2.6.2021

Kvalifikační boje odstartovaly letošní 4* turnaj J&T Ostrava beach open

To, na co jsme všichni dlouho čekali, je tady. J&T Ostrava beach open dnes odstartovalo svou kvalifikaci, kdy před zraky prvních diváků nastoupily hned čtyři domácí páry. Pojďme se tedy společně podívat, jak se dařilo našim reprezentantům v prvním turnajovém dni.

První český pár, který zasáhl do bojů o hlavní soutěž, Svobodová / Žolnerčíková se utkaly proti Kanaďankám Nicole a Megan McNamara. Lepší vstup měly Kanaďanky a záhy vedly až o čtyři body. Naše reprezentantky se ale nenechaly zaskočit rychlou hrou soupeřek a postupně stahovaly bod po bodu, aby do prvního time outu téměř srovnaly skóre na 11:10 pro hráčky země javorového listu. Po oddechovém čase se Karin a Šarlotě bohužel nepodařilo navázat na stíhací jízdu z první půle setu a Kanaďanky si dobrou obranou a skvělou hrou na druhou podmanily první sadu a zvítězily 21:15.

Druhý set začal podobně jako ten první, Kanaďanky se hned z kraje ujaly vedení. Na jejich strojovou hru na ztrátu naše hráčky bohužel nenašly recept a do technického timeoutu se tak šlo za stavu 15:6. Po oddechovém čase se nic nezměnilo a kanadský pár si celkem v poklidu dokráčel pro vítězství i v druhé sadě 21:8. Dvojčata Mc Namara tak vyhrály celý zápas 2:0 na sety, zatímco Karin s Šarlotou se s turnajem loučí.

Zápas jsme si moc užily a jsme rády, že jsme si mohly zahrát na čtyřhvězdičkovém turnaji a navíc doma. Kanaďanky jsou sehrané, asi i proto, že jde o dvojčata, mají určitě víc zkušeností než my,“ okometovala světovou premiéru naší dvojice Šarlota a Karin dodala. „Dosud jsem to tady znala jen z pozice diváka a nyní z hráčské strany to bylo super i proto, že tu mohli být alespoň nějací diváci, kteří skvěle fandili.

Jako v roce 2019, tak i tentokrát pro sestry Dostálovy vedla cesta do kvalifikace skrze reserve list. Jejich soupeřkami pro první zápas kvalifikace byly reprezentantky Holandska Van Iersel / Ypma. Zápas pro naše reprezentantky rozhodně nezačal podle představ a do technického timeoutu prohrávaly 14:7. Holanďanky ve své hře nepolevily, a i když na konci setu Majda s Aničkou skóre korigovaly, nakonec prohrály 21:12.

Druhý set byl tomu prvnímu podobný jako vejce vejci a Holanďanky, které byly na posledním turnaji v Cancúnu páté, ještě přidaly a druhý set vyhrály 21:7. Závěrem je ale nutno říci, že Anička s Majdou rozhodně nebyly v lehké situaci. O tom, že budou dnes hrát, se dozvěděly v úterý a do Ostravy přijely až pozdě v noci. Navíc ještě hodinu před zápasem neměly výsledky covidovích testů, což jim notně zkomplikovalo přípravu na zápas.

Nehrálo se mi úplně dobře, dostaly jsme proti sobě dost silný tým a nestihly jsme se po příjezdu koncentrovat. V souvislosti s tím, jak jsme byly a nebyly připravené na tento zápas, to dopadlo tak, jak dopadlo. Podle mého názoru jsme neukázaly úplně to, na co jsme měly natrénováno a co umíme předvést,“ uvedla k utkání Anička a i Majda měla podobný dojem. „Nebyly to úplně ideální podmínky na to hrát kvalifikaci na světovém turnaji. Teprve hodinu před zápasem nám přišly negativní výsledky testů, bez kterých by nás nepustili do areálu. Přijely jsme do Ostravy v úterý v noci, trochu se opakovala historie z roku 2019, kdy jsme také byly mezi náhradnicemi. Každopádně jsme moc rády, že jsme se do této prestižní soutěže dostaly. Bohužel za námi nestihli přijet naši fanoušci, protože jsme my samy rády, že jsme vůbec stihly zareagovat na to, že hrajeme v kvalifikaci. Ale víme, že nám fandili u přímých přenosů.

Trojici českých ženských týmů v kvalifikaci uzavíraly Miroslava Dunárová s Danielou Resovou. V zápase prvního kola vyzvaly vicemistryně Evropy z roku 2020 Němky Ittlinger / Behrens. Zápas začal vyrovnaně, jenže za stavu 4:4 blokařka německého týmu Sandra Ittlinger ukázala své úmění a několika bodovými bloky dostala svůj tým do bodového trháku. Naše reprezentantky se ale tlaku soupeřek nezalekly a od stavu 9:5 pro německý pár svou zlepšenou hrou, zejména v obraně na síti a v poli, začaly postupně dotahovat. Jenže za stavu 14:13 Němky znovu ožily a svou trpělivou hrou donutily Mirku s Danielou chybovat a set tak dotáhly do vítězného konce 21:15.

Druhý set vypadal pro český pár nadějně pouze do stavu 3:4. Pak přišla na servis Sandra Ittlinger a nevídanou sérií osmnácti servisů celý set dopodávala. Druhou sadu prohráváme 21:4 a Mirka s Danielou se tak s turnajem rozloučily už v prvním kole kvalifikace.

Němky měly navrch, mají více mezinárodních zkušeností, které my potřebujeme získat. Byla jsem dost nervózní i pro to, že mě německá blokařka pětkrát nepustila přes síť, což mi dost pohnulo sebevědomím. Rozhodně jsme moc nedostaly možnost předvést to, co v nás je a co chceme na kurtech předvádět,“ uvedla Mirka a partačku doplnila Daniela. „S výsledkem moc spokojené nejsme, na druhé straně jsme rády, že jsme si mohly užít tuto skvělou atmosféru. I když to bylo jen na tak krátkou chvíli.

Jediným českým mužským párem v kvalifikaci byli Jakub Šépka a Tomáš Semerád. Jelikož do kvalifikace byli nasazení až jako 32 pár, v prvním kole na ně nečekal nikdo jiný než jedničky kvalifikace Brazilci Arthur / Guto. Podle nasazení do turnaje se dal čekat jednoznačný zápas, ale nebylo tomu tak. Kuba s Tomem vlétli do zápasu bez jakékoli bázně a směle s Brazilci drželi krok. Do technického time outu tak šli za slibného stavu 12:9. V druhé půli se ale bohužel projevila vyhranost podpořená zkušeností našich soupeřů a rázem set skončil 21:15 ve prospěch Brazilců.

Druhý set byl tomu prvnímu velice podobný, a když už se Kuba s Tomem nadechli k odporu, vždy je zastavil buďťo Arthurův blok nebo Guto v poli. Druhý set tak nakonec končí 21:16 a s ním i účinkování našich mladíků v tomto turnaji. Kluci ale určitě nemusejí být smutní. Na to, že poprvé nastoupili proti týmu světové špičky, byl jejich výkon excelentní a už teď je jasné, že budou velkým příslibem do budoucnosti českého beachvolejbalu. Kluci, klobouček!

Bylo to opravdu neskutečné vidět všude známé tváře, které nám fandily a dělaly nám situaci jednodušší. Tomáš podle mě hrál skvěle, mohl jsem přispět lepší nahrávkou, udělat to Tomášovi příjemnější, abychom mohli lépe zakončovat,“ poznamenal k utkání sebekriticky Kuba, kritický byl k sobě i Tomáš. „Měl jsem asi trochu víc přidat v bloku, úplně jsem tam na síti neexceloval. Udělali jsme několik nevynucených chyb, což podle mě rozhodlo. I tak to ale byl skvělý zážitek, moc jsme si to užili. Jde o náš první společný takto velký turnaj a jsme moc rádi, že jsme do něj dostali divokou kartu. Atmosféra byla absolutně skvělá, fanoušci nás hodně podporovali.

 

Autor: Martin Mach, foto Vlastimil Vacek - J&T Banka Ostrava Beach Open

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018