6.6.2021

Jen kousek chyběl naší dvojici k prvenství na turnaji J&T Banka Ostrava Beach Open

Program ostravského J&T Banka Ostrava Beach Open 2021 vyvrcholil nedělními semifinálovými zápasy, po kterých následovala utkání o konečné umístění. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se díky spanilé jízdě semifinálovým zápasem proti ruskému páru Krasilnikov / Stoyanosvskiy probojovali do finále, stejně jako v roce 2019.

Je neděle dopoledne a úžasná pouť Peruna s Davem letošním turnajem J&T Banka Ostrava Beach Open pomalu vrcholí. K zápasu, ve kterém se mělo rozhodnout o prvním finalistovi, nastoupili naši reprezentanti proti úřadujícím mistrům světa Krasilnikov / Stoyanovskiy. Dopředu bylo jasné, že na téhle úrovni vyhrává zpravidla tým, který méně chybuje. Toho si naše jedničky byly stoprocentně vědomy a zejména Dave, po kterém Rusové šli servisem takřka celý zápas, předvedl na ztrátě výkon, který prakticky nemá obdoby. Od prvního setu tak vše nasvědčovalo tomu, že náš tým bude ten, který tahá za delší část provazu. Perfektně takticky zvládnutá hra donutila Rusy v každém setu jednou dvakrát chybovat, a když se pak ještě přidal bodový blok či eso, o vítězi nebylo pochyb. Před plnými tribunami v Dolních Vítkovicích tak po výhře 2:0 (21:17, 21:14) Perun s Davem slavili již podruhé postup do finále.

I když to podle skóre tak nevypadá, až do samého závěru jsme si nemohli být ničím jistí. Rusové jsou pověstní tím, že mají vynikající servis i v těžkých momentech. Naštěstí jim to dnes nelepilo,“ řekl Perun po vítězném semifinále.

Po senzační výhře nad ruským párem Krasilnikov / Stoyanovskiy na naše borce čekal poslední vyzyvatel na tomto turnaji, nizozemský pár Brouwer / Meeuwsen. Pojďme si tedy zrekapitulovat cestu obou týmů do kýženého finále. Holanďané začali skupinu proti lotyšskému páru Plavins/Tocs, proti kterým doslova vydřeli výhru 2:0. Ve finále základní skupiny se Brouwer s Meeuwsenem střetli s Kanaďany Saxton / O Gorman a další výhru museli znova takzvaně vydřít. Poté co srovnali zápas výhrou v druhém setu, si Holanďané dokráčeli pro přímý postup do druhého kola vítězstvím v tie breaku 15:11. V boji o nejlepší osmičku nizozemský pár senzačně vyřadil z turnaje norské vikingy Mola se Sørumema v zápase o semifinále své krajany Veranhorst / Van de Velde. Postup do finále pak přineslo parádní vítězství v infarktové koncovce nad Brazilci Andre / George.

Pro české reprezentanty vedla cesta do finále skrze základní skupinu, kde postupně porazili Španěly Menendes / Huerta a Lotyše Samoilovs / Smedins. V play off pak Davovi s Perunem podlehli nejprve Rakušané Seidl / Waller a posléze Italové Nicolai / Lupo. Postup do finále si nakonec vybojovali proti ruskému páru Krasilnikov / Stoyanovskiy.

V bouřlivé atmosféře odstartoval finálový zápas a o tom, kdo bude v prvním setu diktovat tempo, se rozhodlo už na samotném začátku. David Schweiner si na síti postavil továrnu na bloky a do stavu 8:4 si připsal hned čtyři. Holanďané se ale nezalekli a skvělým servisem podpořeným parádní bodovou ztrátou skóre srovnali na 8:8. Už už to vypadalo, že se utkání srovná a jak je na této úrovni zvykem, bude se pravidelně ztrátovat. Jenže Perun s Davem s tím evidentně nesouhlasili a čtyřbodovou šňůrou znovu odskočili na 14:10. V tento moment jako by Brouwer s Meeuwsenem dostali strach a místo toho, aby se od Dava nechali jako chlapi zablokovat, radši útočili do zámezí. Po sérii chyb Nizozemců a neuvěřitelně precizní hře našeho týmu, vyhrá Dave s Perunem první set rozdílem třídy 21:13.

Do druhého setu vstoupili Holanďané o poznání lépe než do toho prvního. Bylo to také znát na skóre a díky skvělému servisu se poprvé v zápase ujali vedení 8:10. Svou pozici si poctivě drželi a místy i navyšovali. Jenže v ten moment si naše dvojice znovu řekla o slovo a perfektní obranou v poli a na sítí skóre postupně srovnala. Bohužel jsme se ale ze srovnání stavu nemohli radovat dlouho. I ve hře Peruna s Davem přišly nevynucené chyby, a i když se v samotné koncovce dostali na kontakt, Holanďané si výhru v druhém setu pohlídali, 19:21.

Bylo znát, že Nizozemci jsou unavení, v prvním setu udělali pár nevynucených chyb, což znamenalo vítězství pro nás,“ komentoval úvodní sadu Perun. „Když jsme viděli, jak Nizozemci hráli v celém turnaji, tak jsme z nich měli poměrně velký respekt. Nicméně i v té jejich hře, která se jevila strojově, jsme dokázali najít skulinky, kterých jsme dokázali využít ve svůj prospěch. Ve druhém setu to bylo naopak, tam jsme několik chyb udělali my a následovala těsná koncovka v jejich prospěch.

Muselo se tak do tie breaku. Jedno volejbalové pravidlo praví, že kdo do tiebreaku srovná, ten v něm má i navrch. Druhé zase říká, že se může stát všechno. V této zkrácené hře se naplnila obě. Po vyrovnaném začátku a perfektní sérii pěti bodů v řadě na světelné tabuli svítil stav 10:6 pro naše borce. V ten moment jako by se vše obrátilo proti nám. Nevynucené chyby, které se nám v celém zápase vyhýbaly, přišly v sérii - Meeuwsen poprvé zablokoval, přestal se dařit příjem. Rázem tak naše dvojice prohrávala o dva body. Perun s Davem ještě z posledních sil korigovali na 13:13, ale vyrovnat už bylo nad jejich síli. Ve famózním zápase, který se vepíše do dějin českého beachvolejbalu, tak prohrávají nejtěsnějším možným rozdílem 13:15 a na J&T Banka Ostrava Beach Open získávají stříbrné medaile.

V tiebreaku jsme nevyužili vedení a toho, že Nizozemci měli hluchou pasáž. A koncovka byla otázkou jednoho dvou bodů,“ mrzelo Peruna. „Finále podle mě dopadlo tak, jak mělo dopadnout: tři sety, vyrovnaný zápas. Jen je škoda, že se nám to nepodařilo dotáhnout do toho vítězného konce,“ doplnil Dave a ocenil podporu fanoušků. „Sice jsme byli už hodně unavení z celého turnaje, všude kolem ale byla úžasná atmosféra, i díky ní jsme předváděli dobré výkony.

Kompletní výsledky ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto J&T Banka Ostrava Beach Open

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018