24.4.2021

Úvod druhého 4* turnaje v Cancúnu ve znamení třísetových bojů českých barev

Ve čtvrtek odstartoval již druhý turnaj cancúnského trojboje. Stejně jako v tom prvním do bojů o body do olympijského žebříčku nastoupily tři české páry: Barbora Hermannová / Markéta Nausch-Sluková, Michala Kvapilová / Michaela Kubíčková a Ondřej Perušič / David Schweiner. Na jihu Mexika panují stejné podmínky jako minulý týden, to jest silný vítr a vysoké teploty. Pojďme se tedy společně podívat, jak si české týmy poradily s nepřízní počasí.

Kvalifikace

Stejně jako minulý týden i druhý turnaj cancúnské série začal pro pár Kvapilová / Kubíčková kvalifikací. Naše dvojky byly opět šesté nasazené, což slibovalo schůdnějšího soupeře minimálně do prvního kola. K prvnímu zápasu tak naše Míša s Míšou nastoupily proti holandské sesterské dvojici Van Driel / Van Driel. Jak se již v minulosti zmiňovalo, silný vítr stírá rozdíly v kvalitě, a to se potvrdilo i v tomto zápase. Český pár měl místy problém se ztrátou a strojově hrající Holanďanky toho směle využily. Po setech 16:21, 16:21 se prohrou 0:2 na sety naše reprezentantky rozloučily s turnajem už v kvalifikaci.

Hlavní soutěž

Oproti minulému týdnu nastoupily do základních skupin jen dva české páry Perušič / Schweiner a Hermannová / Nausch-Sluková. Dave s Perunem si tady v Mexiku prvním turnajem prakticky zajistili místo na OH v Tokiu. Říkáme prakticky, jelikož možný nepostup je již jen v teoretické rovině. Mohli tedy vstoupit do turnaje takříkajíc bez nervů. Jako nasazeným šestkám jim připadl do prvního zápasu rakouský pár Seidl/Waller, který zaujímal v turnajovém žebříčku až šestadvacátou pozici. Teď se ale musíme znovu obrátit na větrné podmínky a na známé klišé o tom, že vítr srovná kvalitu. V prvním setu to byla vyloženě ztrátovaná. Žádný tým se výrazně neutrhl a i díky tomu první set skončil nejtěsnějším rozdílem 21:19 pro naše borce. V druhém setu se Rakušané už sem tam bodově utrhli, ale Dave s Perunem se zuby nehty drželi na dvoubodový dohled. Jenže v koncovce si naši soupeři pomohli servisem a poslali tak utkání do tiebreaku (17:21). Ve třetí sadě však naši borci ukázali, kdo je na hřišti kočka a kdo myš, a sebevědomě si dokráčeli pro výhru 15:9.

Vítězství našemu týmu zaručilo postup do finále skupiny, kde se utkali o přímý postup do druhého kola play off s hvězdnou americkou dvojicí Dalhausser / Lucena. Do stavu 10:11 to v prvním setu vypadalo na vyrovnanou bitvu. Jenže po technickém timeoutu Phil Dalhausser zaznamenal dva bodové bloky a Nick Lucena perfektně dohrál pár bodových míčů. Když se k tomu přidaly nevynucené chyby našich borců, tak o tom, kdo vyhraje první sadu, nebylo pochyb - 14:21. Druhý set byl o poznání vyrovnanější. I když vedení Dalhaussera s Lucenou 20:16 tomu nenapovídá. Dave s Perunem neuvěřitelně srovnali a v infarktové koncovce vyhráli. Zápas se tak musel rozhodnout v tiebreaku. Do stavu 9:8 pro Dava s Perunem šlo vše jako na drátkách. Jenže Dave bohužel nahraný balon na dvoubodový break poslal do půl saka a následný dvoják a out z naší strany otočil skóre na 9:11. To byl nejspíš zlom a Phil s Nickem si koncovku doztrátovali a zvítězili 15:11 a 2:1 na sety. Pro naše jedničky to znamená, že musí do prvního kola playoff, kde znovu poměří síly s ruským párem Semenov / Leshukov, který porazili před týdnem v tiebreaku třetího kola play off. Zápas se hraje od 21:00 našeho času na kurtu číslo 4.

České jedničky Hermannová / Nausch-Sluková si v pátek zahrály jen jediný zápas. Soupeřem jim byly reprezentantky Německa Borger / Sude. Bára s Maki nastoupily do prvního setu se vší parádou a Němkám nedaly sebemenší šanci. Výsledek 21:10 mluví za vše. Do druhého setu však německý pár nastoupil jako politý živou vodou a náskok, který si vybudoval v první polovině setu, si udržel až do konce a poslal tak zápas do zkrácené hry. Tam se vše vrátilo do starých kolejí (15:7) a Maki s Bárou tak mohly slavit první výhru na druhém turnaji tady v Cancúnu. Finále skupiny si zahrají už dnes proti brazilské dvojici Agata / Duda od 16:00 našeho času.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018