26.5.2023

Turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro je vizitkou Českého volejbalu

V Ostravě se na přelomu května a června bude hrát o cenné body do olympijské kvalifikace na hry v Paříži. Podle člena výboru Českého volejbalového svazu a gestora beachvolejbalu Víta Maříka má před sebou tato disciplína v Česku velký potenciál a právě turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro je pro české týmy jedinečnou příležitostí. Před domácím publikem se představí hned šest tuzemských párů – tři v kategorii žen a tři v kategorii mužů.

Turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro je nejenom výkladní skříní českého volejbalu, ale také jeden z nejlepších beachvolejbalových eventů na světě. Takhle ho hodnotí FIVB. Jak vás to těší?

Máte pravdu, OBP, jak mu ve zkratce pracovně říkáme, je velkou akcí, která svým významem překračuje nejenom Ostravu, Moravskoslezský kraj, ale i celou Českou republiku. Pro Český volejbal je vizitkou, ale dosah a jeho význam pro volejbal a beachvolejbal je širší než jen PR. J&T Banka Ostrava Beach Pro není jen reklamou.

Můžete to trochu rozvést?

Rád. Český beachvolejbal se v posledních deseti letech dostal na zcela novou úroveň. Český volejbalový svaz registruje přes 30 tisíc aktivních členů, z toho přes 6 tisíc beachvolejbalistů. Ano, těch registrovaných, co v kalendářním roce hrají svazové soutěže. Neregistrovaných bude sto tisíc, patnáctkrát více. To je úžasné číslo, které ale nic neříká o kvalitě beachvolejbalu na vrcholové úrovni. Bylo by pokrytecké, kdybych tvrdil, že historicky český beachvolejbal nebyl úspěšný. Byl. Nicméně popularita beachvolejbalu roste celosvětově a udržet přes pětadvacet let český beachvolejbal na vrcholu světového dění ve smyslu výkonnosti je stále těžší. Ostravský turnaj pomáhá úseku beachvolejbalu, resp. českým hráčům s olympijskými ambicemi, držet krok se světem. Domácí prostředí českým mužským jedničkám jednoznačně svědčí. Tím, že turnaj organizujeme, získáváme v Ostravě možnost udělit dalším českým hráčům a hráčkám divoké karty a ještě upevňujeme svou pozici u FIVB. A beachvolejbalový board FIVB je jediným orgánem, který českým týmům může udělit divoké karty na další turnaje. Tahle kombinace v roce 2023 ještě znamená, že olympijská kvalifikace, které je J&T Banka Ostrava Beach Pro součástí, může hrát klíčovou roli pro můj vlastní cíl.

A ten je jaký?

Dostat na olympiádu v roce 2024 dva týmy, jeden v mužské a jeden v ženské kategorii. Jasně, odehrát si to musí týmy, ale organizačně legislativní kroky všech národních federací jsou motivovány stejně. A tady platí, buď beachvolejbal v Ostravě máme, nebo ne. Když ne, vlastním hráčům odebíráme potenciál olympijského úspěchu.      

Zmínil jste rozvoj beachvolejbalu. Umíte říct, jak na tom jsme ve srovnání s ostatními zeměmi?

Dopředu říkám, že v hodnocení vynechávám USA a Brazílii. To jsou zcela jiné světy. Amerika má svoji vlastní soutěž AVP a Brazílie je kolébkou beachvolejbalu, tedy, opět vedle USA. Jejich počty vrcholových hráčů nechci ani odhadovat. Hodnotit mohu jen to, co znám, a to je Evropa. No a ostatní země v Evropě, tady je to hodně o systému, jak která národní federace beachvolejbal podporuje. Obecně vždy proti sobě stojí dva sporty. Volejbal a beachvolejbal. Pro hodnocení se stačí podívat na světový beachvolejbalový žebříček a vidíte, jak třeba Francie, TOP volejbalová země na tom je, mají jeden mužský tým ve dvacítce, v ženách žádný. A naopak, Rakousko, země, která volejbalově nehraje prim, tam má dva mužské a potenciál na tři. Velmi silné je Holandsko, podívejte se, kolik jejich týmů startuje na World Tour. Ale ani toto neukazuje tolik na rozvoj beachvolejbalu v jednotlivých zemích. Národní týmy jsou špičkou ledovce. Ta báze, to jsou počty hrajících dětí, systém soutěží, počet hřišť, počet specializovaných hal. Tady si myslím, že na tom jsme slušně. Ale obráceně. Kvantita je potenciálem, nikoliv zárukou kvality. Jsem moc rád, že výbor Českého volejbalového svazu jako celek a užší vedení, poradní sbor předsedy svazu, beachvolejbal podporuje. Výsledkem je kolektivní příprava mužské složky beachvolejbalové reprezentace, systémový program přípravy beachvolejbalové reprezentace mládeže v under age kategoriích, a také tento turnaj. Prostě děláme všechno proto, abychom do Paříže vyslali dva týmy, třeba i tři, nebo čtyři a nastartovali přípravu na letní olympijské hry 2028 v Los Angeles!

Zmínil jste čtyři týmy pro olympiádu v Paříži 2024. Koho tím jmenovitě myslíte?

Dlouho, předlouho jsme jmenovali na prvním místě vždy ženské týmy. V posledních letech se ale karta obrátila, pozice se vyrovnaly a v roce 2023 na první místo stavíme mužské jedničky, Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. U žen mají potenciál Barbora Hermannová a Marie Sára Štochlová a nově složený tým hvězd – 2Stellar team, Markéta Nausch Sluková a Helena Havelková. Čtvrtým týmem s potenciálem je Tomáš Semerád a Jakub Šépka. Šanci na dobrý bodový příděl mají v Ostravě Kryštof Jan Oliva a Tadeáš Trousil, pro ně máme potvrzenu divokou kartu do hlavní soutěže. A divokou kartu pro kvalifikaci dostaly Anna a Kateřina Pavelkovy, které vloni v kategorii do 18 let získaly evropský titul a mají velkou šanci se prosazovat v příštím olympijském cyklu. Věřím, že zranění nebo jiné okolnosti nezabrání tomu, abychom letos v Ostravě viděli všech šest týmů. Očekávání k jejich startu jsou veliká a do Ostravy se na turnaj v uvozovkách stěhuje spousta Pražáků. V případě J&T Banka Ostrava Beach Pro mají Pražané Ostravanům co závidět a také závidí.

A platí to také v závodním beachvolejbalu?

Při pohledu na žebříček Asociace beachvolejbalu Českého volejbalového svazu sám uvidíte, že z dvaceti prvních hráčů a hráček startuje za ostravský klub nebo za klub z Moravskoslezského kraje nula hráčů. Z první dvacítky v obou genderech je 80 procent hráčů z pražských klubů a 20 procent z Brna, výjimku samozřejmě drží Bára Hermannová. Ale i tak je beachvolejbal v Ostravě populární! Diváci jsou v Ostravě úžasní, aréna je plná prakticky od čtvrtfinále, ale zatím platí, že Ostrava a Moravskoslezský kraj svoji beachvolejbalovou příležitost a potenciál ještě nevyužily.

Jak to?

Je to zakleté. V Ostravě není v zimě kde hrát. Každý rok se těším, že se to změní, ale zatím nic. A v Praze máte v přetlakových halách a jedné pevné na Strahově 60 krytých kurtů a druhá pětikurtová pevná hala s vyhřívaným pískem má dokončenou projektovou přípravu a plánuje se její stavba. Přitom volejbalově je Moravskoslezský kraj strašně vysoko! A možná právě pro popularitu volejbalu, jeho týmovost a týmovou mentalitu zdejších lidí je to tady pro beachvolejbal těžší. Ostravsko je méně individualistické. No, a první beachvolejbalová hala v Ostravě? Uvidíme za rok.              

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto Jiří Zerzoň

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018