3.6.2021

První den hlavní soutěže J&T Banka Ostrava Beach Open přinesl pouze dvě české výhry

V areálu Dolních Vítkovic ve čtvrtek 3. června 2021 začala hlavní část turnaje J&T Banka Ostrava Beach Open. Mezi 32 mužskými a 32 ženskými páry figurovalo šest českých. Vítězství si v úvodní den bojů v základních skupinách do tabulek připsaly jen dva z nich. České ženské jedničky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková den zakončily s bilancí jedna výhra a jedna prohra, mužský pár Ondřej Perušič a David Schweiner své jediné utkání dne vyhrál. Podnik zařazený do světové série FIVB v plážovém volejbale kategorie 4*, který je zároveň poslední kvalifikací na o rok odložené olympijské hry v Tokiu, bude v pátek pokračovat zbývajícími zápasy v základních skupinách a úvodním kolem play off.

Míša Kvapilová s Míšou Kubíčkovou se ve svém prvním zápase na ostravském turnaji střetly s hvězdným americkým párem Ross / Klineman. Američanky se hned z kraje utkání chopily vedení, které nepustily až do konce. Míša s Míšou se bohužel celý set nedokázaly prosadit a první set tak skončil 21:12. Začátek druhé sady znovu opanovala americká dvojice. MKduo ale velmi záhy začalo s Američankami držet krok. To se bohužel nedařilo dlouho a Ross s Klineman si postupně vytvořily až pětibodový náskok. To si naše reprezentantky nenechaly líbit a čtyřbodovou šňůrou korigovaly. Zkušenost amerického páru se ale projevila právě včas a i druhý set tak Ross / Klineman dotáhly do vítězného konce (21:18). MK duo tak o setrvání v turnaji muselo zabojovat proti japonskému páru Ishii / Murakami.

O bytí či nebytí českých dvojek v turnaji musel rozhodnout zápas proti japonským jedničkám Ishii / Murakami. Držet krok s Japonkami se naší dvojici dařilo bohužel jen do stavu 11:11. Pak se Míšám přestala dařit ztráta a bodové vedení Japonek začalo pozvolna narůstat. Sedmibodová šňůra ze strany Ishii / Murakami byla pro vývoj setu natolik zásadní, že se našemu páru nepodařilo reagovat a první set tak prohrál poměrem 21:12. Začátek druhého setu vypadal pro český pár slibně, vedení 3:7 mluvilo za vše. Japonky si ale nechtěly připustit možné komplikace a pozvolna začaly stahovat. Za stavu 12:12 dokonce překlopily vedení na svou stranu a i díky skvělému servisu vyhrály druhý set 21:15 a tím i celý zápas. Míša s Míšou se tak s turnajem loučí na 25. místě.

Do Ostravy jsme se moc těšily a byly jsme moc rády, když se navíc potvrdila možnost mít na tribunách diváky. Chtěly jsme jim předvést to, co jsme natrénovaly přes pauzu způsobenou pandemickou situací,“ uvedla zkušenější z dvojice Míša Kvapilová.

Díky tomu, že se Marie Sára Štochlová s Martinou Williams dostaly do hlavní soutěže skrze divokou kartu, tak v prvním zápase základní skupiny nastoupily proti turnajovým jedničkám z Brazílie Agatha / Duda. Již od prvních výměn bylo jasné, že naše reprezentantky nedají Brazilkám nic zadarmo. Skvěle ztrátovaly a tlačily turnajové jedničky na servisu. Marie Sára Štochlová navíc i přidala bodový blok. V tomto rytmu se ale našim reprezentantkám podařilo hrát pouze do stavu 9:9. Brazilky významně zlepšily svou hru v obraně na síti a v poli a i díky našim nevynuceným chybám bodově odskočily na rozdíl pěti bodů. Tento náskok si Agatha s Dudou statně držely až do koncovky, kterou nakonec získaly ve svůj prospěch poměrem 21:17. Vstup do druhého setu se naší dvojici příliš nevydařil a po sérii chyb se Brazilky ujaly čtyřbodového vedení. Nebylo to však nadlouho. Martina Williams perfektně zaservírovala a díky dvěma esům dotáhla skóre na rozdíl jednoho bodu. Následně ale přišla další sada nevynucenných chyb a Agatha s Dudou opět odskočily, tentokrát na rozdíl šesti bodů, který postupně navyšovaly. Set tak skončil poměrem 21:13 a s ním celý zápas. Máří s Martinou tak čekal v boji o postup do play off americký pár Stockman / Kolinske.

První set zápasu „o život" byl vyrovnaný až do samotné koncovky a rozdíl ve skóre nebyl nikdy víc než tři body. Bohužel pro naše reprezentantky se za stavu 17:16 nepodařilo s Američankami udržet krok a set prohrály 21:17. Počáteční vedení v druhém setu 3:0 zpočátku vypadalo slibně, jenže Američanky si nenechaly začátek setu ujet a postupně se dostaly do vedení, které už nepustily. Vyhrály druhý set poměrem 21:13 a tím i celý zápas. Martina s Máří se tak s turnajem loučí na 25. místě.

Jsme moc vděčné za divokou kartu, byla to skvělá možnost si zahrát proti světovým týmům. Líbilo se mi, jak byla naše hra sebevědomá a odvážná,“ řekla Martina. „Začaly jsme spolu hrát v únoru, příprava byla i vlivem pandemické situace dost náročná, ale já jsem nadšená. Jsem moc ráda, že jsme se daly dohromady. Dneska se ukázalo, že nemáme co ztratit a že není třeba se bát velkých jmen, kterými jména brazilských hráček bezpochyby jsou,“ dodala Máří.

Naše ženské jedničky Markéta Nausch Sluková s Bárou Hermannovou nastoupily ve stínu Bolt tower ke svému prvnímu zápasu proti španělským kvalifikantkám Amaranta / Lobato. Španělky hned z kraje prvního setu malinko zaskočily Báru Hermannovou na příjmu a svým jedovatým servisem si vypracovaly mírný náskok. Ten se ale od stavu 2:5 díky zlepšené hře na příjmu a na servisu začal ztenčovat a naše jedničky si postupně bod po bodu budovaly mírný náskok. Svou roli mimo jiné sehrál i excelentní servis z ruky Markéty Nausch Slukové, který se v prvním setu proměnil v bod hned pětkrát. Celý set nakonec Maki ukončila jak jinak než esem (21:15) a mohlo se jít do druhé sady. Druhý set začal naprosto shodně jako ten první. Maki s Bárou prohrávaly 2:5 a zase zejména díky skvělému servisu Španělek. Naše jedničky ale znovu včas zareagovaly a překlopily vedení na svou stranu. Zbytek setu se pravidelně ztrátovalo a Maki s Bárou svou trpělivou hrou dotáhly ke zdárnému konci i druhý set (21:17).

První zápas určitě dopadl dobře, je to vždycky ten nejdůležitější. Soupeřky měly hlavně na začátku velmi dobrý servis, na který jsme si musely zvyknout,“ zhodnotila Bára.

Díky výhře nad španělskou dvojicí Amaranta / Lobato se Maki s Bárou utkaly o vítězství ve skupině se šampionkami z posledního turnaje světové série v Sochi Sponcil/Claes. Američanky jsou momentálně v obrovské formě a bylo tedy jasné, že nás čeká velká bitva a to se nakonec potvrdilo. Maki s Bárou vstoupily do utkání s velkou parádou a záhy vedly 4:1. Američanky ale nepodlehly tlaku našich reprezentantek a díky zlepšené hře na ztrátu a šňůře pěti bodů se ujaly mírného vedení. Následně se hra srovnala a vše směřovalo k vyrovnané koncovce. Jenže za stavu 13:13 Maki s Bárou podřadily a čtyřbodovou sňůrou si připravily slibnou pozici do koncovky, kterou nakonec dotáhly do zdárného konce 21:17.
Druhý set byl bohužel pro naše jedničky vyrovnaný pouze do stavu 9:9. Pak začaly Američanky hrát svou hru a skvělou prací v poli završenou perfektním dohráváním bodových míčů si vybudovaly pohodlný náskok, který udržely až do konce (15:21). Muselo se tedy rozhodnout až v tiebreaku. Slibný začátek 3:0 Maki s Bárou bohužel neudržely a skóre se takřka ihned srovnalo. Od té doby se týmy střídaly na servisu bod po bodu a vše směřovalo k vyrovnané koncovce. V té si naše reprezentantky vybojovaly náskok tří bodů, ale nepodařilo se jim ho udržet. Američanky nakonec proměnily hned svůj první mečbol a poslaly naše jedničky do prvního kola play off.

Výsledek nás mrzí, ale co se dá dělat, musíme ještě máknout. Věřím ale, že to zvládneme. Hrály jsme sice s vítězkami ze Soči, ale šancí tam bylo hodně,“ řekla po prohraném utkání Markéta. „Jsme rády, že přišlo hodně diváků, jen je škoda, že jsme se společně s nimi nemohly i v druhé zápase radovat z vítězství,“ doplnila Bára.

Po sérii zápasů českých ženských párů přichází na řadu trojice párů mužských. Jako první z nich se na ostravském centrkurtu představil Honza Dumek s Vaškem Berčíkem, kteří vyzvali nám dobře známou katarskou dvojici Ahmad / Cherif (vyřadili Peruna s Davem na posledním turnaji světové série v Sochi). Na našich dvojkách byla na začátku vidět trocha nervozity a možná i to přispělo né uplně dobrému vstupu do prvního setu. Rázem tak na ukazateli stavu svítilo skóre 2:5. Jak set dále plynul, Katařané svůj náskok zvyšovali. Našemu páru se občas dobrým servisem nebo obranou podařilo skóre trochu korigovat, ale kdykoliv se k Ahmedovi se Cherifem bodově přiblížil na dohled, znovu nám odskočili a nakonec vyhráli první set 21:14. Do druhého setu vstoupili Vašek Berčík s Honzou Dumkem o poznání uvolněnější a na jejich hře to bylo znát. Hráli takřka bez chyb, a když už nějakou udělali, napravili ji esem ze servisu nebo bodovým monsterblokem. Celou dobu diktovali tempo a svou skvělou hrou na ztrátu si drželi dvoubodový náskok. Tato pohádka ale bohužel trvala jen do stavu 17:15 pro Vaška s Honzou. V tento moment Katařané svým zlepšeným výkonem v obraně obrazně nasypali písek do ztrátovacího stroje našich reprezentantů a s lehkostí sobě vlastní si dokráčeli pro vítězství v druhé sadě 21:17, potažmo v celém zápase. Naše dvojky si tak o setrvání v turnaji zahrají v pátek proti Brazilcům Andre/George.

Když jsem před dvěma týdny o soupeřích přemýšlel, tak jsem si říkal, že tento tým bych si přál asi nejméně, protože svými fyzickými parametry se s Katařany rovnat rozhodně nemůžeme. Připravili jsme se dobře takticky, fungovalo nám to dobře, ale pokazili jsme si to vlastními chybami,“ zkonstatoval Vašek. „Střídavě oblačno. Ze začátku to nebylo ideální, pak se to zlepšilo, konec ale zase nebyl úplně ideální. Nechci říct, že nás překvapili, ale servírovali vyloženě do mě a velmi dobře a já jsem se s tím nevyrovnal,“ mrzelo Honzu.

Druhý mužský pár v hlavní soutěži Patrik Maňas a Jirka Sedlák nastoupili ke svému prvnímu zápasu ve skupině proti světovým megastár Andersi Molovi a Christianu Sorømovi. Už od začátku bylo jasné, že cesta k dobrému výsledku vede přes kvalitní ztrátu s minimen chyb. To se bohužel našim borcům nepovedlo a Norové tak na každý jeden náš bod přidali dva na svou stranu. Záhy svítilo na světelné tabuli nelichotivé skóre 7:14. Jirka s Patrikem se ale nevzdali a po technickém timeoutu začali Nory „zlobit“. Patrik Sedlák nekompromisním blokem ukázal, že Anders Mol je taky jen člověk a možná i díky tomu Norové malinko znervozněli, udělali pár nevynucených chyb a za stavu 15:11 si dokonce vzali oddechový čas. Když se oba týmy vrátily zpět na hřiště, bylo nadmíru jasné, že Mol se Sorømem nepřipustí komplikace do koncovky a zlepšenou hrou si relativně jistě dokráčeli k zisku prvního setu poměrem 21:16. Vstup do druhého setu vyšel našemu páru o poznání lépe a při první změně stran nad světovými jedničkami dokonce vedli 4:3. Pravidelná ztráta s minimem chyb české dvojici vydržela pouze do stavu 8:9. V ten moment norský pár mobilizoval své síly a šňůrou pěti bodů prakticky rozhodl celý set. Patrik s Jirkou se sice opět vzchopili, ale na srovnání skóre to bohužel nestačilo. Druhý set končí vítězstvím švédské dvojice 21:16 a Maňas se Sedlákem budou muset bojovat o svůj turnajový život proti německému páru Dollinger / Wickler.

Ze začátku to bylo trošičku o nervech, ale pak jsme se o to víc dokázali uvolnit a povzbudit a díky tomu jsme podle mě neodehráli vůbec špatný zápas. Myslím si, že jsme se na dnešek i dobře vyspali, takže to byla taková velká souhra všeho,“ potěšilo i přes porážku Jirku.

Posledním mužským párem, který dnes vstoupil do turnaje, byl Perušič se Schweinerem. Soupeřem českých jedniček byli Španělé Menendez / Huerta, kteří postoupili z kvalifikace. Díky razantním smečím a skvělé práci v obraně měli Dave s Perunem první set zcela ve své režii. Španěly takřka k ničemu nepustili a zaslouženě vyhráli 21:13. Zato druhý set byl úplně o něčem jiném, byl o mnoho vyrovnanější. Perun s Davem skoro celý set nemohli Španělům odskočit o více než tři body. Samotná zápletka tak přišla až v samotném konci setu. Španělé srovnali a dokonce vybojovali setbol. Perun s Davem ale nakonec set vybojovali a ve finále skupiny se střetnou s litevskou dvojicí Samoilovs/Smedins.

Podařilo se nám Španěly vždycky zatlačit servisem, proto si hůře přihrávali, dělali vynucené chyby,“ zhodnotil Dave. „S tímto týmem jsme hráli nedávno hned dvakrát, poprvé jsme vyhráli, podruhé prohráli, takže přišel čas jim to vrátit. Z předchozího zápasu s nimi jsme se snažili poučit, což se nám podařilo. Jsme určitě klidnější, že už máme olympiádu jistou, protože jak to sledujeme tady v Ostravě, a viděli jsme to i v Soči, tak tam se sejdou týmy, které opravdu hrají o kvalifikaci na olympijské hry a není to nic příjemného,“ dodal Perun.

Třetí ročník J&T Banka Ostrava Beach Open v areálu Dolních Vítkovic v pátek pokračuje zápasy, v nichž se rozhodne, které páry se probojují do víkendových vyřazovacích bojů. Na všech čtyřech kurtech se začne hrát v 9 hodin a program je naplánovaný až do 19 hodin.

 

Autor: Martin Mach, foto Vlastimil Vacek - J&T Banka Ostrava Beach Open

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018