4.6.2021

Naše mužské želízko v Ostravě zůstává stále ve hře, pro ostatní turnaj skončil

Další den 4* turnaje J&T Banka Ostrava Beach Open v indrustriálním prostředí Dolních Vítkovic byl ve znamení druhých zápasů základních skupin. O postup do play off od ranních hodin bojovaly hned tři české mužské páry - Dumek / Berčík, Maňas / Sedlák a Perušič / Schweiner. Markéta Nausch Sluková s Bárou Hermannovou skupinu dohrály včera, a tak je v pátek čekalo první kolo play off.

První český pár, který vstoupil do druhého dne hlavní soutěže, byl Perušič / Schweiner. Jejich soupeřem byla světoznámá lotyšská dvojice Samoilovs / Smedins. Tito beachvolejbaloví matadoři mají za sebou několik medailí z mistrovství Evropy a ve své době byli i světovými jedničkami. Bylo tedy jasné, že zápas bude nadmíru vyrovnaný. Vstup do utkání se podařil lépe Lotyšům. Jejich precizní hra, která je založena na obrovských zkušenostech, dostala naše jedničky pod tlak, který vyústil v technické chyby. Samoilovs a Smedins tak rázem vedli 12:6. Perun s Davem to ale nevzdali, začalo se jim dařit v obraně a i díky skvěle dohrávaným bodovým míčům začali z náskoku Lotyšů postupně ukrajovat. Za stavu 18:17 pro Lotyše to už vypadalo, že otěže první sady pozvolna přeberou naše jedničky, jenže pokažené servisy v závěru setu jim nedovolily korigovat skóre a Samoilovs se Smedinsem si koncovku pohlídali a vyhráli 21:18.

Do druhého setu si oba týmy vyměnily role. Tentokrát se do brzkého vedení dostal Perun s Davem, a to díky skvělé obraně, která bývá pravidelně rozdílovým faktorem jejich hry. Postupem času si naši borci vybudovali až šestibodový náskok a po vzoru Lotyšů z prvního setu si výsledek druhé sady pohlídali a poslali tak utkání do zkrácené hry.

Říká se, že tie break většinou vyhrává tým, který si ho vynutil. K této volejbalové poučce se na začátku třetího setu upnula většina fanoušků a svým mohutným povzbuzováním tlačila český pár, co to jen šlo. Dave s Perunem na to odpověděli strojovou ztrátou, díky které si drželi místy až dvoubodový náskok. Bod zlomu ale nastal za stavu 10:9, kdy Perun zázračně čapnul a po přesné náhře z pádu od Dava nekompromisně zatloukl balon do ostravského písku. Následovalo eso o pásku z ruky Davida Schweinera a tříbodový náskok 12:9 tak začal vypadat slibně. Lotyši ještě měli v plánu kousat, ale naše obrana byla zásadně proti a díky výhře v tie breaku 15:12 postupují naši borci přímo do druhého kola play off.

V prvním setu jsme udělali dost chyb, Lotyši nás zatlačili na servisu a jsem rád, že se nám to podařilo do druhého a třetího setu vylepšit a udržet si to až do konce. Bylo to tím, že jsme začali lépe přijímat a měli jsme pak lepší pozici k útoku. Už to bylo o dost jednodušší,“ poznamenal Dave. „Na zítřejší zápas nemáme v plánu nic vyloženě speciálního. Postup do play-off je určitě strašná pomoc. Máme víc než půl dne k dobru na regeneraci. Doufám, že tuhle výhodu zítra zužitkujeme,“ přeje si Perun.

Dalším český tým, který se dnes představil na centrkurtu, byl Honza Dumek a Váša Berčík. Jejich soupeři v boji o postup ze skupiny byli Brazilci Andre / George. Jen pro představu, s kým to měla naše dvojice čest - Andre po boku svého bývalého spoluhráče Evandra vybojoval v roce 2017 titul mistra světa. Berčík z Dumkem tak zase vyzvali tým světové extratřídy. Jediná cesta, jak hrát vyrovnanou partii s týmem těchto kvalit, je stabilní ztráta. Ta se zhruba do půli setu relativně vedla, ale pak přišel útlum. Brazilci začali číst útoky našich borců, přidali pár bodových bloků a uhraných bodovek po čapnutém balonu a bodově odskočili natolik, že rázem bylo po setu (21:13).

V druhém setu si Andre s Georgem hned ze začátku vybudovali náskok místy až pěti bodů a s našimi dvojkami to nevypadalo nejlépe. Naši reprezentanti ale nic nevzdali a jak Váša na servisu, tak Honza v poli, přidali po nějakém tom bodíku a rázem se bodově vrátili na dostřel. To však vydrželo pouze do technického time outu. Po něm Brazilci znovu ožili a vedení si vzali zpět. Do koncovky tak nakráčeli s pohodovým náskokem pěti bodů. Váša Berčík se ještě snažil vykřesat jikru naděje pomocí svého dělového servisu, ale nestačilo to. Brazilci vítězí a naše duo Berčík / Dumek tak v turnaji končí na 25. místě.

Oni nás prostě zatlačili, jejich obrana byla nepříjemná. Bohužel my jsme je nedokázali dostat pod tlak, což nám vyšlo až ke konci zápasu. Kdyby se spojily ty naše výkony z dneška a včerejška dohromady, tak by to bylo dost dobrý,“ zmínil Honza, jeho mladší kolega pak doplnil. „Měli jsme možnost si zahrát s top týmy a nabrat zkušenosti na finále Kontinentálního poháru. Tam chceme vyhrát, protože ten, kdo vyhraje, pojede na olympiádu.

Posledním českým párem, který dnes nastoupil na centrkurt pod Bolt tower, byl Maňas / Sedlák. Po včerejším sympatickém výkonu proti světovým jedničkám Mol / Sørum se proti Němcům Dollinger / Wickler dal čekat přinejmenším vyrovnaný souboj. Naši mladíci takřka celý zápas drželi s německým párem krok. Perfektně ztrátovali a vždy když udělali chybu, hned ji napravili. To platilo bohužel jen do koncovky. Tu si zkušenější německý pár vždy pohlídal a oba sety dotáhl do vítězného konce. Patrik s Jirkou nakonec ač nechtěli, museli zaplatit nováčkovskou daň, která je ale vykoupená skvělým výkonem a získanými zkušenostmi. Věříme, že až Kontinentální pohár nebo turnaje světového okruhu naše talenty vybaví zmiňovanými zkušenostmi a sebevědomím, příští rok nezůstanou jen u základní skupiny.

V prvním setu rozhodla naše nedůslednost v obraně, myslím, že jsme si mohli sáhnout na víc balonů. A v druhém setu bylo pár chyb v koncovce,“ okomentoval zápas Patrik a Jirka dodal. „Myslím si, že i tentokrát jsme odehráli fajn zápas, rozhodlo pár nevynucených chyb z naší strany a Němci toho dokázali využít. Čeká nás několikadenní regenerace a pak se chystáme na Kontinentální pohár.

Díky tomu, že naše jedničky Nausch Sluková / Hermanová včera podlehly Američankám ve finále skupiny, musely dnes nastoupit k zápasu prvního kola play off proti ruskému páru Rudykh / Dabizha. Nejlepším společným výsledkem ruského týmu je páté místo z Katara cupu, což značilo, že favoritkami v tomto zápase byly Maki s Bárou. Ostatně podle toho vypadal i první set. Díky skvělému servisu a stabilní hře na ztrátu si Maki s Bárou bod za bodem budovaly slibný náskok, který byl místy i devítibodový. Rusky nadělaly obrovské množství chyb a i díky tomu naše reprezentantky v naprostém klidu vyhrály první set 21:12. Rusky nemohly hrát špatně věčně a v druhém setu jakoby našly svoji formu z Katara cupu. Začaly bránit, a jakmile naše reprezentantky udělaly chybu, ihned ji potrestaly a v půli setu už vedly o propastných šest bodů. V ten moment ale Maki s Bárou řekly dost a svým skvělým servisem zavelely ke stíhací jízdě. Když byly naše holky bodově na dostřel, diváci je začali povzbuzovat tak silně, že ani nešlo tento set nedotáhnout do vítězného konce. To se nakonec povedlo a naše jedničky postupily do druhého kola play off.

V zápase o čtvrtfinále ostravského turnaje se Maki s Bárou střetly s vycházejícími hvězdami světového beachvolejbalu, Švýcarkami Hüberli / Betschart, které braly stříbrné medaile z posledního turnaje v Soči a v této sezoně neskončily hůř než deváté. Tentokrát nebyly naše reprezentantky favoritkami a dal se čekat náročný zápas. Švýcarky si od začátku první sady držely mírný náskok, který se jim od stavu 15:14 dařil postupně navyšovat až na rozdíl pěti bodů. V koncovce ještě naše holky zabojovaly, ale zvrátit výsledek prvního setu se jim nepodařilo (21:19). Druhý set zprvu vypadal nadějně, ale když naše jedničky od stavu 8:6 takřka přestaly otáčet, bylo jasné, že sen o postupu mezi nejlepších osm se nestane. Skóre 21:12 bylo až moc kruté. Na této úrovni se bohužel každý herní výpadek tvrdě trestá a nekompromisní Švýcarky nám to jen potvrdily. Poslední domácí ženský pár v soutěži se tak po prohře 2:0 na sety s turnajem rozloučil na 9. místě.

Věděly jsme, že Švýcarky na nás budou nachystané, porazily nás svým systémem, kde mají vše do posledního puntíku nalajnované. Hrozně jsem se trápila s jejich hrou, padaly jim tam hezké servisy, na které jsem nebyla schopná zareagovat a při kterých jsem volila úplně hloupé údery. Ve druhém setu nás jasně převálcovaly,“ řekla k poslednímu utkání v turnaji Bára.

 

Autor: Martin Mach, foto J&T Banka Ostrava Beach Open

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018