29.10.2022

Druhý turnaj Challenge v Dubaji se nejvíce vydařil Dunárové s Resovou

Čtyři české páry zasáhly do druhého dubajského turnaje, z nichž pouze jeden postoupil do hlavní soutěže. Miroslava Dunárová s Danielou Resovou nakonec zakončily své první vystoupení na turnaji Beach Pro Tour kategorie Challenge 2022 senzačním děleným devátým místem.

Tentokrát neměl ani jeden český pár na dubajském turnaji hlavní soutěž jistou a všechny čtyři páry se tak musely o postup mezi nejlepších čtyřiadvacet týmů poprat v kvalifikaci.

Prvním českým párem, který nastoupil na dubajských kolbištích, byli bratři Berčíkové. Mladší Jan musel přicestovat do Spojených arabských emirátů, protože Matayáš Džavoronok onemocněl. V prvním kole kvalifikace na bratrskou dvojici čekal brazilský pár Evandro / Vinicius. První sadu jednoznačně vyhráli Jihoameričané 21:9 a zdálo se, že o vítězi je rozhodnuto. Toho ale Jan s Václavem využili a v druhém setu porazili zlepšenou hrou né úplně koncentrované Brazilce 21:19. Tiebreak bohužel opět jasně patřil soupeřům (15:6)a bratři Berčíkovi tak na druhé kolo kvalifikace nedosáhli.

Dvojice mladíků Kryštof Oliva / Tadeáš Trousil v prvním kole kvalifikace narazila na německý pár Henning / Winter. I když se naši reprezentanti v druhé sadě herně zvedli, na postup to nestačilo - 0:2 (11:21, 18:21). Němci dominovali hlavně na bloku a servisu a tím mimo jiné donutili české naděje k velkému počtu chyb, což bylo pro vývoj utkání rozhodující.

Jan Dumek s Jiřím Sedlákem v kvalifikaci vyzvali švýcarský pár Heidrich / Dilier. I toto utkání našich barev rozhodovala zkrácená hra. Po výhře v druhém setu to vypadalo, že naši hráči našli recept na své soupeře, ale opak byl pravdou. Velké množství chyb a dobrý servis soupeřů rozhodl o vítězství Švýcarů 2:1 (21:16, 18:21, 15:12) a Dumek se Sedlákem se s Dubají rozloučili.

Posledním a zároveň jediným českým ženským párem v kvalifikaci byly Dunárová s Resovou. Ty se díky nasazení vyhnuly prvnímu kolu kvalifikace a v kole druhém narazily na Japonky Tsubouchi / Yabumi. Mirka s Danielou dominovaly takřka ve všech činnostech, utkání jasně vyhrály 2:0 (21:14, 21:18) a senzačně postoupily do hlavní soutěže.

V prvním utkání skupiny F nastoupila naše dvojice proti Američankám Horton / Scoles. V tomto nadmíru vyrovnaném zápasu se Mirka s Danielou vítězství bohužel nedočkaly a nepovedený třetí set je poslal do boje o udržení v turnaji – 1:2 (20:22, 21:14, 11:15).

Jako by naše hráčky věděly jak na soupeřky ze země vycházejícího slunce a hravě si poradily i s dalším japonským párem. Tentokrát to odnesly Suzuka / Reika - 2:0 (21:17, 21:12) a Mirka s Danielou tak mohly slavit postup mezi nejlepších šestnáct týmů.

Osmifinálovou bitvu proti Číňankám J. J. Zeng / Wang X. X. rozjely Mirka s Danielou ve velkém stylu. V první sadě svým soupeřkám nedaly doslova čuchnout a s přehledem ji vyhrály 21:14. Druhý set byl o poznání vyrovnanější a i přestože naše hráčky v koncovce Číňanky dotáhly, nepodařilo se jim utkání ukončit – 19:21. Tie break pak patřil opět soupeřkám (8:15) a Mirka Dunárová s Danielou Resovou se tak s turnajem rozloučily děleným devátým místem.

Všechny výsledky druhého turnaje FIVB Beach Pro Tour Challenge v Dubaji ZDE

Mirko, z kvalifikace pro 9. místo. Co tomu říkáš?

Je to náš zatím nejlepší výsledek na mezinárodní tour, za který jsme nesmírně vděčné. Je to spousta bodů, které potřebujeme pro lepší nasazovaní do turnajů. Na druhou stranu musím taky zmínit, že šance na postup do dalšího kola tam byla velká, to nás v tuhle chvíli hodně mrzí.

Jak bys popsala utkání s Číňankami, první set vypadal skvěle. Proč to nakonec nevyšlo?

Do zápasu jsme šly s tím, že nemáme co ztratit, už takhle byl výsledkově celý turnaj nad naše očekávání. Za mě jsme nezvládly koncovku druhého setu, povedlo se nám dotáhnout, dokonce se dostat i do vedení, ale i tak jsme měly být důraznější a třetí set vůbec nedopustit.

Čím to, že jste se dostaly tak daleko? Čím jste přehrály své soupeřky?

Hodně nám kvalifikaci ulehčil bye (volný los) v prvním kole, kdy jsme se mohly soustředit pouze na jeden zápas a ráno jen nakoukat taktiku. Hlavní soutěž bylo něco, co jsme si moc přály a když už jsme se do ní dostaly, chtěly jsme předvést kvalitní beachvolejbal. To se teda ne vždy dařilo, písek byl opravdu nejhlubší, na jakém jsem kdy stála, a teplo tady bylo taky velký. Mimo to si myslím, že nám hrála do karet naše bojovnost a chtíč urvat dobrý výsledek, byl to náš vůbec první start v kategorii Challenge. Co dál nám hodně pomohlo, byla neskutečná podpora od všech českých hráčů. Kluci se u nás točili a vždycky nás někdo přijel rozcvičit. Holky Barča s Maru nám zase radily po taktické stránce. Jsme moc rády, že to takto funguje a navzájem si přejeme a pomáháme.

Co plánujete dál?

Dubai byl náš poslední turnaj tohoto roku, takže mě čeká návrat do školy, do práce a zasloužený odpočinek. Danču taktéž čeká návrat do školy, ale na rozdíl ode mě má hned příští týden naplánované individuální soustředění, je to dříč! Jinak se chceme obě dvě v následujících měsících soustředit zejména na kondiční stránku.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018