkušební otázky, témata výstupů, v neposlední řadě bylo nutné domluvit s Úsekem vzdělávání ČVS kooperaci ve školení „Společenského základu sportovního tréninku“.

V období od poloviny roku 2017 se metodická komise BV zabývala především přípravou praktických seminářů včetně nové koncepce školení TBV a ATBV, tvorbou školících materiálů a textem publikace, která se má stát učebním nástrojem pro školení trenérů.

Na základě naléhání majitelů a provozovatelů pražských BV klubů a na doporučení předsedy ČVS Marka Pakosty se metodická komise BV pokusí orientovat svou činnost na zrychlení přípravy školení, případně na vyšší počet (BV kluby musí kvantifikovat požadavky na počet vyškolených trenérů) kurzů školení „akreditovaného trenéra BV“.

Metodická komise BV byla seznámena s připravovanou „směrnicí o vzdělávání trenérů v ČVS“ spojenou s ustanovením Krajských vzdělávacích center a bylo ji nabídnuto připojení se k KVC. Pro získání bližších informací proběhnou jednání s vedoucím úseku vzdělávání ČVS.

 

Marek Pakosta

Rostislav Vorálek

Ondřej Vlček

Lenka Háječková

Roman Reismüller

Jan Chalupa

Martin Tichý

Vít Mařík

 

Editace: Petr Sixta

Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018