17.8.2022

Úvod mistrovství Evropy přinesl střídavé úspěchy českých beachvolejbalistů

První den mužského turnaje na ME 2022 v Mnichově měly na programu oba naše páry úvodní utkání ve svých základních skupinách. Šépka se Semerádem okusili centrkurt proti italské dvojici Nicolai / Cottafava, Perušič se Schweinerem vyzvali domácí Němce Sowu s Pfretzschnerem.

Jakub Šépka s Tomášem Semerádem poprvé okusili atmosféru seniorského evropského šampionátu v utkání proti turnajovým trojkám, Italům Nicolai / Cottafava. Naši mladíci se svých soupeřů zpočátku první sady drželi zuby nehty, a i když neztrátovali s železnou pravidelností, vždy si skvělou obranou vzali pár bodíků zpět a skóre srovnali. To bohužel pro Toma s Jakubem platilo pouze do technického timeoutu. Italové změnili taktiku na servisu a lehce tím nalomili do té doby slušný příjem našich mladíků. Ti pod tlakem začali tvořit nevynucené chyby a vedení na straně Italů postupně narůstalo. Zastavilo se až za stavu 21:15 a Nicolai s Cottafavou po zásluze brali první set.

Od úvodního hvizdu druhé sady bylo jasné, že se Italové budou držet své taktiky z prvního setu. Zkráceným servisem nutili naši dvojici hrát v lehkém diskomfortu, z čehož opět vyplynuly chyby na útoku.  Jako by Šépka se Semerádem museli zaplatit nováčovskou daň za zkušenosti, které v tomto utkání bezesporu načerpali. Turnajové trojky tak bod za bodem postupně zvyšovali svůj náskok a i druhou sadu v relativním klidu dotáhli do vítězného konce 21:16.

Ve svém druhém utkání na ME vyzvou Tom s Jakubem nizozemskou dvojici Luini / Penninga. Souboj o udržení v turnaji začíná ve středu ve 14 hodin.

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, coby nasazené čtyřky, nastoupili na centrkurtu k prvnímu utkání skupiny D proti domácí dvojici Sowa / Pfretzschner.

Vstup do první sady se našim reprezentantům povedl a hned z kraje vedli až o čtyři body. Němci na to ale rychle zareagovali a hnáni domácí kulisou začali hrát takzvaně na krev. Hra na hranici rizika se pozvolna začala vyplácet, skóre se pomalu ale jistě začalo srovnávat. Sowa s Pfretzschnerem dokonce v koncovce vedli, ale první setboly si vybojovali Perun s Davem. Ty se jim bohužel nepodařilo proměnit a set tak pokračoval. Za stavu 24:24 však přišlo rozuzlení. Němci postupně zkazili servis a zasmečovali do autu a tím našim reprezentantům doslova darovali první sadu – 26:24.

Risk je zisk - to bylo motto druhé sady. Perun s Davem sice nehráli svůj obvyklý standard, ale skoro celý set si drželi mírný náskok. Jenže na hranici koncovky německý blokař Sowa začal na bloku riskovat. Roztáhl nad sítí svá křídla, ovládl vzdušný prostor a čtyřmi bodovými bloky de facto rozhodl o vítězství německého páru v druhé sadě 21:17.

Muselo se tak do tiebreaku. Tam, naštěstí pro naši dvojici, Němcům přestala jít karta a začali chybovat. Perun s Davem se tak dostali do sedla a strojovou hrou, na kterou jsme od nich zvyklí, si dokráčeli pro zisk třetí sady 15:9 a celého zápasu 2:1.

Ve středu se Perun s Davem v 19 hodin utkají o přímý postup do druhého kola play off s Francouzi Krou / Aye.

Průběžné výsledky ME 2022 v Mnichově ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018