5.6.2021

Perušič se Schweinerem jsou v semifinále J&T Banka Ostrava Beach Open!!!

Do sobotního turnajového programu J&T Banka Ostrava Beach Open se nakonec probojovali jen naše mužské jedničky David Schweiner a Ondřej Perušič. V prvním dnešním zápase nastoupili proti houževnatým Rakušanům Seidl / Waller, které porazili až ve zkrácené hře. Vítězství v druhém kole play off poslalo naše reprezentanty do bojů o semifinále, kde nakonec relativně s přehledem vyprovodili z kurtu italský pár Nicolai / Lupo.

Díky výhře nad lotyšským párem Samoilovs / Smedins v rámci finále skupiny, si Perun s Davem zajistili přímý postup do druhého kola play off. Jejich soupeřem byl rakouský pár Seidl / Waller, kteří svou účast v druhém kole vyřazovací fáze vybojovali proti Brazilcům Alison / Alvaro. Seidlovi s Wallerem se tato sezona zatím moc nedaří. V Cancúnu se například nedostali ani jednou do top 20, jejich nejlepší výsledek bylo deváté místo ze Soči a i druhé kolo tady v Ostravě vyrovnalo jejich top umístění v této sezoně a ukázalo, že jejich forma roste. To ostatně ukázali i v zápase proti našim jedničkám.

V pokročilé fázi turnaje se stává málokdy, že se jeden tým bodově utrhne a tento zápas nebyl výjimkou. Vedení v prvním setu se pravidelně přelévalo ze strany na stranu a my se tak mohli kochat světovým beachvolejbalem postaveným na precizní obraně. Hlavně Rakušané, díky svému malému vzrůstu, ani nemají jinou možnost. Vyrovnaný stav nám vydržel bohužel jen do stavu 17:17. Po skvělém servisu Rakušanů se našemu páru nepodařilo dobře zaútočit a perfektně čapnutý balon Wallerem složil neomylný Seidl z druhé přímo na lajnu. V další výmněně navíc Schweiner poslal útokem míč do zámezí a rozdíl ve skóre byl rázem tříbodový. Set nakonet ukončil Perušič zkaženým servisem (18:21).

Druhý set měl v podstatě stejný průběh jako ten první. Poctivě se ztrátovalo a jakoukoli chybu oba týmy zvládly ihned napravit. Co bylo ale důležité, že v koncovce si Dave s Perunem vyměnili s Rakušany role. Za stavu 18:18 Seidl kazí svůj servis a hned další míč Perun neuvěřitelně čapl v lajně, aby ho následně, s přesností sobě vlastní, tvrdou smečí usadil na postranní čáru. Osud setu nakonec zpečetil Filip Waller, který na setbol podal daleko za hřiště (21:19) a poslal tak zápas do zkrácené hry.

Od začátku tie breaku si Dave s Perunem neustále drželi mírný náskok a v podstatě diktovali tempo hry. Bylo jasné, že se Rakušané budou snažit pořádně zabrat a set otočit. Toto vzedmutí přišlo za stavu 8:5 pro naše jedničky. Rakušané dohráli bodový balon a v zápětí vyhráli infarktovou výměnu, při které Perun s Davem na hřišti div nevypustili duši. Rázem to bylo o bod a Seidl s Wallerem měli dokonce na ruce srovnání. Naštěstí pro český pár chybovali a to možná rozhodlo o osudu celého setu, potažmo zápasu. V koncovce Dave přidal pár monster bloků a Perun pomocí svého pohonu 4x4 čapnul pár dobře mířených cutů. Vše nakonec vyvrcholilo ve výhru 15:10 , díky které se náš nejlepší pár v turnaji posunul do bojů o semifinále.

Myslím, že nás to stálo hodně sil. Rakušané zahráli hodně dobré utkání, a kdyby se nám nepovedlo udržet druhý set, tak bychom se nemohli divit, že jsme prohráli 0:2. Hráli výborně od servisu i na ztrátě. Myslím, že se nám povedlo lépe přihrávat a lépe si útoky připravovat, což je proti takovému týmu klíčové, a za druhé se nám dařilo bránit, co jsme si s trenérem připravili před zápasem. To znamená dodržovat taktické pokyny, z toho plynulo několik dobrých bloků od Davida a několik vybraných bloků ode mě,“ shrnul Perun.

Po vydřené výhře nad rakouským párem Seidl / Waller se Dave s Perunem utkali v bitvě o semifinále s italským hvězdným týmem Nicolai / Lupo. Naše dvojice měla docela štěstí, že v zápase druhého kola play off narazili Italové na Lotyše Samoilovs / Smedins, kteří je notně potrápili. Po setech 21:19 a 36:34 Nicolai s Lupem rozhodně nepatřili k nejsvěžejším párům v turnaji a možná i to, mělo velký vliv na průběh celého zápasu.

Jako v předešlém utkání proti Rakušanům, i v tomto zápase se dlouho drželo vyrovnané skóre. Přesto bylo ale důležité, že Dave s Perunem neustále působili dojmem lepšího týmu. V jejich hře bylo přehršel energie a do každého balonu šli jako by to měl být jejich poslední. Zato Italové vypadali jako by se měl zápas dohrát sám. Celá tato situace značila, že dřív nebo později Dave s Perunem nechají své soupeře kdesi v závěsu a to se nakonec taky stalo. Za stavu 10:10 se Perunovi s Davem povedlo vše, na co sáhli a v tu ránu vedli o pět bodů. Díky perfektní hře na bloku, kde Dave pravidelně ukazoval Nicolaiovi zač je toho blokařský loket, a Perunovo takticky vyspělé hře v poli, se podařilo našim borcům svůj náskok neustále navyšovat až do samotného konce setu (21:15).

V druhém setu to chvílemi vypadalo, že Italové našli recept na naší strojovou hru a občas se i ujali vedení. Set byl ale nakonec vyrovnaný pouze do stavu 13:13. Tam opět jako by Italům došlo a Perun s Davem je v koncovce zase přejeli, druhý set skončil 21:17. Výhra v tomto zápase rázem katapultovala naše borce do nedělních semifinálových bojů, kde se střetnou s ruskou dvojicí Krasilnikov / Stoyanovskiy.

Italové jsou silný soupeř, což prokazují celou poslední dekádu. I když mají letos kolísavé výsledky, tak pořád předvádí, že jsou stříbrní olympionici a patří mezi nejlepší na světě. Proto je vždycky těžké proti nim hrát. Jsme rádi, že se nám podařilo dnes Italy zatlačit servisem a předvést úspěšnou hru na ztrátě a v obraně,“ řekl po vítězném čtvrtfinále Dave.  

 

Autor: Martin Mach, foto J&T Banka Ostrava Beach Open

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018