9.3.2021

Beachvolejbalisté se konečně dočkají ostrého startu, 4* turnaj v Kataru začíná

Dnes startuje turnaj WT Katara cup v katarském Dohá. Pro beachvolejbalisty je to svátek a speciálně pro pár Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová, vždyť poslední turnaj světové série naše reprezentantky sehrály v září 2019.

Poslední dobou tráví český pár spoustu času na španělském ostrově Tenerife, kde se podobně jako nejlepší týmy na světě připravují na sezonu. „Posledních 14 dní před odletem do Kataru proběhlo v pohodě, už jsme se soustředily na doladění nějakých herních činností, dělaly jsme jich spoustu, imitovaly jsme zápasy, takže už to bylo takové hraní skoro naostro, abychom do toho v Kataru mohly naskočit a abychom byly co nejblíže ke hře z tréninků,“ popisuje Nausch Sluková tréninkový proces před odletem do Dohá.

Kvůli pandemii Covidu-19 se naše jedničky už víc než rok nepodívaly na turnaj světové série. Konfrontace na turnajovém poli jim chybí a na turnaj v Dohá se těší. „Myslím, že mluvím za obě, když řeknu, že se těšíme hodně! Přeci jen je to dlouhá doba od posledního turnaje v Římě, kdy jsme si zahrály proti těm nejlepším týmům. I přesto, že jsme měly spoustu tréninků, přípravných zápasů, celý turnajový mód se přece jen nedá nahradit. Už se těšíme, jak porovnáme síly s týmy, které jsme strašně dlouho neviděly," říká Hermannová.

Po takovém herním výpadku je složité odhadnout, jaká bude na turnaji v Kataru forma. Markéta s Bárou spolu však hrají už delší dobu a moc dobře ví, co může jedna od druhé čekat. Pořád se ale pohybujeme v tréninkovém prostředí, které nemusí vždy odrážet reálnou formu. „Jedna věc je hrát dobře v tréninkových zápasech, pořád je to zápas, ale není naostro, nervozita, tlak a stres není takový. Druhá věc je ukázat to potom v herní situaci, kdy už se hraje s rozhodčím, soupeřem, počítají se body a není tam možnost nějakého opakování. Myslím, že nějakou formu máme, jsem sama zvědavá, jak si poradíme s tím dlouhým turnajovým mankem, ale myslím, že je to pro každého stejné. Pro některé týmy dokonce horší, protože nehrály mistrovství Evropy," popisuje Nausch Sluková.

Všechno špatné je k něčemu dobré a vynucená turnajová pauza mohla přinést i benefity v podobě doléčení starých šrámů a bolístek. Přece jen se dalo pracovat s tréninkovou a zápasovou náloží a odlehčit tak některým partiím. „Pro mě v tomhle věku, nastavení a zdravotním stavu je netrénovat dlouhou dobu už skoro horší, protože tělo povolí, není tenze ve svalech a musím říct, že mě pak ty problémy a různá chronická zranění bolí skoro víc. Momentálně se cítím fyzicky dobře, u starých šrámů jde spíš o opotřebování materiálu, který už nespraví nic moc jiného než konec kariéry (úsměv). Cítím se dobře, jsem zdravá a doufám, že to letos vydrží," říká ve stále skvělé formě Markéta Nausch Sluková.

Turnaj v Kataru je letos první a i díky tomu ho provází nesčetná opatření, která chrání jak hráče, tak i organizátory před Covidem 19. Hráči se mohou pohybovat pouze v jakési bublině, do které spadá jen hotel a kurty. „Nesmíme přijít do kontaktu s nikým z okolního světa, nesmíme zajít do krámu, pro kafe..., " popisuje složitou situaci Markéta Nausch Sluková. Už jen dostat se na turnaj bylo velmi složité. Spousta papírů, testů, speciální víza a různá prohlášení. Organizátoři Katara cupu zkrátka nechtěli nic podcenit. „Turnaj v období pandemie je poměrně náročné zorganizovat a my jsme strašně rády, že ta možnost je, že si můžeme zahrát po tak dlouhé době. Snažíme se plně respektovat opatření, ale je pravda, že to je i pro nás něco nového: víceméně 99 procent času, když nejsme na hřišti, musíme trávit zavřené v pokoji. Snažíme se s tím nějak vypořádat, opatření tady jsou a je dobře, že jsou. Všichni chceme přicestovat a odcestovat zdraví," popisuje situaci Markéta Nausch Sluková.

V Dohá bývá většinou dusno, sucho a větrno, což pro beachvolejbalisty nejsou podmínky, které úplně zbožňují. „Dva dny jsme trénovaly ve velkém větru, ale slyšely jsme od pořadatelů, že by vítr po dobu turnaje měl ustat, tak uvidíme," věří Hermannová.

Turnaj v Dohá je pro naše reprezentantky velmi důležitý. Pro zařazení do olympijského žebříčku potřebujete mít odehráno minimálně dvanáct turnajů a pro český pár je právě tento tím dvanáctým. V těch dalších turnajích už své výsledky a postavení v žebříčku budou naše jedničky jen vylepšovat. „Jestli bude probíhat sezona tak, jak je předběžně naplánováno, ještě budeme mít dalších x šancí uhrát si nějaké dobré výsledky a třeba se v olympijském žebříčku trochu posunout. Olympiáda je ještě pořád daleko, my se hlavně musíme kvalifikovat a zajistit si nějaké pořádné místo, abychom se nemusely strachovat, jestli jsme na jednom z těch posledních míst, které se kvalifikují posledním možným způsobem," popisuje Hermannová plány v olympijské sezoně.

Na turnaji v katarském Dohá se představí i další naše dvojice – Michaela Kubíčková / Michala Kvapilová, Ondřej Perušič / David Schweiner a Jiří Sedlák / Patrik Maňas.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018