5.7.2022

Strastiplná cesta naší dvojice k triumfu na turnaji Beach Pro Tour Futures v Řecku

Dohromady je svedla náhoda, jeden se z bloku stáhl do pole, druhý opustil svět šestkového volejbalu. Před rokem ještě soupeři, nyní Václav Berčík s Matyášem Džavoronokem vyhráli turnaj kategorie Futures série Beach Pro Tour v řeckém Iosu. O nově vzniklé úspěšné spolupráci se rozpovídal Václav Berčík.

První medaile na světovém okruhu a hned zlatá, jaký to je pocit?

Pocit je to samozřejmě skvělý. Nejdříve jsem nečekal, že tuhle sezónu budu pořádně hrát, potom jsem nečekal, že budeme s Matym hrát takhle slušně a nakonec na tomhle turnaji to vypadalo, že nemáme šanci. Nejdříve nám zrušili let z Říma a jenom díky bleskové reakci jsme stihli koupit nový let na druhý den. Ten měl ale zpoždění, takže jsme byli bez šance chytit poslední trajekt ze Santorini na Ios a stihnout zápis do turnaje. Nakonec trajekt také nabral velké zpoždění, takže jsme ho mohli stihnout. Co jsme ale nestihli, byl trénink, což ve zdejších extrémně větrných podmínkách nebyl úplně ideál. Chci tím říct, je fakt, že zrovna tady jsem ten úspěch nečekal.

Vraťme se ale na začátek, jak jste se s Matym dali před sezonou dohromady..

Oba beachvolejbal milujeme a chtěli jsme hrát na co nejvyšší úrovni, co nám naše studentsky-pracovní povinnosti dovolí. Někdy v únoru jsme si zavolali a zjistili, že to máme nastavené úplně stejně a že bychom spolu mohli sezónu odehrát.

Na posledních turnajích se vám docela dařilo, například jste vyhráli turnaj MEVZA v Rakousku. Měli jste před Futures v řeckém Iosu cíle směřující k „bedně“?

Jak jsem říkal, tenhle turnaj byl hodně specifický, takže tady jsme neměli ambice žádné. Jinak je ale náš cíl hrát tak kvalitní beach, abychom na turnajích této kategorie hráli o medaile.

Turnaj pro vás začal kvalifikací, navíc jste hráli celou řadu tie breaků. Jak je těžké dostat se v turnaji takhle daleko s takovou porcí setů v nohách?

Je to těžký jak blázen. Co nám to ale paradoxně ulehčilo, byl místní vítr, kvůli kterému není hra zas tolik fyzická, ale je spíš o kontrole míče, herní inteligenci a trpělivosti.

V čem si myslíš, že jste ostatní týmy přehráli? Co byl váš X faktor?

Máme pár tajných faktorů, které ale prozrazovat nebudu, aby neztratily to X. V naší hře si každopádně hodně zakládáme na kvalitním servisu a tom, že jsme oba výborní nahrávači. Ve zdejším větru jsou tohle dvě velmi důležité činnosti a myslím, že minimálně ty těsné zápasy ve čtvrtfinále a v semifinále nám vyhrály.

Ve finále sis udělal něco s prstem, můžeš nám prozradit, o co šlo?

Aby těch problémů na tomhle turnaji nebylo málo, tak jsem si při třetím balónu finále vykloubil malíček. Srazili jsme se s Matym nešťastně na příjmu. Naštěstí nám hned u kurtu fandil Dumi (Dumek), který prokázal, že i na ČVUT to umí doktoři vzít za správný konec a zkušeným chvatem mi ho nahodil zpátky.

Jaké jsou vaše další společné plány?

Tak první plán byl tu medaili pořádně oslavit, což se vzhledem k tomu, že místní ostrov tvoří z 80 % mladí turisté oscilující mezi nočními párty v klubech všech druhů a denními pool parties povedlo dost snadno. Teď si trochu odpočineme a za dva týdny nás čeká Challenger v Espinhu, kde si chceme poprvé osahat i větší turnaj a zkusit, jestli máme na to se dostat do hlavní soutěže.

 

Kompletní výsledky turnaje Beach Pro Tour Futures v řeckém Iosu ZDE

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018