26.8.2022

Do beachvolejbalového dění se pomalu chystá naskočit nové duo 2 Stellar

Dvě hvězdy, dva roky, jeden cíl. Tak by se dal popsat nový český beachvolejbalový pár, který míří za jasným cílem. Markéta Nausch Sluková se po rodičovské pauze spojila s někdejší světovou hráčkou šestkového volejbalu Helenou Havelkovou, aby si společně splnily velký sen, postoupit na OH v Paříži.

Pražská kavárna Louvre byla ve středu 24. srpna 2022 svědkem velké události pro český beachvolejbal. Svoji novou spolupráci zde oznámila nejúspěšnější česká beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková a čtyřnásobná volejbalistka roku a bývalá kapitánka české volejbalové reprezentace Helena Havelková. Místo a ani datum konání tiskové konference nebylo náhodné. Přesně za dva roky totiž startuje olympiáda v Paříži, na kterou se naše reprezentantky touží probojovat.

„S Helčou se známe přes patnáct let, kdysi jsme spolu jako kadetky hrály v nároďáku šestkový volejbal, pak jsme šly každá svou cestou. A po hrách v Tokiu se Helča ozvala, že by ráda absolvovala poslední sezonu v šestkách a poprosila mě, jestli bych ji propojila se Simonem, aby se poradila, jak provést přechod z šestek na beach,“ popisovala Nausch Sluková první konverzaci o beachvolejbalu s někdejší hráčkou světového formátu, který nakonec vyústil ve slibnou spolupráci.

Helena Havelková měla vždy velký sen, startovat na olympijských hrách. V šestkovém volejbale to v současné konkurenci evropských týmů bylo relativně nereálné a tak se 188 cm vysoká smečařka vydala na písek. „Procházím teď rychlokurzem beache a snažím se zužitkovat zkušenosti ze šestkového volejbalu,“ popisuje Helena svou současnou přípravu.

Duo 2 Stellar, jak si příhodně obě hvězdy českého volejbalu říkají, to ale v kvalifikaci na OH nebude mít snadné. Pro postup přes žebříček se totiž počítá 12 nejlepších umístění a to rozhodně není málo.

Nausch Sluková díky mateřské naštěstí přijde je o 20% svých bodů z její poslední sezony a tak naše nová beachvolejbalová dvojice nezačne úplně od píky. No a kdy Helču s Maki poprvé uvidíme na kurtu? Záleží na momentální formě a na okolnostech. Zatím jsou podle prvního scénáře na programu říjnové turnaje v Dubaji, druhá varianta počítá s listopadem.

Je vidět, že ani jedna z hvězdného dua se nebojí výzev a trenér Nausch jakbysmet. „Aby uspěly špičková hráčka po těhotenství a špičková hráčka ze šestek, to ještě nikdy nedokázal. A naší filozofií je, že když někdo říká, že nemáme šanci, tak do toho jdeme,“ vyhlásil Nausch.

 

Autor: Martin Mach, foto Ondřej Pýcha

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018