4.11.2022

Při své premiéře na turnaji FIVB míchal tým 2Stellar postupovými kartami

Po několika měsících společného tréninku měly Helena Havelková a Markéta Nausch Sluková poprvé možnost naostro otestovat momentální formu. Jako první společný podnik si české reprezentantky vybraly turnaj série Elite 16, který hostilo jihoafrické Kapské Město. Díky osudu a shodě náhod naskočil tým 2Stellar rovnou do hlavní soutěže a soupeřky se nestačily divit. Vždyť bývalá šestková hráčka společně s novopečenou matkou zamíchaly výsledky skupiny B a na svém prvním turnaji sahaly po postupu do čtvrtfinále.

Před odjezdem do Kapského Města měl tým 2Stellar jasné cíle - získat cenné zkušenosti, odehrát co nejvíce kvalitních utkání, posbírat nějaké ty body a nezranit se. Až na to poslední se vše povedlo a Helena s Markétou mohou být se svým výkonem spokojené. Nebýt zranění Helenina palce u nohy, možná by mezi nejlepších osm týmů proklouzly.

Společnou turnajovou premiéru odehrály naše reprezentantky proti zkušenému týmu Talita / Thamela z Brazílie. Velice vyrovnané utkání, ve kterém česká dvojice ve většině herních činností Brazilkám směle konkurovala, nakonec rozhodl velký počet chyb na naší straně. Není se ale čemu divit. Turnajová nevyhranost, silný vítr a možná i lehká nervozita si vzaly svou daň a Jihoameričanky tak mohly slavit vítězství 2:1 (21:18, 19:21, 15:11).

Pozdně večerní utkání proti Američankám Quiggle / Schermerhorn začalo pro naše barvy velice slušně a už v půlce setu Markéta s Helenou vedly o šest bodů. Naše reprezentantky parádně využily větru a svým servisem doslova zničily útok soupeřek. Několika esy a dohranými balony si tak dokráčely k zisku první sady. V druhém setu se hra výrazně srovnala. Američanky zlepšily příjem a začaly lépe útočit. Díky tomu se dostaly do mírného vedení, které si dlouho udržovaly. Větší hlad po vítězství ale nakonec projevily Havelková s Nausch Slukovou a po tom, co odvrátily dva setboly, zaslouženě vyhrály i druhou sadu a mohly se radovat s prvního úspěchu 2Stellar - 2:0 (21:14, 25:23).

K poslednímu utkání skupiny B nastoupily naše hráčky proti Japonkám Ishii / Mizoe. Druhý nasazený pár turnaje si ani v nejmenším nedělal hlavu z našeho vysokého bloku a poctivě ztrátoval s úspěšností útoku okolo 70%. Naší dvojici se bohužel na síti moc nedařilo a první sadu tak jasně ovládly soupeřky. Většina párů by po takovéhle studené sprše jen stěží hledala sílu k odporu. Né tak Markéta Nausch Sluková s Helenou Havelkovou. Po tom, co změnily taktiku a prohodily se na bloku, to začalo fungovat. Markéta si připsala pár bodových bloků a Helena si dohrála čapnuté bodovky. Pětibodová šňůra pak posunula naše hráčky k zisku druhé sady poměrem 21:14. V tie breaku Japonky už od začátku tahaly za delší konec a třetí sadu, potažmo celé utkání nakonec získaly ve svůj prospěch - 2:1 (21:11, 14:21, 15:10).

Havelková s Nausch Slukovou díky dvěma prohrám ve zkrácené hře a jedné dvousetové výhře končí ve skupině B na třetím nepostupovém místě a na svém prvním turnaji tak obsadily dělené 9. místo. „Jeli jsme sem pro zkušenosti a sbírat body. Věděly jsme, že ještě nejsme stoprocentně připravené a nejsme na vrcholu své hry. Ukázaly jsme bojovnost a týmovost. Podmínky byly náročné, hodně foukalo, hrály jsme noční zápas,“ uvedla Nausch Sluková. „Rezerv je strašně moc, což je super, protože je potenciál se zlepšovat,“ doplnila.

„Teď po zápase nás to trochu mrzí, protože jsme obě bojovnice a chtěly bychom být ve čtvrtfinále. Na druhou stranu by to byl malý zázrak a trochu až výsměch soupeřům, kdyby Maki jako ještě kojící hráčka a já jako úplná začátečnice jsme se dostaly do čtvrtfinále,“ popsala Havelková své pocity. „Ukázaly jsme, že jsme rovnocenní soupeři už teď a že slabiny, které máme, můžeme jenom zlepšit a nemáme žádný extra limit,” dodala.

Výsledky turnaje FIVB Beach Pro Tour Elite 16 v Kapském Městě ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018