5.11.2021

Na 4* turnaji FIVB v Itapemě nebude česká dvojice chybět ani v kategorii mužů

Už od mistrovství republiky 2021 jsme zaregistrovali, že léty prověřený tým Dumek / Berčík si dává pauzu od společného působení. Teď ale přišla velká výzva v podobě čtyřhvězdičkového turnaje v brazilské Itapemě (10. – 14. 11. 2021), kde jsou momentální české dvojky osmnáctým nasazeným párem, což Honzovi s Vaškem zaručuje místo v hlavní soutěži. Co stálo za krátkým rozchodem a proč se naši reprezentanti dali znovu dohromady, prozradil Vašek Berčík.

Na MČR jsi hrál s Tadeášem Trousilem, zatímco Honza Dumek s Matyášem Džavoronokem. V Itapemě budete hrát znovu společně. Co se stalo?

Nestalo se nic zvláštního. Vyhodnotili jsme, že bychom s Honzou mohli být přímo v hlavní soutěži, což je na takovém turnaji klíčová věc kvůli nákladům a kvalitním jihoamerickým týmům v kvalifikaci. No a ukázalo se, že jsme počítali správně. Já jsem sice vyhlásil, že si dávám od vrcholového beachvolejbalu pár měsíců pauzu, ale taková příležitost se neodmítá. Nikdo navíc moc neví, jak to bude s World Tour vypadat příští rok, takže se hodí si trochu vylepšit pozici v žebříčku, ať už pak budeme hrát spolu, nebo nebudeme.

Dlouho jste spolu s Honzou Dumkem nehráli, jak se připravujete na hlavní soutěž?

Zatím se připravujeme každý individuálně, Honza v Praze, já v Holandsku. Potkáme se týden před turnajem v Brazílii a začneme takový rychlokemp, který by nás měl připravit na turnaj. Není to ideální, ale na druhou stranu jsem toho spolu odehráli spoustu a zkušenosti taky nějaký máme, takže souhra nebude problém.

Podle startovní listiny bude chybět podstatná část světové špičky, což může být obrovská příležitost uhrát dobrý výsledek. S jakým cílem jedete do Brazílie?

Máš pravdu, ač je to turnaj se čtyřmi hvězdičkami, kvalita skoro přesně kopíruje tříhvězdičkový turnaj. Na těch jsme s Honzou zatím vždy postoupili ze skupiny, takže to bude náš cíl. Zároveň je ale třeba říct, že tam bude spousta nových, či nově složených týmů, které můžou při prvním pohledu na startovní listinu vypadat slabší, ale rozhodně budou patřit k favoritům, ať už se jedná o Američany, Italy či Němce.

Říkal jsi, že si po turnaji dáš pauzu od vrcholového beachvolejbalu. Co tě k tomu vede?

Posledních pět let jsem měl beachvolejbal vždy na prvním místě priorit a i když jsem si rád nalhával, že tam bylo vzdělání, tak ten poměr vynaloženého času a energie tomu rozhodně neodpovídal. Tohle mě trochu štvalo a když se k tomu přidala možnost odcestovat studovat magisterské studium na kvalitní zahraniční univerzitu v oboru, který mě moc zajímá, tak jsem se rozhodnul se sportem zvolnit a přijmout tuhle nevolejbalovou výzvu. Krásně to vyšlo, že jsem ještě k tomu dostal možnost spolupracovat s holandskou firmou Sportworx, která organizuje sérii turnajů King of the Court. Práce v tomhle kolektivu mě hrozně baví a dává mi naději, že se náš sport dá dělat i jinak než jako požírač peněz daňových poplatníků. To berte, prosím, v nadsázce. Nakonec je třeba říct, že s aktivní kariérou rozhodně nekončím, trénuji tu, udržuji se ve formě a příští léto se rozhodně ještě budu snažit uhrávat co nejlepší výsledky na písku.

Říkáš, že tě u nás na písku uvidíme až v létě. Nezapomněl jsi náhodou na benefiční akci Vyber si, Vydraž si, Zahraj si?

Máš naprostou pravdu! Na benefici se hrozně těším. Naposledy jsem se mohl zúčastnit před třemi lety a už mi to chybí. Doufám, že nám epidemiologická situace dovolí se bezpečně potkat v co největším počtu. Kdo to neví, tak aukce už běží ZDE. Já jsem zatím za hubičku, takže se nebojte a přihazujte.

 

Autor: Martin Mach, foto Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018