1.11.2022

Havelkovou s Nausch Slukovou čeká ostrý debut na mezinárodní scéně

Před necelým rokem žila každá jiný život. Jedna se těšila na mateřství, druhá válela v italské sérii A1. Nyní jsou beachvolejbalovým párem, který si říká 2Stellar Team a společný cíl mají hned ten nejvyšší, olympijské hry v Paříži 2024. První společný krok je čeká už tento čtvrtek 3. 11. 2022, kdy Markéta Nausch Sluková a Helena Havelková nastoupí v hlavní soutěži turnaje FIVB Beach Pro Tour Elite 16 2022 v jihoafrickém Kapském Městě a započnou tak novou éru svých sportovních kariér.

Markéta Nausch Sluková s Helenou Havelkovou již ve čtvrtek naskočí do hlavní soutěže turnaje Beach Pro Tour kategorie Elite 16 v Kapském Městě a mají jasný plán. Ještě se totiž přesně neví, jaký bude formát kvalifikace na olympijské hry v Paříži, a chtějí si tedy bodově připravit pozici před příští sezonou. „Já mám po mateřské jenom pár bodů a Helča tím, že přechází ze šestek, nemá body žádné. Chceme tedy předejít tomu, že až budeme v únoru stoprocentně připravené, tak se skrze body nebudeme schopné do žádné kvalifikace dostat, protože tam jsou ta místa omezená,” popsala Markéta Nausch Sluková jeden z důvodů účasti na turnaji v Kapském Městě.

Duo 2Stellar odcestovalo do Jihoafrické republiky s jasným cílem. Posbírat turnajové zkušenosti, získat důležité body do žebříčku a vyzkoušet aktuální formu. V momentě, kdy Markéta s Helenou společně odlétaly, byly ještě pořád na rezervním listu a nebylo vůbec jasné, jestli se do turnaje vůbec dostanou. Jenže, jak se říká, štěstí přeje připraveným a po tom, co se odhlásilo několik výše postavených dvojic, naše reprezentantky rázem poskočily do hlavní soutěže. „Popravdě řečeno jsme z toho ještě trochu v šoku a momentálně to zpracováváme, ale jsme strašně moc rády, že si tady zahrajeme minimálně tři utkání a moc se na to těšíme,” popsala Helena Havelková své pocity.

Markéta Nausch Sluková je pár měsíců po porodu, Helena Havelková přechází ze šestkového volejbalu a obě potřebují společně nasbírat turnajové zkušenosti. Turnaj v Kapském Městě tak můžou považovat jako ostrý test, který ukáže, jaká je jejich stávající forma. „Jsme si obě dobře vědomé, že ještě potřebujeme čas, ale i tak jsme se rozhodly odjet už teď ten turnaj. Něco spolu už natrénováno máme a chceme do toho jít i s tím, že ať se stane cokoliv, tak je to součást procesu,” nastínila Havelková aktuální rozpoložení.

Helena Havelková po veleúspěšné kariéře v šestkovém volejbalu našla novou motivaci v plážovém volejbalu, se kterým by se ráda po boku své parťačky Markéty Nausch Slukové podívala na olympijské hry v Paříži. Beachvolejbal je tak pro ni vlastně nový sport a začala s ním doslova od píky. „Je znát každý den, každý týden. Strašně mě to baví. Asi to bude ještě chvilku trvat, než se ze mě stane beachvolejbalistka. Šestková volejbalistka ve mně asi vždycky trochu zůstane. Mám k tomu velký respekt, ale hrozně moc se těším, až začneme hrát," svěřila se.

Rozdělení rolí je nasnadě. Helena je první partnerkou Nausch Slukové, která je vyšší, a tak bude spíše zastávat post blokující hráčky. Obě partnerky si vzájemnou spolupráci užívají. „Přijde mi, že děláme velké pokroky. Myslím si, že se nám daří do tréninků dostávat čím dál víc týmové identity," ocenila Nausch Sluková dosavadní společné působení pár dní před prvním turnajem jejich společné kariéry.

 

Autor: Martin Mach, foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018