26.1.2023

Zpověď Davida Schweinera před prvním letošním turnajem Beach Pro Tour

Turnaj Beach Pro Tour Finals startuje už za pár chvil a my vám přinášíme rozhovor s Davidem Schweinerem, který pohovořil o přípravě na olympijskou kvalifikaci, nové Mikase, turnaji Finals nebo o cílech katarské mise.

Do Dauhá se vám obvykle necestuje nejsnáze. Jak to tentokrát dopadlo?

Tentokrát se nám do Dauhá cestovalo dobře, i když je to pro nás z pohledu cestování zapovězené město, tak to bylo bez přešlapů a ani kufry jsme neztratili. Máme tedy ještě na cestě Jarouška, našeho statistika, takže pokud dorazí i on, tak to bude z pohledu cestování jedno z těch úspěšnějších Dauhá.

Absolvovali jste několikatýdenní přípravu, jak se vám v ní dařilo? Máte před startem olympijské kvalifikace vše doléčeno?

Přípravu jsme začali někdy na konci listopadu a myslíme, že se nám podařilo doléčit všechny bolístky, které se doléčit daly. Jinak příprava proběhla podle představ, i když nám ji nějakou dobu narušoval ten moribundus, který lítal Evropou.

Když se člověk podívá na vaši základní skupinu, tak nenajde slabého soupeře. Jak těžké bude postoupit do čtvrtfinále nebo dokonce vylepšit loňský výsledek?

Skupina je velice těžká, je tam plno silných soupeřů, ale koneckonců co čekat na turnaji Finals. Myslím si, že by bylo samozřejmě krásné zopakovat nebo dokonce vylepšit výsledek z minulého roku, ale budeme začínat od těch menších cílů. Předvést v zápasech hezký výkon a postoupit ze skupiny, což by znamenalo vyhrát alespoň dvě utkání. To bychom brali jako dílčí úspěch a pak už by to bylo zápas od zápasu. Stejně jak můžeme s každým prohrát, tak můžeme každého porazit, takže těžko něco předpokládat.

Poprvé budete hrát turnaj s novou Mikasou, jak si na ni zvykáte?

Nová Mikasa to je kapitola sama pro sebe. My s ní samozřejmě už asi tři měsíce trénujeme. Zatím bychom o ní ale neměli moc mluvit, protože jí nejspíš chtějí oficiálně představit tady na turnaji. Nicméně každá nová věc podléhá obvykle nějaké kritice a i my jsme trochu kritičtí. Rozhodně nám nepřijde, že těch 14 let, které věnovali vývoji, se do toho balonu nějak otisklo. Zatím moc spokojení nejsme, ale třeba je to jen otázka času.

Na turnaj Finals navazuje Beach Pro Tour Elite 16, což je první turnaj olympijské kvalifikace. Je pro vás výhodou být na místě o několik dní dříve a odehrát minimálně čtyři dobrá utkání?

Být a hrát na místě konání několik dní před turnajem je rozhodně výhoda. Zvykneme si na prostředí, na časový posun, i když jsou to jen dvě hodiny. Vyzkoušíme si hrát pod umělým osvětlením a tak by nás na turnaji Elite 16 nemělo nic z hlediska prostředí překvapit.

Jaké jsou cíle pro celou katarskou misi?

Rozhodně chceme v první řadě předvést dobrý volejbal. Dokázat si, že na to pořád máme a že jsme měli dobrou přípravu. Chtěli bychom uspokojit všechny, kdo nám fandí, rodiny, fanoušky, sponzory. Neděláme to jen kvůli sobě a máme obrovskou radost, že můžeme stále hrát beachvolejbal na takhle vysoké úrovni a doufáme, že vám všem během následujících třech dnů předvedeme ty nejlepší výkony.

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018