23.7.2022

Přes úvodní nezdar zůstávají naše dvojice na turnaji Challenge v Maroku stále ve hře

Jakub Šépka s Tomášem Semerádem a Marie-Sára Štochlová s Bárou Hermannovou v pátek odehráli v marockém Agadiru v rámci turnaje Beach Pro Tour Challenge 2022 své základní skupiny. I přes nepovedený první zápas se oběma našim reprezentačním párům povedlo postoupit do další fáze turnaje světové série.

Na Jakuba Šépku s Tomášem Semerádem čekal v prvním zápase základní skupiny australský pár McHugh / Burnett. Soupeře našich reprezentantů hned zkraje utkání zdobil dobrý servis a velice tvrdý útok, kterým stabilně dohrávali bodové míče. McHugh s Burnettem si tak postupně vytvořili pětibodový náskok. Ten si stabilní ztrátou udrželi až do konce a zaslouženě získali první sadu.

I v druhé sadě si Australané drželi po celou dobu mírný náskok, který postupně navyšovali. Za jejich vedení stavu 19:13 to vypadalo na jasný konec, ale Šépka se Semerádem se ještě zvedli a druhou sadu zdramatizovali. Australané však nenechali nic náhodě a po time outu dotáhli utkání do vítězného konce - 2:0 (21:16, 21:19).

V utkání o udržení v turnaji čekali na naše borce Švýcaři Dillier / Heidrich. První sada byla velice vyrovnaná a do koncovky ani jeden z týmů nevedl o více než dva body. Na konci setu se však Jakub s Tomem bodově trochu utrhli a při vedení 20:17 se dalo čekat hladké vítězství. Chyby na naší straně a bodový blok Švýcarů však byly proti. Naše turnajové jedničky však posléze prokázali mentální sílu a i přes svůj mladý věk koncovku první sady s klidem otočili a vykročili tak směrem k postupu ze skupiny.

Tom s Jakubem nevstoupili do druhé sady nejlépe a rázem prohrávali o pět bodů. Touha po vítězství ale nedovolila našim reprezentantům se Švýcarům poddat a zlepšeným servisem a zejména obranou na síti pomalu ale jistě stahovali švýcarský náskok. Ve velice vyrovnané koncovce pak opět díky obraně na síti a posléze obraně v poli a složené bodovce berou Tom s Jakubem obrovsky cenné vítězství 2:0 (23:21, 24:22), které je v turnaji posouvá do boje o osmifinále. V něm narazí na litevský pár Stankevicius / Knasas.

K prvnímu utkání modifikované skupiny B nastoupily české ženské jedničky Barbora Hermannová / Marie-Sára Štochlová proti Litevkám Paulikiene / Erika. První dva sety střídavě patřily oběma párům. První sadu jasně opanovaly Bára s Máří 21:14, tu druhou zase Litevky 11:21. O vítězství tak musel rozhodnout tie break. V něm měly naše reprezentantky po většinu času navrch a k prvnímu mečbolu se dostaly za stavu 14:10. Tam jako by se náš rozjetý stroj na ztrátu zastavil a Litevky nejen že srovnaly, ale i ony okusily chuť mečbolu. Ne ale na dlouho. Eso z ruky Báry Hermannové dostalo naši dvojici opět do sedla a přišla další série mečbolů. Ani jeden se však Báře s Máří nepodařil proměnit, čehož Litevky využily a za stavu 22:24 v tie breaku utkání ukončily.

I druhé utkání našich reprezentantek v základní skupině bylo velice napínavé, tedy hlavně první sada. Bára s Máří se s italským týmem Scampoli / Bianchin tahaly o každý bod. Ani jeden z týmů si nevybudoval větší náskok a skóre se tak přelévalo ze strany na stranu. V koncovce však Bára s Máří prokázaly mnohem větší hlad po vítězství, když skvělou obranou jak v poli, tak na síti udolaly své soupeřky 25:23. Druhá sada byla už od začátku pod taktovkou italského týmu. Scampoli s Bianchin si postupně vybudovaly až pětibodový náskok, který si udržely až do konce, a tak musel o vítězi opět rozhodnout tie break. Ve zkrácené hře už byl jen jeden tým a to ten náš. Báře s Máří se dařilo, na co sáhly, a to zejména v obraně na síti, konečné skóre 15:5 hovoří za vše.

Díky vítězství v druhém utkání základní skupiny si naše ženské jedničky zajistily postup do prvního kola play off, ve kterém vyzvou Australanky Laird / Bell.

Průběžné výsledky BeachPro Tour Challenge Agadir ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018