13.3.2021

Vítězství ve čtvrtfinále nám dodalo klid do dalších zápasů, tvrdí Perušič

Na turnaj odjížděli s pocitem, že výsledek do top 4 je může velmi pravděpodobně přiblížit na dosah olympijským hrám v Tokiu. Celou přípravu podřídili tomuto turnaji a vyplatilo se. Český pár David Schweiner a Ondřej Perušič přiváží pro český beachvolejbal v mužské kategorii první titul ze čtyřhvězdičkového turnaje Světové série a to z katarského Dohá. O přípravě, cestování a důležitých zápasech se pro nás rozpovídal Ondřej Perušič, který právě dorazil na letiště Václava Havla.

Ondro, nejdříve velká gratulace, protože tohle je obrovský úspěch pro český beachvolejbal. Jaká byla cesta zpět? Víme, že pro tebe cestování do Dohá a zpět není úplně nejšťastnější…

Cesta zpět byla mnohem úspěšnější než směrem do Dohá…

Pamatuji si, že jsem s tebou před třemi lety dělal rozhovor na turnaji ve Fort Lauderdale, kde jste poprvé postoupili do hlavní soutěže. Za tři roky jste už čtyřhvězdičkový turnaj vyhráli. Je to dlouhá nebo krátká doba?

Z toho pohledu, jak jsme se posunuli herně, tak je to určitě krátká doba a hlavní podíl na tom má Andrea Tomatis. Zároveň je to samozřejmě i dlouhá doba, protože jsme za tu dobu odehráli strašně moc turnajů a nasbírali poměrně dost zkušeností, které jsme pak naštěstí prodali v těch vypjatých momentech na turnaji v Dohá.

Na váš první letošní turnaj jste se připravovali měsíc a půl v Římě a měsíc a půl na Tenerife. Myslíš, že jste měli oproti ostatním týmům, které se tak intenzivně nepřipravovali, náskok?

Myslím, že to bylo trochu ovlivněné tím, že je olympijská sezóna, a že ty týmy, které jsou už na olympiádu kvalifikované, svou přípravu směřují právě do Tokia. Dohá bylo navíc v kalendáři trochu osamocené, a tak se některým týmům nevyplatilo se připravovat speciálně na tento turnaj. My jsme oproti tomu věděli, že pokud nezahrajeme nějaký úplně úžasný výsledek, tak budeme muset bojovat v té olympijské kvalifikaci až do konce. To byl hlavní důvod, proč jsme se dlouho dopředu připravovali právě na začátek sezóny a to se nám povedlo.

Katarský turnaj se vyznačoval tím, že hráči nesměli opustit takzvanou „bublinu“. Jak přísná byla opatření, zejména na hotelu?

Já myslím, že tak nějak adekvátně. Samozřejmě jsme byli stále zavření uvnitř budovy. Hotel měl dokonce vydělenou jednu část jen pro hráče a další účastníky turnaje. Když jsme chtěli ven, tak to šlo jen na cestu na kurty a zpět. Samozřejmě jsme museli dodržovat hygienická opatření atd. Myslím si, že to bylo tak akorát přísné. Například jsme mohli jíst společně na jednom patře. Mohlo to tedy být přísnější z pohledu, že by nám nosili jídlo na pokoj. Jinak si myslím, že opatření byla adekvátní.

Základní skupinu jste vyhráli relativně s přehledem a podle mě jste nejtěžší zápas absolvovali ve čtvrtfinále proti domácím Cherif / Ahmed. Cítíš to taky tak?

Pro mě byl zápas proti Kataru rozhodně nejvíc emotivní a obecně nejtěžší po všech možných stránkách, protože zápas ve čtvrtfinále byl předěl mezi tím, jestli bude z pohledu olympijské kvalifikace pro nás tenhle turnaj úspěšný. Já jsem hrozně rád, že jsme v ten pravý moment, kdy jsme opravdu potřebovali zahrát dobře, tak jsme to vítězství vydřeli. Tam ty emoce byly opravdu velké a možná právě proto náš semifinálový a finálový zápas vypadal, že hrajeme uvolněně, protože to pro nás bylo vlastně navíc.

V semifinále a ve finále jste porazili olympijské vítěze a mistry světa. Není to podle tebe trochu výměna generací?

Já si myslím, že asi ne, když vidím, co předvádí Jake Gibb, který byl v pětačtyřiceti letech třetí, a který má už poměrně dlouho zajištěnou kvalifikaci na olympiádu. Je ale určitě dobře, že my, jakožto zástupci té naší generace, jsme schopni už tyhle týmy porážet. V našem případě je to spíš výjimka samozřejmě. My jsme z nějakého toho dlouhodobého hlediska horší tým než většina těch našich soupeřů, ale na druhou stranu by to už nemělo být tak, že nás budou válcovat na každém turnaji.

Finále vypadalo jednoznačně do stavu 16:9 v druhém setu, pak ale soupeř srovnal. Co se tam stalo?

My jsme do toho finále šli tak trochu bez očekávání, tak se nám najednou všechno dařilo, hráli jsme dobře a Brazilci se dlouho nemohli chytit na obraně. A právě za stavu 16:9 na nás možná dolehlo, že to vítězství je na dosah. Brazilcům se povedla jedna, dvě obrany a trochu se dostali do hry. Nás dostali pod tlak a možná vinou nervozity jsem párkrát Davovi špatně nahrál. Dave udělal jednu, dvě chyby a najednou bylo vyrovnáno.

Nakonec jste prokázali psychickou sílu a zápas dotáhli do konce, takže ještě jednou gratuluji. Jaký máte další program?

Máme teď týdenní volno, s tím že se potkáme na Tenerife, kde bude pokračovat příprava zhruba tři týdny, která povede ke třem turnajům Světové série v Mexiku a to v druhé polovině dubna.

Slyšel jsem, že si mladí beachvolejbalisté hrajou na Perušiče a Schweinera. Je to dobrý pocit?

Pocit je to samozřejmě úžasný. Na druhou stranu bych byl nerad, aby se u nás inspirovali třeba ohledně logistiky, cestování a podobně (smích).

 

Autor: Jiří Carba, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018