25.5.2022

Ani jeden z českých týmů kvalifikací J&T Banka Ostrava Beach Pro neprošel

Letošní ročník turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro 2022 začal v Dolních Vítkovicích kvalifikačními zápasy o postup do hlavní soutěže. K dispozici byla čtyři místa v hlavní soutěži mužů a stejný počet také v soutěži žen. Do bojů zasáhly dva mužské páry Robert Kufa / Adam Waber a Kryštof Jan Oliva / Tadeáš Trousil, v ženách pak dvojice Anna Pospíšilová / Martina Williams.

Ta se divákům na centrkurtu představila jako první. Jejich soupeřkami byly Němky Svenja Müllerová a Cinja Timannová. Česká dvojice měla vynikající vstup do zápasu a vedla v první setu až čtyřbodovým rozdílem. Němky se postupně zlepšovaly a postupně otočily jeho vývoj. Druhé dějství už pak bylo v jejich režii. „Byl to náš třetí společný zápas, takže z tohoto pohledu to nebylo z naší strany vůbec špatné. Škoda nevyužitého vedení v prvním setu. Ten jsme měly získat,“ řekla po zápase Martina Williams. Její spoluhráčka Anna Pospíšilová ke klíčovému momentu prvního setu dodala. „Dostala jsem tam desku a začala jsem hrát trochu opatrněji. To byla asi chyba. My jsme je v úvodu očividně zaskočily a mohly jsme přinejmenším set vyhrát.

Vyhrát alespoň jeden set se nepodařilo ani jednomu českému páru v mužské soutěži. Kryštof Jan Oliva a Tadeáš Trousil k tomu neměli v souboji a Australany Christopherem McHughem a Paulem Burnettem vůbec daleko. S nasazenými jedničkami v kvalifikaci prohráli 19:21 a 18:21. „Oni byli unaveni po nedávném turnaji v Turecku, kde postoupili do finále. Škoda, že jsme toho nevyužili,“ řekl Kryštof Oliva. Tadeáš Trousil chválil fanoušky na tribuně. „Byla tady super atmosféra, tohle je pro nás zážitek na celý život,“ řekl a dodal, kde byl hlavní důvod prohry. „Udělali jsme v každém setu pár zbytečných chyb. To rozhodlo. Ale jinak to bylo nad očekávání dobré utkání a myslím, že se nemáme za co stydět.

Také dvojice Robert Kufa a Adam Waber odcházela z kurtu i přes prohru s úsměvem na tváři. Věděli, že proti mladým Švédům Davidu Åhmanovi a Jonatanu Hellvigovi příliš šancí nemají. Bojovali však o každý bod a byli spokojeni. „My nemáme možnost s tak kvalitními týmy trénovat, takže jsme se teprve až ve druhém setu dostali do nějakého rytmu a dalo se na to koukat. Je to pro nás obrovská zkušenost a cenné body do žebříčku,“ přiznal Robert Kufa. Jeho parťák Adam Waber už jen doplnil. „Švédové nás tlačili a my jsme museli hodně riskovat. Z toho pramenily naše chyby.“ Oba čeští hráči se navíc shodli, že proti pestrému hernímu stylu švédské dvojice se těžko hledá účinná taktika. „Je potřeba si na to zvyknout. Jsou to mladí kluci a mají obrovský potenciál,“ dodal Kufa.

Mladá švédská dvojice se nakonec ale do hlavní soutěže nepodívá. V cestě jim stál španělský pár Pablo Herrera / Adrián Gavira, který je porazil 2:1 na sety. Postup si zajistili také Američané Tri Bourne s Trevorem Crabbem, Rakušané Robin Seidl s Philippem Wallerem a Italové Paolo Nicolai se Samuelem Cottafavou.

Z kvalifikace postoupila také loňská vítězka turnaje v Ostravě Američanka Sarah Sponcilová, která v nové sezóně nastupuje s Terese Cannonovou. V soutěži žen postup dále vybojovaly Němky Svenja Müllerová s Cinjou Tillmannovou, Polky Kinga Wojtasiková s Katarzynou Kociolekovou a Švýcarky Tanja Hüberliová s Ninou Brunnerovou.

Hlavní soutěž, v níž se představí šestnáct dvojic v mužské i ženské soutěži, startuje ve čtvrtek zápasy ve čtyřčlenných skupinách. Z nich si pak vždy dva nejlepší páry zajistí postup do čtvrtfinále. V soutěži mužů budou Českou republiku reprezentovat Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Jakub Šépka s Tomášem Semerádem. V soutěži žen bude jedna česká dvojice Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou.

Všechny výsledky ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Pavel Lebeda, J&T Banka Ostrava Beach Pro

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018