12.7.2022

Návrat z Lyonu byl pro naše paravolejbalisty opět zlatý

Naši paravolejbalisté mají za sebou první z vrcholů letošní sezóny. Ve francouzském Lyonu po roce obhájili první místo v Bronze Nations League 2022 a domácím Francouzům oplatili porážku z nedávného turnaje Sitting Comet.

Po covidové době se do akce dostali i naši paravolejbalisté. Již v červnu na SK Kometa Praha pořádali mezinárodní turnaj, který byl přípravou právě na Bronze Nations League, kterou hostil opět francouzský Lyon. Přestože turnaj v Praze naší reprezentaci úplně nevyšel, byla to kvalitní příprava na první vrchol sezóny. „Jsem ráda, že se nám podařilo zorganizovat tento turnaj. Potřebovali jsme zápasové vytížení, ale hlavně konfrontaci se silnějšími týmy, což německé jsou. Mrzí mě trochu prohra s Francií, která je na tom výkonnostně podobně jako my. Musíme se zlepšit ještě ve hře v poli a chybosti na útoku,“ řekla k domácímu turnaji před odjezdem do Francie trenérka Kristýna Vacková.

Do Francie naše paravolejbalová reprezentace odjížděla jako obhájce prvenství z loňského roku. Na rozdíl od roku 2021 se turnaje letos zúčastnila Velká Británie a kvalita jejich týmu byla velká neznámá. Dalšími účastníky bylo nám dobře známe Estonsko a domácí Francie, která si po kvalitním výkonu na Sitting Comet dělal ambice na celkové vítězství. „Přestože nejedeme do Francie úplně kompletní, odjíždíme odhodláni obhájit loňské prvenství. Tým je pozitivně naladěn, a přestože výškově na tom nejsme jako soupeři, myslím, že bojovností je předčíme,“ konstatuje kapitán týmu Roman Bernat.

Turnaj ve Francii začali naši reprezentanti právě proti Velké Británii, která byla účastníkem paraolympijských her v roce 2012. Vstup do turnaje je vždy důležitý a našim se povedl. Po vítězství 3:1 se mohli začít připravovat na klíčový zápas s Francií. Zápas s Francií se od začátku nevyvíjel dobře. Domácí celkem lehce vyhráli první dva sety a vypadalo to, že odveta za domácí prohru se konat nebude. Ve třetím setu náš výběr zrychlil hru a ukázalo se, že to na Francouze platí. Potvrdila se slova kapitána Bernata o vnitřní síle týmu a další tři sety byly již jasnou záležitostí naší reprezentace. Vítěství 3:2 již dávalo velké šance k obhajobě titulu BNL.

K vítězství v Bronze Nations League 2022 zbývalo jediné, v neděli porazit Estonsko. Na začátku zápasu s Estonskem byli naši paravolejbalisté trochu nervózní a to se projevilo na výkonu. Nicméně od poloviny zápasu našli svoji jistotu a po vítězství 3:1 se mohli radovat z celkového vítězství v letošní Bronze Nations League. „Jsem rád, že v ne úplné sestavě, jsme vítězství obhájili, hlavně za tu otočku v zápase s Francií. Věřím, že tento úspěch bude pro všechny motivační do budoucna. Čeká nás ME a tam budou zajisté i silnější soupeři, kteří k přípravě přistupují zodpovědněji,“ říká po úspěšném turnaji Radek Hacaperka.

Konečné pořadí Bronze Nations League 2022:

  1. Česká republika
  2. Velká Británie
  3. Francie
  4. Estonsko

Náš výběr teď čeká příprava na podzimní ME a věříme, že vzestupná forma se projeví i na tomto mezinárodním klání.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018