12.3.2021

Pořád si neuvědomujeme, co jsme vlastně dokázali, říká Schweiner po triumfu

Obrovský a historický úspěch pro český beachvolejbal! Ondřej Perušič a David Schweiner ovládli čtyřhvězdičkový turnaj v Dauhá a vybojovali premiérový český mužský titul na Světovém okruhu. Ve finále s Brazilci Evandrem a Gutem ani jednou neprohrávali a zvítězili 21:16 a 21:19. Tímto triumfem zaskočili beachvolejbalový svět! Hned po triumfu nám poskytl rozhovor David Schweiner, jeho kolega totiž musel k antidopingovým komisařům...

Davide, jaké byly první pocity po historickém triumfu?
Byla to trošku úleva. Co jsem předváděl na ztrátě v druhé půlce druhého setu, tak to nebyl zrovna heroický výkon. Trošku se mi ulevilo, že jsme druhý set neprohráli. Ale do teďka si to pořád neuvědomujeme, že jsme vyhráli takhle velký turnaj.

Jak náročné bylo hrát proti mistru světa?

To není nikdy jednoduché. Patří k nejlepším hráčům a podavačům na Tour. Má hrozně dobrý servis, vysoký blok a za ním stojí rychlý polař. Jsme nadšení, že jsme to dotáhli do vítězného konce. To, že jsme neprohrávali ani jednou během zápasu, je malý bonus. Ale nebylo od toho daleko.

Jaká byla taktika?

Strategii jsme měli připravenou od našeho trenéra (Andrea Tomatis). Až na pár drobností jsme jí dodrželi. Provedli jsme pár vynucených chyb, hlavně na moji ztrátě. Jinak tam nebylo moc co vytknout. Ani vlastně nedokážu moc popsat svoje emoce.

Čím si vysvětlujete, že se vám dařilo prakticky všechno? Kde jste nabrali takovou lehkost, jistotu a samozřejmost v tom projevu?

To, že se dařilo hodně věcí, si vysvětlujeme dobrou přípravou. Strávili jsme dva měsíce v Římě pod vedení trenéra a asistenta, měli jsme tam také našeho fyzioterapeuta. Poté jsme byli dva měsíce na Tenerife. To se určitě odrazilo v herním projevu. Jsme moc rádi, že tomu tak je.

Po kolika měsících jste hráli opět spolu na zahraničním turnaji?

Po šestnácti. Poslední jsme hráli na podzim v roce 2019 v Mexiku. Nevěděli jsme, jak to bude fungovat, jak budeme hrát. Minulý rok jsme se potýkali s menšími zraněními. Byli jsme fakt v očekávání. Dopadlo to nejlépe, jak mohlo.

Jaké byly reakce soupeřů?

Jelikož jsme v Dauhá trávili dost času a kontakt s hráči byl opravdu omezený, a dost hráčů už odletělo, tak nevíme. Ale doufám, že jsme někoho překvapili.

Jak budete slavit?
Tak to bude obtížnější. Teď bychom měli mít volno, ale až bude situace lepší, tak nás nějaká pořádná oslava po negativních testech čeká a těšíme se na ni.

Jak vám tento triumf pomůže v olympijské kvalifikaci?

To je hodně velký krok dopředu směrem na olympiádu. Nechci říkat, že nám to dává stoprocentní jistotu, ale šance na kvalifikaci jsou o hodně vyšší. Ještě máme několik turnajů na to, abychom ranking mohli zlepšit. Soupeři, se kterými bojujeme o místo, tak budou pod větším tlakem. My se opíráme o dobrý výsledek.

Cítili jste podporu z České republiky?

Podpora z Čech a z ostatních zemí je neuvěřitelná. Některý den si budeme muset vyhradit jen na odpovídání na sociálních sítích a volání s rodinami. Ale jsme za to velmi vděční, že podpora je, i když není fyzická a je na dálku. A nesmírně si toho vážíme. Zároveň jsme rádi, že jsme mohli někoho potěšit, i když v některých zápasech to možná bylo infarktové.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018