6.6.2022

Čeští mladíci na turnaji Futures „na bednu“ těsně nedosáhli

Tomáš Semerád s Jakubem Šépkou zažívají skvělé časy. Hrají pohledný beachvolejbal a turnaje světového formátu jim rozhodně nejsou cizí. V posledních měsících potrápili nejeden pár světového formátu a svou momentální formu potvrdili i na Beach Pro Tour Futures 2022 v litevské Klaipede, kde obsadili čtvrté místo.

Další z nabitého programu turnajů úrovně Futures zamířil do litevského přístavního města Klaipeda. Jakub s Tomem jako turnajové dvojky mohly do modifikované skupiny B očekávat vlídnější los, ale nakonec tomu tak nebylo. Hned v prvním utkání prověřil domácí tým Donela / Palubinskas naše borce ve zkrácené hře, ti se ale nedali a zvítězili. V utkání o první místo ve skupině, které zaručovalo přímý postup do čtvrtfinále, vyzvali Jakub s Tomem druhý český pár na turnaji – Dumek / Sedlák. I tento zápas naši mladíci zvládli, a tentokrát i relativně hladce, ve dvou setech.

V cestě do semifinále museli naši reprezentanti pokořit další domácí pár. Tentokrát to byly turnajové čtyřky Knasas / Stankevicius a znovu se rozhodovalo v tie breaku. Ten naši borci znovu zvládli a nejtěsnějším rozdílem proklouzli mezi nejlepší čtyři týmy turnaje.

Jak semifinále proti dvojici Elazar / Ohana z Izraele, tak utkání o bronz proti finskému páru Nurminen / Siren se rozhodovalo v koncovkách. Ty naši benjamínci bohužel nezvládli a celý turnaj zakončili možná trochu hořkosladkým čtvrtým místem.

Kompletní výsledky ZDE

Tome, do litevské Klaipedy jste jeli coby nasazené dvojky. Cítili jste tlak na výsledek?

Asi ani ne, my jsme tam odjížděli nasazení jako šestý tým, ale po přepočítání bodů den před turnajem jsme se dostali na druhé místo a spíše jsme to brali jako vylepšení startovací pozice než tlak na výsledek.

Semifinále a zápas o třetí místo skončil, dá se říci, velice vyrovnanými koncovkami. Čím to, že se vám nepodařilo je dotáhnout do vítězného konce?

Proti Izraelcům jsme k tomu měli velmi dobře nakročeno v druhém setu. Tam jsme je dotáhli ze stavu 19:16 na 20:20, ale pak se nám nepodařilo proměnit dva mečboly a rozhodčí pískla dva sporné balóny proti nám. Proti Finům to bylo až do koncovky vyrovnané, přičemž si myslím, že v prvním setu jsme měli větší šance. Pak po té prohrané koncovce a dlouhých výměnách už trochu docházely síly a Finové ještě k tomu hráli nepříjemnou technickou hru.

V poslední době předvádíte výkony na úrovni širší světové špičky. Jakou roli v tom hraje společná příprava s ostatními reprezentanty v čele s českými jedničkami Perušič / Schweiner, která se odehrává pod taktovkou trenéra Tomatise?

Od ledna se připravujeme společně pod vedením Andrei Tomatise a dalšího italského trenéra Mattea Galliho a kondičního trenéra Veleria Vaccara. Máme možnost být na soustředěních s Perunem a Dejvem a získat od nich cenné zkušenosti, které jako mladí hráči velmi potřebujeme.

Na jakých činnostech musíte ještě zapracovat, abyste v budoucnu ve vyrovnaných koncovkách uspěli a my s vámi mohli slavit vytoužené medaile?

Myslím si, že na každé činnosti ještě máme hodně co zlepšit. Řekl bych stabilita a rozvážnost v koncovkách, to nás zatím stojí hodně setů, které jsme prohráli o ty dva důležité body a díky tomu nejspíše skončili čtvrtí.

Čtvrté místo na turnaji série Futures je ale skvělý výsledek, jak to vnímáš ty?

Před turnajem bychom semifinále brali všemi deseti, ale takhle víme, že jsme mohli skončit ještě lépe. Nezbývá nic jiného než se vrátit zpátky do práce a jít naplno do dalších bojů.

Když už jsi u těch dalších bojů, kde vás uvidíme bojovat v nadcházejících týdnech?

Tento týden budeme hrát v Nizozemsku na mistrovství Evropy do 22 let, poté odehrajeme také turnaje české Národní tour a v průběhu léta určitě chceme odehrát co nejvíce turnajů světové série. Uvidíme, které turnaje s trenéry zvolíme.

 

Budeme držet palce, ať už to příště cinkne!

 

Autor: Martin Mach 

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018