15.4.2021

Beachvolejbalový maraton Světové série v mexickém Cancúnu začíná

Beachvolejbalová elita zamířila do mexického Cancúnu, kde jsou na programu hned tři čtyřhvězdičkové turnaje Světové série. První z nich začíná už v pátek 16. dubna 2021 kvalifikací, hlavní soutěž pak startuje v sobotu 17. dubna. V Mexiku nebudou chybět ani naše ženské jedničky - Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, která se s námi podělila o své pocity.

Jak vypadaly vaše tréninkové kempy na Kanárských ostrovech a v Pelhřimově?

Po turnaji v Kataru jsme byly na soustředění na Tenerife, trénovaly jsme hodně přihrávku - vysokou, nižší, rychlejší, snažily jsme si osvěžit taktickou hru ve větrných podmínkách. V prvním týdnu jsme se víc věnovaly techničtějším věcem, pak už za námi najely další týmy a dělaly jsme více herních cvičení s dohrávkami, regulérní hrou, s více systémovými a taktickými cvičeními. Když jsme se vrátily do Česka, byla docela zima (5 stupňů), odjely jsme do Pelhřimova, tam jsme pár dní odtrénovaly převážně první kontakt, přihrávku, dělaly jsme dohrávací cvičení s tím, že jsme se snažily nacvičit lepší pozici při útoku a obranné systémy.

Čekají vás tři turnaje za sebou v Cancúnu. Jaké výhody a nevýhody v tomto formátu vidíte?

Tři turnaje za sebou na jednom místě jsme ještě nikdy nezažily, to je úplně výjimečná a nová situace i pro nás. Jsme zvědavé, jak to zvládneme. Známe tři až čtyři po sobě jdoucí turnaje v Číně, ale tam se mění aspoň město, ve kterém se hraje, takže se přejíždí a je to nějaká změna. Výhody tří turnajů v řadě můžou být, že rozhodně budeme vědět, jaké počasí a podmínky můžeme očekávat, že nás v druhém a třetím týdnu asi nic nepřekvapí. Podmínky jsou tady hodně přísné, čím déle tady budeme, tím lépe budeme vědět, na co si máme v zápasech dát pozor. Po prvním turnaji zjistíme, co nám vyhovuje, co se přestávky mezi míči týče, nastavení si jídelního a odpočívacího režimu. V druhém a třetím týdnu budeme určitě chytřejší a budeme se moct lépe připravit. A nevýhoda je, že je to dlouhé, být na jednom místě tři týdny a moct jít jen z pokoje do posilovny, na hřiště a pláž před hotelem. Jsme uzavřené v bublině, nesmíme za hranice, které byly stanovené předem. Po dvou třech týdnech už budeme chodit z pokoje na kurty i poslepu.

V Mexiku fouká silný vítr. Jak náročné je přizpůsobit se těmto podmínkám?

Vítr je tady dost silný, jak jsme slyšely, je to tady normální, standardní záležitost, takže neočekáváme, že by se to mělo v následujících třech týdnech nějak zmírnit. Je tady teplo okolo 35 stupňů a hrozné vlhko, celá ta kombinace je opravdu náročná. I pro člověka, který se nikdy moc nepotí, jako třeba Maki, stačí rozcvička a kapičky potu jedou. Bude potřeba dát si pozor na to, abychom zůstaly pořádně hydratované, abychom správně jedly, aby nás to šílené dusno, vedro a vítr nějak nezhuntovaly.

Z hotelového pokoje máte výhled přímo na moře, pod okny máte i kurty. Jak se vám líbí tyhle kulisy?

Máme štěstí, že máme tak krásný výhled přímo na kurty a moře. Jeho modré barvy jsou nádherné, to se opravdu neokouká. Na druhou stranu, jak fouká silný vítr, slyšíme každou vlnku, každé nabourání větru do budovy. Tím, že máme centrkurt a kurty přímo pod námi, tak už jsme byly upozorněné na to, že zápasy se budou hrát až do večerních hodin, k tomu patří i muzika, takže se obáváme, že během dne to bude v turnajovém procesu docela hlasité. A to může být možná nevýhoda, že budeme mít méně klidu, který bychom potřebovaly. Snad si na to za ty tři turnaje zvykneme. Pohled z pokojíčku rozhodně stojí za to.

S čím byste byly po třech turnajích spokojené?

Se třemi výhrami, to rozhodně (směje se). Každopádně to bude hodně náročné. Pokud předvedeme v zápasech hru, kterou umíme, kterou jsme trénovaly, a s kterou můžeme konkurovat soupeřkám, myslím, že nám to může přinést i nějaký hezký výsledek. Většinou býváme spokojené s top 10 výsledky, které by nám přinesly i hezké body do olympijského žebříčku. Čím lepší výsledek nad top 10, tím víc spokojené budeme. Ale udělat top 10 bude těžké. Podmínky jsou velice těžké, bude náročné se s nimi poprat. Ti, kteří to vydrží, se budou více radovat.

Na olympijském rankingu jste na postupových pozicích. Dá se říct, že díky tomu můžete jít do turnajů ve větším klidu?

Jsme na postupových pozicích a rozhodně to nějaký klid na duši přináší. Na druhou stranu víme, že ještě můžeme vylepšit naše skóre a pozici, takže do turnaje určitě půjdeme s plnou vervou za každou výhrou, za každým bodem. Jakýkoliv lepší výsledek než 17. místo pro nás bude pořád výhodnější. Se vší silou půjdeme do každého zápasu.

 

Autor: Radim Trusina

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018